Gerelateerde suggesties:

Onderhoud en verleng de levensduur

25 oktober 2013
De juiste kennis van materialen is erg belangrijk voor een lange levensduur van uw ramen en kozijnen. Met goed onderhoud zult u zien dat alles er tiptop uit blijft zien.
LEES VERDER

In het verleden werden bijna alle kozijnen van hout gemaakt. Tegenwoordig zijn kozijnen ook in andere materialen beschik-baar zoals kunststof en aluminium. Alle materialen hebben voors en tegens. Zo isoleren hout en kunststof goed en is dit bij aluminium kozijnen niet altijd het geval. Een aluminium kozijn met een goede thermische onderbreking isoleert echter net zo goed als een houten of kunststof kozijn. Op het gebied van milieuvriendelijkheid zijn er niet echt grote verschillen tussen de drie materialen. Qua onderhoud is dit wel het geval.

Hout

Houten kozijnen blijven erg populair. Het geeft een warme, authentieke uitstraling doordat hout een natuurlijk materiaal is. Hoeveel onderhoud nodig is, hangt af van het gebruikte hout. Een niet-verduurzaamd, ter plaatse gemaakt kozijn moe jaarlijks schoongemaakt worden en tevens zullen beschadigigen aan de verfaag moeten worden bijgewerkt. Elke vijf jaar moet het hele kozijn worden overgeschilderd. Montagekozijnekozijnen die op maat gemaakt zijn, hoeven minder vaak geschderd te worden. Hoe vaak is afhankelijk van de kwaliteit en de weersinvloeden.

Kunststof

Kunststof kozijnen zijn steeds meer in opkomst. Een voordeel van dit materiaal is dat het goed bestand is de invloeden van het weer en dat ze zeker 50 jaar mee gaan. Dankzij een beschermende afwerklaag zijn de kunststof kozijnen onderhoudsarm. Eens in de zoveel tijd dienen de kozijnen met een speciale weekmaker behandeld te worden. Zo blijft de kunststof fexibel en gaat het langer mee. Daar-naast dienen de kozijnen eenmaal per jaar te worden schoongemaakt.

Aluminium

Het voordeel van aluminium is dat het een stevig materiaal is dat niet het vervormt of breekt. Daar-naast kunnen de kozijnen in alle kleuren geleverd worden. Ook aluminium kozijnen zijn onderhoudsarm. Ze kunnen het beste tegelijk met de ramen worden gereinigd. Dit kan gewoon met een (zachte) spons, water en zeep. Het is verstandig de aluminium profielen zo'n vier tot zes keer per jaar schoon te (laten) maken. De levensduur van de kozijnen wordt hiermee aanzienlijk verlengd.

Controle

Er zijn een aantal zaken die men eenvoudig zelf in de gaten kan houden, zodat het duidelijk is wanneer er onderhoud nodig is. Bij houten kozijnen is er kans op houtrot. Dit komt het meeste voor op de liggende delen en hoeken van het kozijn, doordat dit de afwatering van het glas vormt en er regenwater over heen stroomt. Houtrot is te herkennen doordat het hout zo broos is dat gemakkelijk afbreekt. Daarnaast klinkt het dof als je er met een hamer op klopt. Een ander veelvoorkomend probleem is tocht of lekkage bij het kozijn. De meeste kozijnen zijn afgewerkt met rubber strips. Deze kunnen na verloop van tijd gaan slijten of verdrogen, waardoor er tocht of lekkage kan gaan optreden. Het is dan ook belangrijk deze strips jaarlijks te controleren en eventueel te laten reinigen. Wanneer het rubber geen aaneengesloten geheel meer vormt, is er sprake van slijtage. Tevens is het verstandig na te (laten) gaan of het gevelmetselwerk boven de kozijnen is gewerkt met een latei. Dit is een draagconstructie die ertoe dient om belastingen boven wanddoorbrekingen (een raam of deur) over te brengen op het gedeelte van de wand naast deze wanddoorbrekingen. Als dit niet het geval is, bestaat de kans dat de kozijnen gaan doorzakken of scheurvorming in de gevel gaan veroorzaken.Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

Uw vraag niet beantwoord?
Wij helpen u graag verder!

Reacties

DMJOP
Benieuwd wat de duurzame verbeteringen voor uw gebouw zijn en wat de kosten hiervoor zijn?