Gevelbekleding uitgelicht

Als er aan de buitenkant van een gebouw een extra beschermende laag over de muur of het houtwerk wordt aangebracht, wordt dit gevelbekleding genoemd. Deze bekleding kan in de vorm van pleisterwerk worden aangebracht, door beplating of panelen.

Gepubliceerd: 08 december 2013

Er wordt steeds meer aandacht besteed aan gevelbekleding. Oude gevels moeten gerenoveerd of verborgen worden of ze moeten een bepaalde status uitdrukken. Gevelbekleding zorgt dan ook voor een extra dimensie aan de woning. Als een appartementencomplex toe is aan het vervangen of restaureren van de gevel zijn er verschillende mogelijkheden. Het laatste geeft een gebouw direct een geheel ander uiterlijk, maar het is ook een heel praktische oplossing. Gevelbekleding beschermt het gebouw, is brandveilig, vergt meestal minimaal onderhoud en is een goede manier van buitengevelisolatie. Er zijn steeds meer materialen en kleuren op de markt, waardoor er voor elk gebouw wel een passende gevelbekleding is te vinden. We lichten hier een paar materialen eruit en bespreken hun eigenschappen.

Hout

Echt hout heeft een natuurlijke en warme uitstraling, maar men schrikt terug voor toepassing vanwege de gevoeligheid voor weersinvloeden en het onderhoud. Houtsoorten met een hoge duurzaamheidsgraad (klasse I en II) hebben in principe geen extra bescherming nodig. Het is wel aan te raden het hout te behandelen tegen vergrijzing. Vergrijzing van hout gebeurt namelijk sowieso, ongeacht de duurzaamheidsklasse. Dit behandelen kan bijvoorbeeld door middel van een laag dekkende verf. Er bestaan ook behandelingen die een betere afwerking garanderen. Hierbij kan het hout een andere kleur krijgen of is het beter bestand tegen de weersomstandigheden. Voordeel van houten gevelbekleding is dat het prima door een doe-het-zelver te bevestigen is, hiermee bespaart u dus kosten. Nadeel is echter wel dat het vrij veel onderhoud vergt.

Gevelbepleistering

Een andere mogelijkheid van gevelbekleding is gevelbepleistering. Het onderhoud hier-van valt relatief mee. In de meeste gevallen is het al voldoende de gevel met water te onderhouden. Soms is het echter aan te raden een extra waterwerende behandeling aan te brengen. Gevelpleister is wel zeer vatbaar voor vervuiling. Het reinigen kan met een hogedrukreiniger die is afgesteld op 40 bar. Dit zal grofweg eens in de vijf jaar moeten gebeuren. Voor de renovatie van gevelbepleistering is er speciale verf die het bepleisterde oppervlak goed kan bedekken. Voordeel van bepleistering is dat de materialen relatief goedkoop zijn en dat het ideaal is bij renovatie. Nadelen zijn dat het aanbrengen fink wat tijd kost en dat, afhankelijk van de samenstelling van de pleister, deze vrij vatbaar voor vervuiling is.

Kunststof

Een kunststof als pvc heeft voor velen een negatieve bijklank, terwijl delen uit pvc bijzonder duurzaam, onderhoudsvriendelijk en eenvoudig te verwerken zijn. Verder is pvc kleurecht, vlamdovend en 100% recyclebaar. Door de onderhouds-vrije afwerking hoeven kunststofplaten niet geverfd te worden. Dat maakt ze ook geschikt voor toepassing op moeilijk bereikbare plaatsen. Ze worden uitgevoerd in tal van kleuren en structuren. Voordeel van kunststof is dat het niet geverfd of verduurzaamd hoeft te worden. Het is af te raden om voor het schoonmaken een hogedrukspuit te gebruiken, dit vanwege de grote kans op schade.



Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.