Light please

Ledverlichting wordt steeds populairder. Ze zijn maar liefst 85% zuiniger dan gloeilampen. Ledlampen zijn niet alleen erg efficiënt met energie, ze hebben ook een erg lange levensduur. Volgens fabrikanten branden ze 35.000 tot 50.000 uur; ze gaan tot vijf

Gepubliceerd: 09 oktober 2013

Een appartementsgebouw is een grootverbruiker als het om verlichting gaat. Het gebouw wemelt van de donkere hoeken, waardoor het licht vrijwel altijd aanstaat. Duurzame, energiezuinige verlichting is dan ook geen overbodige luxe. Ledverlichting is dan een goede keuze. Daarom in deze editie van Appartement & Eigenaar aandacht voor de ledlamp.

Led is de afkorting van light emitting diodes. In een ledlamp zit een halfgeleider. De halfgeleider straalt licht uit als er elektriciteit doorheen gaat. Een enkel ledje geeft relatief weinig licht. Daarom staan ze altijd in groepjes. Welke kleur een ledlamp geeft, hangt af van het materiaal. Er zijn ledlampen met rood, blauw, groen en wit licht. Led is geen nieuwe ontwikkeling. Oleg Vladimirovich Losev ontdekte reeds halverwege de jaren '20 dat diodes licht uitstraalden als er stroom doorheen werd gestuurd. In 1927 publiceerde hij in een Russisch tijdschrift details over de eerste led en vroeg een patent aan. Helaas bleef Losevs werk onopgemerkt. Daardoor duurde het tot 1962 voordat de led echt doorbrak. In dat jaar ontwikkelde Nick Holonyak een werkende led.

Vermogen

Een ledlamp heeft net als elke andere lamp een vermogen (in watt). Dit geeft aan hoeveel energie (in de vorm van elektriciteit) de lamp per seconde gebruikt. Aangezien een ledlamp zijn elektriciteit meestal erg efficiënt omzet in licht, heeft die per seconde veel minder energie nodig om dezelfde hoeveelheid licht te maken dan een gloeilamp. Daarom is niet handig om verschillende soorten lampen te vergelijken met behulp van het aantal watt. Beter is het te kijken naar de lichtopbrengst. Als je voor elke lamp bepaalt hoeveel licht de lamp per seconde uitzendt, wordt dat gemeten in lumen. Ledverlichting kan zeer efficiënt zijn: de meest zuinige ledlampen gebruiken 85% minder energie dan een gloeilamp met vergelijkbare lichtopbrengst. Er bestaat echter grote variatie in ledlampen: de minst efficiënte ledlamp geeft tien lumen lichtopbrengst per watt, de zuinigste tachtig lumen. Ter vergelijk: een gloeilamp levert ongeveer tien lumen licht op per watt. Let daarom bij ledlampen extra op de hoeveelheid lumen en het wattage. Beide staan meestal aangegeven op de verpakking.

Geschikt voor gemeenschappelijke ruimten

Ledlampen zijn te koop in lichtspeciaalzaken, webwinkels en in steeds meer bouwmarkten en supermarkten. De prijs varieert van € 5,- tot € 40,-. Die prijs is hoog, maar omgerekend naar de prijs per branduur zijn ledlampen juist zeer goedkoop. Ledverlichting is zeer geschikt in lampen waar de lichtopbrengst niet hoog hoeft te zijn. Daarom zien we steeds vaker ledverlichting op verschillende plaatsen terugkomen, zoals in diverse gemeenschappelijke ruimten. Het is dan ook zeker het overwegen waard.

Voordelen

- Zeer lange levensduur;
- Laag energieverbruik;
- Geringe warmteontwikkeling, de lampen worden dus niet warm;
- Lage aansluitspanning, dus zeer veilig toe te passen;
- Schokbestendig;
- Nagenoeg geen uv- en infraroodstraling.

Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.