Schoonmaaktips voor extra rendement zonnepanelen

Haal het maximale uit zonnepanelen tijdens de zonnige maanden door deze schoonmaaktips.

Gepubliceerd: 17 april 2016

De maanden van april tot en met september zorgen voor 75% van de jaarlijkse opbrengst van panelen. Dit zijn de maanden met de meeste zonuren. Het is belangrijk dat zonnepanelen in deze periode maximaal kunnen presteren. Daar hoort een jaarlijkse reinigingsbeurt bij. Schone panelen leveren namelijk meer rendement. Maar niet zo veel als sommige commerciële schoonmaakbedrijven doen geloven. Dat onderzocht zonnepanelen.net; een onafhankelijk adviesbureau voor iedereen die zonnepanelen heeft of overweegt deze af te schaffen.

Test

Op het dak van Zonnepanelen.net staan zonnepanelen van 8 verschillende merken. Deze panelen hebben allemaal hetzelfde vermogen en dezelfde omvormer. Bovendien staan ze allemaal op het zuiden georiënteerd. Kortom, de resultaten kunnen goed met elkaar vergeleken worden. De panelen zijn geplaatst in januari 2013. Afgelopen maart, ruim een jaar later, zijn enkele van deze panelen voor het eerst schoongemaakt. Dat leverde direct resultaat op.

Bart Mossink, initiatiefnemer van Zonnepanelen.net: 'Op de zonnepanelen lag een klein laagje stof en hier en daar zat vogelpoep. Dit is verwijderd met lauw water zonder schoonmaakmiddel. Door niet alle zonnepanelen te reinigen, konden wij nauwkeurig bepalen wat het schoonmaken opleverde. De gereinigde panelen leverden gedurende het eerste uur al 3% meer rendement.'

Zelf schoonmaken

Veel leveranciers van zonnepanelen geven aan dat een flinke regenbui je zonnepanelen automatisch reinigt. Nu regent het in Nederland veel, maar toch moeten we onze auto nog regelmatig wassen, ook als deze stilstaat. Datzelfde geldt voor zonnepanelen. Er zijn inmiddels schoonmaakbedrijven die zich richten op het schoonmaken van zonnepanelen. Sommige schoonmaakbedrijven claimen dat een reinigingsbeurt 15% rendement oplevert.

Dat is niet realistisch, stelt Bart Mossink: 'Wij hebben twee cellen van een zonnepaneel volledig afgedekt en zelfs dan wordt nog een rendement van 90% gehaald. Dus zelfs als de panelen erg vuil zijn, is een rendementsverbetering van 15% eigenlijk onmogelijk. Realistischer is de 3% die onze onafhankelijke test opleverde. Als je vervolgens bedenkt dat een professioneel schoonmaakbedrijf al snel € 100,- vraagt voor een schoonmaakbeurt leert een snelle rekensom dat het voordeliger is zelf een tuinslang, spons en emmer te pakken. Uiteraard alleen als het dak veilig toegankelijk is.'

Zonnepanelen.net adviseert eigenaren zelf de panelen schoon te maken. Op www.zonnepanelen.net staan enkele nuttige tips hiervoor.

Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

Zonnepaneel-advies Zonnepaneel-advies

Er zijn diverse manieren om zonnepanelen op daken van appartementsgebouwen mogelijk te maken.

1
Introductie
2
Vragen
3
Gegevens

Wat houdt het in?

Juridisch, technisch en logistiek is het niet eenvoudig zonnepanelen te koppelen achter de meter van individuele appartement. Een gemeenschappelijke elektriciteitsmeter zorgen er echter weer voor dat het lastig is de zonnepanelen rendabel te exploiteren. Gelukkig zijn er diverse manieren om zonnepanelen op daken van appartementsgebouwen toch mogelijk te maken.

Waar bestaat het advies uit?

Analyse van de huidige situatie
Analyse van de wensen (en haalbaarheid hiervan) van de VvE
Analyse van de mogelijkheden
Prijsvergelijking van de verschillende mogelijkheden

Gegevens

Zonnepaneel-advies
Bedankt, wij hebben uw aanvraag succesvol ontvangen en nemen contact met u op.
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.