Gevel appartementencomplex: de eerste indruk

Een eerste indruk maak je maar één keer, dat geldt ook voor het appartementencomplex. De staat van de buitenkant, de gevel, is veelzeggend over de binnenkant.

Gepubliceerd: 08 september 2021

Foto: Metalura

Een goed onderhouden gevel geeft direct een goede indruk, wat de waarde van het pand weer ten goede komt.

De VvE is verantwoordelijk voor het onderhoud van de gevels en daarmee ook de uitstraling van het gebouw. Dit beperkt zich niet alleen tot het schoonhouden en onderhoud van de gevels, maar ook voor de staat waarin de balkons verkeren en eventuele zonwering.

Onderhoud

Weer en wind hebben invloed op de staat van de gevel. Periodiek onderhoud is dan ook belangrijk om de gevel in een goede conditie te houden. Er zijn diverse mogelijkheden op het gebied van gevelreiniging, denk hierbij aan zandstralen of hogedrukreiniging maar ook aan betononderhoud, om te zorgen voor waterdicht beton. Om te voorkomen dat vuil zich snel hecht, kan de VvE besluiten de gevel te laten impregneren. Ook handig is om een speciale coating aan te laten brengen om de gevel te beschermen tegen graffiti.

Zonwering

De huidige zonwering doet veel meer dan alleen zonlicht tegenhouden. Het heeft tevens een isolerende werking, zomers houdt het de woning koel, in de winter houdt het de warmte binnen. De mogelijkheden op het gebied van zonwering zijn legio: buiten jaloezieën, screens en rolluiken zijn goede opties voor appartementen. Collectief inkopen kan de VvE nogal wat geld besparen.

Balkons en balkonbeglazing

De VvE draagt zorg voor het onderhoud van de balkons en de balkonbalustrades. Het toepassen van balkonbeglazing is in opkomst. Het laten aanbrengen van balkonbeglazing heeft diverse voordelen. Allereerst wordt het balkon beschermd tegen wind en water, hierdoor kunnen de bewoners veel langer genieten van hun balkon. Daarnaast werkt de beglazing isolerend, zowel qua geluid als met betrekking tot de warmte. Het glas vermindert tocht, wat de energierekening weer ten goede komt.

Bloempotten

Hoewel het best gezellig staat, zo’n balkon voorzien van bloempotten en bloeiende planten, kan dit nogal wat nadelen met zich meebrengen. Bloempotten kunnen van het balkon waaien met alle gevolgen van dien. Het vastzetten van de potten geeft weer beschadigingen aan de balustrades. Wat wel en niet mag moet duidelijk aangegeven zijn in het huishoudelijk reglement.
Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

Zonnepaneel-advies Zonnepaneel-advies

Er zijn diverse manieren om zonnepanelen op daken van appartementsgebouwen mogelijk te maken.

1
Introductie
2
Vragen
3
Gegevens

Wat houdt het in?

Juridisch, technisch en logistiek is het niet eenvoudig zonnepanelen te koppelen achter de meter van individuele appartement. Een gemeenschappelijke elektriciteitsmeter zorgen er echter weer voor dat het lastig is de zonnepanelen rendabel te exploiteren. Gelukkig zijn er diverse manieren om zonnepanelen op daken van appartementsgebouwen toch mogelijk te maken.

Waar bestaat het advies uit?

Analyse van de huidige situatie
Analyse van de wensen (en haalbaarheid hiervan) van de VvE
Analyse van de mogelijkheden
Prijsvergelijking van de verschillende mogelijkheden

Gegevens

Zonnepaneel-advies
Bedankt, wij hebben uw aanvraag succesvol ontvangen en nemen contact met u op.
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.