Eigenaar weigert VvE toegang tot appartement, wat nu?

Wat kan het bestuur doen als een appartementseigenaar de toegang tot zijn appartement verbiedt, terwijl die toegang wel noodzakelijk is voor onderhoud aan een gemeenschappelijk gedeelte, zoals een dak?

Door mr. Kim Kroon, Van Till advocaten.

Het kan voorkomen dat het privégedeelte van een appartementseigenaar gebruikt moet worden om onderhoud te plegen aan het gemeenschappelijk gedeelte. Hiervan is bijvoorbeeld sprake indien de dakbedekking gerepareerd moet worden en dit dak uitsluitend via het privégedeelte van de bovenste appartementseigenaar bereikt kan worden. De appartementseigenaar moet dan in beginsel medewerking verlenen. De kosten voor dergelijke werkzaamheden aan gemeenschappelijke zaken komen doorgaans voor rekening van de VvE en als er door de herstelwerkzaamheden schade wordt toegebracht aan het privégedeelte van de eigenaar, dan moet de VvE de schade aan de appartementseigenaar vergoeden.

Mocht de appartementseigenaar de toegang tot zijn appartement weigeren, dan bepaalt het toepasselijke reglement en de akte van splitsing wat het bestuur daartegen kan ondernemen. Op grond van de modelreglementen 1992 en 2006 kan het bestuur de betrokken eigenaar - per aangetekende brief - een waarschuwing sturen met daarin de aanzegging alsnog medewerking te verlenen op straffe van een boete.

Het bestuur staat ook nog een ander pressiemiddel ter beschikking om de appartementseigenaar tot medewerking te bewegen; het kan een appartementseigenaar eventueel aansprakelijk stellen voor de schade die is (of zal) ontstaan of (worden) vergroot door weigering om mee te werken.

Tenslotte kan het bestuur de kantonrechter verzoeken om een vervangende machtiging. Zo kan het bestuur zonder medewerking van de appartementseigenaar toegang tot het appartement verkrijgen via de kantonrechter.

Kortom, de appartementseigenaar moet in beginsel het gebruik van zijn privégedeelte dulden als dit noodzakelijk is voor onderhoud aan een gemeenschappelijk gedeelte. Werkt de appartementseigenaar niet mee, dan kan hij mogelijk aansprakelijk worden gesteld voor de schade die is ontstaan door de weigering om mee te werken. Eventueel kan hij een boete opgelegd krijgen.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
M.A. Berkhemer
3 jaar geleden
Ik neem aan dat het advies van Van Till advocaten betrekking heeft op onderstaande casus. Interessant is hier dat het niet om een reparatie of calamiteit gaat waar toegang tot het dak is vereist, maar een (reguliere) inspectie. Dit is iets dat in overleg goed in te plannen is, en niet bijzonder tijdgevoelig is. De schrijv(st)er weigert niet toegang tot het dak, maar heeft een probleem met de korte aankondigingstijd. Zij is dan met vakantie en niet thuis om toegang te verlenen, en kan geen alternatief regelen. Is het redelijk om te verlangen dat de eigenaar haar/zijn vakantie afbreekt om op de aangekondigde dag toegang te kunnen verlenen? Hoe moet "in beginsel" in de praktijk worden geïnterpreteerd? Het advies geeft hier geen guidance in. Het zou mooi zijn als dit zou worden toegelicht.
suecar
8 jaar geleden
Het bestuur van mijn VvE heeft gemeld dat controle van het dak moet plaatsvinden. Mijn appartement ligt op de hoogste verdieping dus wil men via mijn appartement het dak beklimmen. Het probleem is dat ik met vakantie ben en daar ook de aankondiging per mail ontvangen heb. Men wil 6 dagen na het moment van deze aankondiging via mijn appartement het dak bereiken. Maar op de dag dat ik de mail van het bestuur ontving genoot ik al 5 dagen van een heerlijke vakantie. Wat nu gedaan? Ik ken niemand die op de bewuste dag in mijn appartement gaat zitten om mensen te ontvangen. Volgens splitsingsakte (?) moet ik bestuur binnenlaten als onderhoud vereist is. Volgens mij is de aankondiging te laat gedaan. Gezegd moet worden, dat aankondigingen voor onderhoud/ramen wassen e.d. altijd ruim van te voren (ca 3 weken) wordt aangekondigd. Nu dus niet. Kunt u mij advies geven over deze situatie? Bij voorbaat dank. Ger Hinrichs.
Leeslijst
Log in met uw profiel

Om de antwoorden op veelgestelde vragen aan onze VvE Helpdesk te kunnen lezen, heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.