Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten (OSB)

De Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten (OSB) is de brancheorganisatie van de schoonmaak- en glazenwassersbranche in Nederland.

Gepubliceerd: 23 oktober 2013

Zij organiseert haar activiteiten rondom de thema's samenwerking, kwaliteit, dienstverlening en communicatie. OSB heeft veilig en verantwoord gebouwonderhoud hoog in het vaandel staan. Dit is een onderwerp waar veel VvE's ook mee te maken hebben.

Verantwoord gebouwonderhoud

Soms zijn (appartementen)gebouwen zodanig ontworpen dat een glazenwasser, gevelreiniger of bewoner ramen en gevels niet eenvoudig kan wassen en reinigen. Voor de meeste gebouwen die na 1 januari 1997 zijn opgeleverd kan de bouwer of projectontwikkelaar aangesproken worden op het ontbreken van voorzieningen om het gebouw verantwoord te onderhouden tegen redelijke kosten. Dit blijkt uit een analyse van arbitragezaken. Voor nieuwe gebouwen wordt gewerkt aan een toetsingskader. Een beknopte toets bij aanvraag bouwvergunning zal er voor moeten zorgen dat het gebouw op een verantwoorde wijze kan worden onderhouden.

Keurmerk Glas en Gevel

Voorlopig lopen veel Vve's lopen tegen de vraag aan wie verantwoordelijk en aansprakelijk is voor ongevallen bij gebouwonderhoud. Is de VvE als opdrachtgever verantwoordelijk en aansprakelijk voor de risico's die een glazenwasser of gevelreiniger loopt? Van een VvE kun je niet verwachten dat zij op de hoogte zijn van alle eisen op arbogebied. Een VvE moet wel nagaan of een schoonmaakbedrijf volgens de arboregels werkt. OSB heeft hiervoor het Keurmerk Glas en Gevel in het leven geroepen. Dat wordt pas toegekend na positief advies van een onafhankelijke certificerende instelling die het bedrijf audit. VvE's die zaken doen met een bedrijf dat het keurmerk heeft, mogen ervan uitgaan dat de glazenwasser en gevelreiniger kwaliteit levert en met de opdrachtgever meedenkt over de risico's.
Op www.osb.nl (ga naar kwaliteit onder thema's) vindt u meer informatie over het keurmerk. Ook vindt u daar een overzicht van de bedrijven die in het bezit zijn van het keurmerk.

De leden van OSB

OSB bijna 500 leden, die zich richten op het reguliere schoonmaakonderhoud op verschillende soorten objecten, glasbewassing, gevelreiniging, industriële reiniging en calamiteitenschoonmaak. Gezamenlijk hebben zij zo'n 140.000 medewerkers in dienst en realiseren zij 80% van de totale omzet in de markt. Ter vergelijking: de gehele schoonmaakbranche telt in totaal ruim 200.000 werknemers en is goed voor een omzet van 3,4 miljard euro per jaar. Om lid te zijn van OSB, moet een bedrijf aan een aantal voorwaarden voldoen.

De belangrijkste voorwaarden zijn:

- Het bedrijf moet minimaal drie jaar bestaan en zich in hoofdzaak bezighouden met schoonmaak- en/of glazenwasserswerkzaamheden, waaronder ook reinigingsactiviteiten na calamiteiten;
- Toetsing op de naleving van de CAO Schoonmaak- en Glazenwassersbedrijf moet positief zijn;
- De in de Gedragscode opgenomen gedragsregels onderschrijven;
- Te goeder naam en faam bekend zijn, hiervoor zijn in het Huishoudelijk Reglement regels opgesteld.

OSB: een netwerkorganisatie

In het werkveld van OSB zit veel dynamiek. Dat komt onder meer door de diverse ontwikkelingen in de schoonmaak- en glazenwassersbranche, zoals op het gebied van arbeidsmarkt, imago, veiligheid en milieu. Tal van organisaties hebben op de een of andere manier met onze branche te maken. Centraal in het netwerk staan de leden. Voor hen behartigt OSB de belangen op collectief en op individueel niveau. Om deze taak goed te kunnen vervullen is het nodig om op een goede manier contacten te onderhouden en te zoeken naar mogelijkheden om samen te werken, waarmee gezamenlijke doelstellingen kunnen worden bereikt. Kortom; het draait om netwerken. OSB wil hierbij graag het initiatief in nemen.
Meer informatie

Meer informatie over OSB vindt u op www.osb.nl.


 

 

Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.