Energielabel bij modernisering liften

Door bij modernisering van liften volle aandacht te geven aan het energieverbruik van de lift, blijkt een aanzienlijke kostenbesparing te kunnen worden gerealiseerd. Een energiemeting kan daarbij van grote waarde zijn.

Gepubliceerd: 12 april 2016

Modernisering van liften is aan de orde van de dag. Zeker nu de bouwsector het moeilijk heeft door de economische situatie is er bij de liftenbedrijven meer gelegenheid om direct in te spelen op de vraag van de lifteigenaar om bestaande liften te moderniseren.
Wist u dat bij liften:
- het gemiddeld verbruik van een lift 6.800 kWh/j is? Wat betekend € 1428,00 gem. stroom kosten
- Het totaalverbruik van alle liften in Nederland 612.000 MWh/j is (uitgaande van 90.000 liften)?
- Het totaalverbruik van liften dus 0,12% van het totale energieverbruik in Nederland is?

Het aandeel van 0,12% in het totale energieverbruik lijkt op het eerste gezicht niet veel. Als je echter beschouwt dat er ontelbaar veel verschillende verbruikers verantwoordelijk zijn voor het totale verbruik in Nederland, dan mag de lift wel degelijk als een belangrijke verbruiker gezien worden.

Levert iedere modernisering energiebesparing op?

Een lift kan jarenlang meegaan, maar op een zeker moment kan het noodzakelijk of gewenst zijn om de lift te moderniseren. Aanleidingen voor het besluit om de lift te moderniseren kunnen zijn het verbeteren van de gebruikersvriendelijkheid, het verhogen van de veiligheid en bedrijfszekerheid. En het omlaag brengen van de onderhoudskosten. Veelal is ook een verlaging van het energieverbruik een interessante optie, want ook dat kan na de modernisering elk jaar een forsebesparing op de operationele kosten van de lift opleveren. Maar hoe maak je dat nu inzichtelijk? Gaat die vlieger, dat je fors kunt besparen op die energiekosten wel voor iedere lift, op?

Uitgangspositie

Om deze vraag te kunnen beantwoorden, moet u allereerst de uitgangssituatie beschouwen. Welke eigenschappen heeft de bestaande lift? Hoe frequent wordt de lift gebruikt? Hoeveel verbruikt de lift tijdens de rit? Hoeveel verbruikt de lift in stilstand? Vergeet niet dat juist dat stilstandsverbruik in hoofdzaak bepalend kan zijn voor het totale energieverbruik van de lift! Er zijn namelijk veel liften die maar een uur per dag daadwerkelijk in beweging zijn. De overige 23 uur staat de lift stil, maar sleurt in die tijd langzaam maar zeker wel de kWh-teller omhoog. Elke dag weer, jaar in jaar uit. Die uitgangssituatie bepaalt in hoge mate welke besparing op de energiekosten bij
modernisering mogelijk is.

Energielabel en Energie Prestatie Certifcaat

Om die uitgangssituatie inzichtelijk te maken, blijkt een door het Liftinstituut afgegeven energielabel van de bestaande lift een prachtig instrument te zijn.Het energielabel wordt volgens de standaard VDI 4707-1 door meting vastgesteld. Het energielabel classifceert het energieverbruik van de lift in één van de categorieën A t/m G. A geeft een laag energieverbruik weer, G een hoog energieverbruik. Tevens geeft het label en het daarbij behorende Energie Prestatie Certifcaat inzicht in de verdeling tussen het verbruik tijdens de rit en het vermogen. En in het verbruik tijdens de stilstand en het jaarverbruik van de lift. Met de gegevens van het energielabel van de bestaande lift kan vervolgens, in samenspraak met het liftenbedrijf, bepaald worden welke besparing bij modernisering behaald zou kunnen worden.

Theorie is niet altijd praktijk

Natuurlijk is het dan het allerbelangrijkste voor de eigenaar dat de energiebesparing die door het liftenbedrijf op papier beloofd wordt ook in de praktijk gehaald wordt. Het beste bewijs daarvoor kan geleverd worden door opnieuw het energielabel door het Liftinstituut te laten vaststellen. Veelal komen de inspecteurs er bij de metingaan de gemoderniseerde lift achter dat er alsnog optimalisaties mogelijk zijn, bijvoorbeeld in de vele instelmogelijkheden van de nieuwe liftbesturing, de verlichting ende stand-by tijden. Of in de juiste smering en afstelling van leisloffen. Het verdient daarom aanbeveling om met het liftenbedrijf al in de offertefase af te stemmen welke garanties kunnen worden gegeven betreffende de energieprestatie. Het door het Liftinstituut bepaalde energielabel verstrekt dan duidelijkheid aan alle partijen of inderdaad aan die garanties wordt voldaan.

De resultaten

Inmiddels heeft het Liftinstituut een aantal projecten uitgevoerd, waarbij het energielabel medebepalend was voor de overweging tot modernisering van de lift. Er blijkt dat de mogelijke energiebesparingen bij de onderzochte gemoderniseerde liften sterk uiteen lopen. Dat geldt dus ook voor de invloed van energiebesparing op het terugverdienen van investeringen. Eén en ander hangt af van vele factoren. Zoals: welke componenten dragen in welke mate bij aan het energieverbruik en wat is de gebruiksintensiteit van de lift? Betreft het een lift die een lage intensiteit heeft, dan kan dus het meeste rendement gehaald worden uit een investering in het om-laag brengen van het stilstandsverbruik. Te denken valt aan ledverlichting in de kooi met een standby-optie, besturingen en regelingen met een standby-optie. Is het een lift met een hoge gebruiksintensiteit, dan kan een besparing op het ritverbruik juist het meeste effect geven op het totale energieverbruik. In die gevallen komt een goed gedimensioneerde frequentieregeling met een energieterugwinningsoptie aan de orde. Duurder, maar voor intensief gebruikte liften zeker effectief.

Snel terugverdiend

Met de Energie Prestatie Meting (EPC) en certifcering door het Liftinstituut heeft u een ijzersterk instrument in handen om controle te kunnen uitvoeren op de door u met het liftenbedrijf overeengekomen energieprestatie. De kosten van een EPC worden zo al snel terugverdiend.

Past uw huidige onderhoudscontract nog bij uw VvE en/of wilt u een prijsvergelijking voor het groot onderhoud?

VRAAG NU EEN VRIJBLIJVENDE LIFTSCAN AAN

 



Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

Liftscan Liftscan aanvragen

Past uw huidige onderhoudscontract nog bij uw VvE en/of wilt u een prijsvergelijking voor het groot onderhoud?

1
Introductie
2
Vragen
3
Gegevens

Wat houdt het in?

Als Appartement & Eigenaar vinden wij het belangrijk dat VvE's op elk onderwerp hun kosten inzichtelijk hebben (en een eerlijke prijsvergelijking kunnen maken). Vandaar dat wij met een aantal gerenommeerde partijen deze liftscan in het leven hebben geroepen.

De uitgebreide liftscan geeft de VvE direct inzicht of en hoe ze kunnen besparen op hun kosten voor hun lift. Zo weet men snel hoe ze tot de hoogste service en laagste kosten kunnen komen.

Waar bestaat de liftscan uit?

Analyse van de huidige situatie
Analyse van de wensen (en haalbaarheid hiervan) van de VvE
Prijsvergelijking onderhoudscontracten Optioneel
Prijsvergelijking voor het groot onderhoud Optioneel
Wilt u een prijsvergelijking van uw huidige onderhoudscontract met andere aanbieders?
Is uw lift toe aan groot onderhoud en wilt u een second opinion?

Gegevens

Liftscan
Bedankt, wij hebben uw aanvraag succesvol ontvangen en nemen contact met u op.
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.