Veiligheid voor alles

Veiligheid in en om het appartementencomplex, daar kan de VvE op een aantal manieren aan bijdragen. Enkele wenken voor optimale veiligheid.

Gepubliceerd: 12 oktober 2013

Kies bij de aanschaf voor hang- en sluitwerk een product dat geclassificeerd is in inbraakwerendheid klasse 1. Dit zijn producten voorzien van het Politiekeurmerk. Deze materialen zijn gekeurd onder toezicht van de politie en in de praktijk getest en bewezen. Als basisnorm bij het keuren van hang- en sluitwerk hanteert de politie het keurmerk van de Stichting Kwaliteitscentrum Gevelelementen. Om te zien of het hang- en sluitwerk aan hun kwaliteitseisen voldoet, kunt u letten op het SKG-logo dat op al het goedgekeurde hang- en sluitwerk is aangegeven. Naast goed materiaal is ook goede montage van essentieel belang. Verzeker u van het beste en laat het hang- en sluitwerk door een erkend bedrijf uitvoeren.

Elektronische toegangscontrole

Elektronische toegangscontrole is het hedendaagse hang- en sluitwerk. Bewoners krijgen een elektronische sleutel die gewoon in de zak kan blijven zitten. Het systeem detecteert of iemand toegang tot het gebouw heeft. Bovendien kan, als iemand de sleutel verloren is, de code eenvoudig gewist worden uit het geheugen van de deur. Een elektrische sleutel verliest hiermee direct zijn functie. Ook is een combinatie van mechanisch en elektronisch sluiten mogelijk.

Moderne intercoms

Met een auditieve of een videointercom beveiligt u de hoofdingang van het complex. Uiteraard is het laten plaatsen van een videosysteem een kostbaardere keuze. Maar met de toenemende populariteit van dit systeem, daalt de aanschaf ervan. Bovendien zijn er tegenwoordig systemen waarbij de bewoners zelf kunnen kiezen tussen een video-intercom of alleen een intercom. De basisinstallatie inclusief een huistelefoon in elke woning betaalt de VvE en tegen een meerprijs kan iedereen die dat wil een video-intercom aanschaffen. Een voorbeeld van een innovatief staaltje toegangscontrole is de combinatie van de intercom met automatisering in de vorm van touchscreen panelen. Ook vingerafdrukherkenning is niet meer weg te denken in de wereld van de toegangstechniek.

Alarm!

Een alarminstallatie werkt met sensoren. Wanneer bijvoorbeeld een raam of deur geopend wordt waar een sensor op gemonteerd is, kan er een alarm afgaan. Inbraaksensoren kunnen ook in de grond of binnen in een gebouw worden geïnstalleerd. Deze sensoren registreren een combinatie tussen infrarooduitstraling met beweging. Aan de sensor is een hoorn gekoppeld die een oorverdovend lawaai produceert. Er bestaan ook alarminstallaties die doormelden naar een particuliere alarmcentrale. De centrale kan vervolgens de sleutelhouder, bewoner, beveiligingsbeambte en/of de politie alarmeren. Zij kijken dan ter plaatse om te controleren waarom het woningalarm is afgegaan. Aangeraden wordt om voor de aanleg en onderhoud van een alarmsysteem alleen met gecertificeerde bedrijven en gecerti?ceerde monteurs in zee te gaan. Voorts het advies om de tijd tussen alarm en alarmopvolging, zo kort mogelijk te laten zijn. Hoe eerder men ter plaatse is, hoe eerder de inbreker kan worden opgepakt.

Verlichting

Verlichting is een vorm van beveiliging die andere beveiligingsmaatregelen ondersteunt. Licht werpt een psychologische barrière op. Het beste resultaat is te verwachten wanneer het verlichte appartementencomplex door bijvoorbeeld omwonenden en voorbijgangers op afstand geobserveerd kan worden. Een schemerschakelaar maakt het mogelijk dat de buitenverlichting automatisch wordt in- en uitgeschakeld. Maar ook het plaatsen van bewegingsmelders die weer worden aangesloten op verlichting op de galerij of zelfs bij elke individuele ingang maken het de dief een stuk lastiger om zijn kraak te zetten.

Gedisciplineerd gedrag

Maar hoe veilig en inventief deze nieuwe toepassingen ook zijn, wat niet verandert, is dat gedisciplineerd gedrag van zowel bewoners als bezoekers een belangrijk onderdeel zijn van de totale veiligheid. Laat u iemand binnen die zegt dat hij een reparatie bij een van de bewoners komt uitvoeren, dan neemt u al een risico. Vraag deze bezoeker vriendelijk bij de betreffende bewoner aan te bellen zodat deze zelf kan bepalen of het inderdaad om een verwachte reparateur gaat. Hebt u als VvE het idee dat bewoners onverantwoord omgaan met het openen van de toegangsdeur dan is het raadzaam daar een memo voor iedereen van te maken.

 

Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.