Geef inbrekers geen kans!

Volgens de cijfers van het Verbond van Verzekeraars werd in 2013 maar liefst 87.480 keer ingebroken. Hoewel dit een daling is ten opzichte van 2012 gaat het nog steeds om 240 inbraken per dag.

Gepubliceerd: 27 februari 2015

De gevolgen van een woninginbraak kunnen flinke sporen nalaten, zowel op materieel als emotioneel gebied. De plek waar u zich veilig waande, blijkt ineens helemaal niet zo veilig. Een nieuwe tv kunt wel weer aangeschaffen,maar uw computer waar al uw foto’s op staan, of dat ene sieraad met een hoge emotionele waarde, dat is een heel ander verhaal. Voorkomen is dan ook beter dan genezen. Maar hoe doe je dat? Door de dieven net even iets slimmer af te zijn. Om de juiste beveiligingstactiek te bepalen, is het goed te weten wie uw tegenstander is. Inbrekers zijn onder te verdelen in drie categorieën: de professionele inbreker, de semiprofessionele inbreker en de gelegenheidsinbreker.

De prof

Deze categorie bereidt zich grondig voor en laat niets aan het toeval over. De prof gaat voor de grote buit, gebruikt geavanceerde hulpmiddelen en beschikt over de nodige ‘vakkennis’.

De semiprof

Deze categorie gaat ook voor de grote buit, maar is minder grondig als het gaat om de voorbereiding in vergelijk met de professionele inbreker. Hij is ook minder selectief. Deze categorie gebruikt geweld en staat er om bekend te stelen op bestelling.

De gelegenheidsinbreker

Deze categorie pleegt zo’n 80% van de woninginbraken. Kenmerkend is dat eenvoudige hulpmiddelen als schroevendraaiers of breekijzers ingezet worden om de woning binnen te komen. De gelegenheidsinbreker is niet selectief met betrekking tot de buit. Deze categorie gaat voor het gemak en het snelle succes. Ze hebben geen voorkeur voor een bepaald woningtype, maar slaan wel graag toe in een voor hun bekende omgeving.

Ken uw tegenstander

Omdat de meeste inbraken worden gepleegd door gelegenheidsinbrekers, richten we ons in dit artikel op deze categorie. Wat is hun tactiek? Hoe bepalen ze waar ze inbreken en waar ze voorbij lopen? Dat doen ze door de volgende dingen te checken:
- zijn de bewoners thuis?
- liggen er waardevolle spullen in ’t zicht?
- is er goed hang- en sluitwerk?
- is er een hond in de woning of een zichtbaar alarmsysteem?
- is er een goede vluchtweg?
De gelegenheidsdief heeft altijd haast: snel naar binnen, de buiten binnenhalen
en er als een haas vandoor.
Dát is de werkwijze van deze categorie.

Uw strategie

Nu u weet wat de tactiek van het dievengilde is, kunt u uw eigen strategie uitwerken.
- Zorg dat het complex niet voor iedereen zomaar toegankelijk is.
- Weet wie er voor de deur staat.
- Zorg dat het appartement een bewoonde indruk maakt.
- Plaats geen waardevolle spullen in het zicht.
- Zorg voor goedgekeurd hang- en sluitwerk.
- Sluit de woning goed af wanneer u vertrekt.

De uitvoering

Uiteraard zit u niet te wachten op inbrekers, maar om nou van uw complex en appartement een complete vesting te maken, dat is ook weer niet de bedoeling. Met de juiste technische ondersteuning en een aantal praktische maatregelen komt u al een heel eind!

De entree

Het voordeel van wonen in een appartementencomplex is dat de entree een aardig obstakel kan vormen voor de inbreker om binnen te komen. Hier valt de eerste grote overwinning te behalen. Geef inbrekers geen kans! Volgens de cijfers het Verbond van Verzekeraars werd er in 2013 maar liefst 87.480 keer ingebroken. Het goede nieuws is dat dit een daling van 4% is ten opzichte van 2012. Het slechte nieuws is dat het nog altijd om 240 inbraken per dag gaat.

Weetje

De gemiddelde inbreker heeft slechts 30 seconden nodig om een woning binnen te komen.

Wist u dat:

- De meeste woninginbraken overdag plaatsvinden.
- De meeste inbraken gepleegd worden van oktober tot maart.
- Een analyse uit 2002 heeft aangetoond dat de dinsdag en vrijdag populaire inbreekdagen zijn.
- Januari de populairste maand is op het gebied van woninginbraken.

Beveiligingscamera’s

De inbreker wil snel naar binnen en het liefst zo onopvallend mogelijk. Een entree uitgerust met beveiligingscamera’s is dan ook bijzonder onaantrekkelijk voor iemand met kwade bedoelingen. Het risico dat hij ineens op tv verschijnt in een bekend opsporingsprogramma is namelijk erg groot!

Slimme intercomsystemen

Doe nooit zomaar de deur open wanneer er aangebeld wordt. Een intercomsysteem biedt uitkomst, zo kunt u informeren wie er op de bel gedrukt heeft. Maar stel dat er toch al een bewakingscamera bij de entree hang, dan is het erg prettig om via die camera mee te kijken wie er aangebeld heeft?

Integreren het toverwoord

De huidige techniek biedt geweldige mogelijkheden als het gaat om het integreren van diverse beveiligingscomponenten in appartementen. Camera’s, intercom, verlichting, het kan allemaal met elkaar verbonden worden en zo helpen om het gevoel van veiligheid in het appartementencomplex te vergroten. Met behulp van zogenaamde IP-camera’s kunnen de beelden die de camera maakt via de computer, tablet of smartphone bekeken worden. Stel iemand belt aan, u kijkt op het scherm van uw tablet, maar kunt nog altijd niet goed zien wie er aangebeld heeft. Dan is het erg handig om de verlichting ook te kunnen bedienen, zodat u de beller beter in beeld krijgt? Dan weet u meteen of u open wilt doen of niet. En in het geval van een verdacht persoon kunt u direct de politie waarschuwen. Het kan natuurlijk altijd dat iemand toch naar binnen weet te glippen. Geen paniek,met de volgende maatregelen wordt uw appartement bijzonder onaantrekkelijk voor mogelijke inbrekers.

Alarmsysteem

Domoticasystemen verhogen niet alleen het wooncomfort en -gemak, het zijn ook prima hulpmiddelen om het appartement veiliger te maken. Hoe? Door ramen en deuren te voorzien van sensoren en eventueel camera’s in de woning op te hangen, welke gekoppeld zijn aan uw smartphone of tablet. Zo krijgt u automatisch een seintje.(en eventueel de camerabeelden) wanneer iemand de woning binnenkomt terwijl u niet thuis bent.

Wat kunt u nog meer doen? Een bewoonde indruk

Zorg dat uw appartement een bewoonde indruk maakt wanneer u er niet bent. Veel gelegenheidsinbrekers slaan toe in de donkere maanden. Dat is niet voor niets! Juist in die periode is het voor een inbreker al snel duidelijk of de bewoners aanwezig zijn of niet. Met behulp van een tijdschakelaar of een domotica- systeem kunt u op verschillende tijden, in verschillende vertrekken een lamp laten branden. Zo maakt de woning een bewoonde indruk.

Hang- en sluitwerk

Hoe veiliger de sloten, hoe beter. U en de inbreker herkennen een veilig slot aan het SKG-logo (Stichting Kwaliteit Ge- velbouw) of het V-logo. Deze sloten zijn tevens voorzien van sterren, hoe meer sterren, hoe hoger de bescherming tegen inbraak. Deze sloten worden aangeraden door het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). 

Draai altijd de deur van het appartement op slot wanneer u de deur uit stapt. Vaak trekken we achteloos de deur achter ons dicht en laten het daarbij. Dit is - zelfs met een veilig slot - niet slim. Ook voor ramen geldt dat gecertificeerd hang- en sluitwerk afschrikwekkend werkt en inbrekers buiten sluit. Laat geen waardevolle spullen slingeren De gelegenheidsinbreker gaat voor de snelle buit, spullen die voor het grijpen liggen en ook weer makkelijk door te verkopen zijn. Telefoons, laptops en fotocamera’s zijn zeer gewild. Door uw kostbaarheden in het zicht te leggen, biedt u hem een fijne etalage. Gaat er een lampje branden? Lampen uitgerust met een bewegings- melder zijn ook een fijn afschrikmiddel. Iemand met duistere plannen wordt niet graag in het volle licht gezet. Een energiezuinige ledlamp voorzien van bewegingsmelder is niet alleen zuinig in het verbruik maar ook een fijn afschrik- middel.

Wij zijn zo terug!

Gaat u op vakantie, berg dan sierraden en andere kostbaarheden op in een kluis in de woning of huur een kluis. En wek de indruk alsof u zo weer binnen kunt wandelen. Kopjes op tafel, een bos (nep) bloemen die uitbundig bloeit, gordijnen die automatisch open gaan en sluiten…

Stichting Veiligheid & Preventie (SVP)

Wilt u zeker weten dat u er als VvE alles aan heeft gedaan om uw complex in- braakveilig te maken? Of wilt u misschien nog wel extra tips over wat u als bewo- ner nog bij kunt dragen aan het gevoel van veiligheid? De Stichting Veiligheid & Preventie organiseert regelmatig veiligheidsavonden in wijkcentra. Door hierbij ex-inbrekers in te zetten worden bewoners aan het denken gezet over de beveiliging van de woning.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.