Halogeen vervangen door led: hoe doet u dat?

Door de halogeenlampen in uw gebouw te vervangen door ledverlichting bespaart u veel energie. En het is helemaal niet zo ingewikkeld. Lees hier hoe dit werkt.

Gepubliceerd: 25 maart 2019

In appartementencomplexen is goede verlichting natuurlijk erg belangrijk. Dit geeft u als bewoner een gevoel van veiligheid. Maar om dit bereiken zal in de gemeenschappelijke ruimtes de verlichting veel moeten branden, zuinigheid gaat dan dus ook een rol spelen. Ledverlichting is erg zuinig en kan bovendien gecombineerd worden met ‘slimme’ oplossingen als sensoren. Zo bespaart u dus zelfs extra.

Maar nu wilt u uw halogeenlampen in uw gebouw gaan vervangen door ledverlichting. Hoe doet u dit?

Om te beginnen moet u de juiste ledlamp kiezen. Dit doet u door uit te zoeken welke halogeenlamp u hebt. Hoe komt u hierachter?
- Bekijk welke fitting uw lamp heeft. Omdat een fitting geschikt is voor 12V of 230V (nooit voor beiden) weet u direct welk voltage u nodig heeft voor uw ledverlichting.
De meest gebruikte lampfittingen zijn E27 en GU10. E27-lampen en GU10-spotjes werken op 230V en zijn doorgaans eenvoudig te vervangen door E27 lampen of led lampen Gu10.
- Zoek daarna uit welk wattage de halogeenlamp heeft die u wilt vervangen heeft. Op basis van dit wattage zoekt u een geschikte ledlamp die net zoveel licht geeft.
- Ga vervolgens na welke lichtkleur u wilt toepassen. In tegenstelling tot halogeen zijn ledlampen verkrijgbaar in verschillende tinten; van 'zeer warm wit' tot 'koel wit'. Wilt u de kleur van uw halogeenlampen het liefste zo dicht mogelijk benaderen? Dan kunt u het beste kiezen voor 'zeer
warm wit'.
- Wilt u de ledlampen kunnen dimmen? Halogeenlampen zijn altijd dimbaar, in tegenstelling tot ledverlichting. Dus wilt u kunnen blijven dimmen, dan kiest u voor een dimbare ledlamp.

De besparing

Een ledlamp is minimaal 80% zuiniger dan halogeenlampen. Bij een gemiddeld aantal uren verbruik per jaar bespaart u namelijk ongeveer € 30,- per lamp aan energie!

Lees hier meer tips over ledverlichting voor apaprtementencomplexen.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.