Benelux Aluminium Award

Gerenoveerd Amicitia Leeuwarden, Brusselse Modelwijk Laken, BBL kantoor Brussel en hoofdkantoor DHV Amersfoort bekroond met Benelux Aluminium Award

Gepubliceerd: 07 maart 2012

Zes maart ontvingen vertegenwoordigers van vier renovatieprojecten de Benelux Aluminium Award voor Duurzaam Renoveren.

De Nederlandse projecten kregen de trofee met bijbehorend certificaat uit handen van Fred Schoorl, directeur van de Bond van Nederlandse Architecten BNA. De Belgische winnaars kregen deze prestigieuze prijs uitgereikt door Benjamin Denef, architect van DMOA en Award winnaar in 2009.

'Er is veel degelijk werk afgeleverd door de architecten die een renovatieproject hebben ingezonden. Gezien de documentatie die we moeten bekijken was de jurering dan ook een flinke klus. Maar de winnaars mogen er zijn!' zegt Jury voorzitter Prof. Jan Brouwer.

'Zo is Amicitia in Leeuwarden, gerenoveerd naar een ontwerp van Jo Coenen, een schoolvoorbeeld hoe je het lelijkste gebouw uit de stad kunt omvormen tot een sieraad. En dat geldt in soortgelijke termen ook voor de 3 andere winnaars ', aldus Jan Brouwer.

De prijsuitreiking vond plaats tijdens een druk bezochte Award ceremonie op de Renovatiebeurs 2012 in de Brabanthallen in Den Bosch. Uitgereikt werden 2 Awards in respectievelijk Woningbouw en Utiliteitsbouw en een viertal extra prijzen.

2 Awards in Categorie Woningbouw
In deze categorie kwam de Jury tot een ex-aequo oordeel waardoor zowel een sociaal woningbouwproject als een commercieel appartementencomplex tot winnaars zijn uitgeroepen.
Beide projecten zijn van een gelijk -hoog- niveau maar tonen dermate verschillende facetten en marktspecifieke kenmerken van duurzaam renoveren dat aan beide projecten een Award is toegekend.
-Winnaar Benelux Aluminium Award 2011 - Woningbouw - Sociale Woningbouw
- Modelwijk Laken, Brussel, Inzender Vermat ramen en zonwering, Herentals (B)
- Winnaar Benelux Aluminium Award 2011 - Woningbouw - Commerciële Appartementenbouw
- Amicitia , Leeuwarden, Inzender De Gevelgroep, Drachten

Twee Awards in Categorie Utiliteitsbouw
In deze categorie kwam de Jury -na 3 stemronden- eveneens tot een ex-aequo oordeel. Ook hier is sprake van een tweetal projecten die zich onderscheiden maar totaal verschillend van karakter zijn.

- Winnaar Benelux Aluminium Award 2011 -Utiliteitsbouw -
- Historisch-monumentale gebouwen
- Bond Beter Leefmilieu, Brussel, Inzender FMP+, Duffel (B)
- Winnaar Benelux Aluminium Award 2011 - Utiliteitsbouw - Kantoren
- DHV kantoor, Amersfoort, Inzender Hermeta gevelbouw, Asperen

Vier extra prijzen voor speciale prestatie
Er zijn in beginsel 3 extra prijzen beschikbaar.
- Ramen en Deuren
- Gevels en Daken
- Energy Efficiency

Deze zijn bedoeld voor inzendingen met een opvallende prestatie of toepassing. De winnaar krijgt een certificaat.Afhankelijk van de aard der inzendingen heeft de Jury de vrijheid hierin te wijzigen, extra prijzen toe te voegen of een Juryprijs toe te kennen. 'En zoals een goede Jury betaamt hebben we hiervan gebruik gemaakt. Alle 34 inzendingen overziende heeft de Jury besloten tot het toekennen van een extra prijs voor Renovatie Producten,' zegt jury voorzitter Jan Brouwer bij het bekendmaken van de 4 extra prijzen.

- Winnaar van de extra prijs voor Renovatie Producten
Perronoverkapping ,CS Utrecht, inzender SAPA Building Systems, Breda
- Winnaar extra prijs voor Deuren en Ramen
Lofts Rodebroek, Ronse, inzender Volt architecten, Gent(B)
- Winnaar extra prijs voor Gevels en Daken
CAK Office Building, Den Haag, inzender KCAP architects & planners, Rotterdam
- Winnaar extra prijs voor Energy Efficiency
Empress Court ,Brussel, inzender Hegge, Hamont-Achel (B)

Tweejaarlijkse prijs
De Benelux Aluminium Award voor Duurzaam Renoveren is een tweejaarlijkse prijs, die gezamenlijk is uitgeschreven door het Aluminium Centrum en de Vereniging Metalen Ramen en Gevelbranche (VMRG) in Nederland, het Aluminium Center Belgium en de Federatie van Aluminium Constructeurs (FAC) in België. Partnerorganisaties Slimbouwen, AluEco, VASVereniging Aluminium Systeemleveranciers enanderen ondersteunen de Award organisatie.

Er worden Awards toegekend in de categorieën Woningbouw en Utiliteitsbouw. Tevens zijn drie extra prijzen te winnen voor onderscheidende toepassingen voor respectievelijk Renovatie Producten, Gevels en Daken, Deuren en Ramen en Energie-Efficiency.

Aluminium voor Duurzaam Renoveren
Gekozen is voor Renovatie omdat in deze sector van de bouwmarkt het gebruik van aluminium nog onderbelicht is. Dankzij de vormvrijheid en kleurmogelijkheden is aluminium een hip en sprankelend materiaal voor de architect. Bovendien is aluminium onderhoudsarm, energiebesparend en 100% recyclebaar.

De winnende projecten moeten illustreren dat bij renovatie het project beter geconserveerd en mooier is dankzij de gekozen aluminium toepassing. Onafhankelijk of het woningbouw of utiliteitsbouw is; aluminium is de beste oplossing voor Duurzaam Renoveren. Projecten of gebouwen dienen gelokaliseerd te zijn in de Benelux.

Jan Brouwer voorzitter jury 2011
Prof. Jan Brouwer is voorzitter van de onafhankelijke Belgisch-Nederlandse jury voor de Benelux Aluminium Award 2011 voor Duurzaam Renoveren. Jan Brouwer, architect en voormalig hoogleraar architectuur en adviseur van de Rijksbouwmeester in Nederland en voormalig voorzitter van de BNA.De jury was verder samengesteld met onafhankelijke personen op het gebied van architectuur, techniek en media in Nederland en België.

Publicatiedatum: 8 maart 2012

Meer informatie over deze competitie treft u op www.aluminiumaward.eu/2011.

Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.