Laag btw-tarief langer van kracht

Het verlaagde btw-tarief op onderhoud van 6% blijft gelden tot eind 2014. VvE's kunnen zodoende meer tijd nemen om noodzakelijk groot onderhoud uit te laten voeren en veel geld besparen op de uitvoering van deze werkzaamheden.

Gepubliceerd: 03 oktober 2013

Een paar jaar geleden hebben we kunnen zien dat btw-verlaging zeker een stimulans is voor de bouwsector. De verlenging is voor VvE's van groot belang. De eerst vastgestelde einddatum van de verlaging, maart 2014, zou met name voor VvE's voor problemen zorgen. Dat komt omdat de besluitvorming binnen VvE's meer tijd met zich meebrengt dan wanneer slecht één eigenaar de beslissing moet nemen. Om te kunnen profiteren van het tarief moet er wel aan een aantal voorwaarden voldaan worden. Zo moeten de werkzaamheden vóór 2015 afgerond en gefactureerd worden.

Welke werkzaamheden?

Het 6%-tarief is van toepassing op alle renovatie- en herstelwerkzaamheden in en aan een woning. Onder deze werkzaamheden wordt verstaan: het vernieuwen, vergroten, herstellen of vervangen en onderhouden van (delen van) de woning en de aanleg en onderhoud van de tuin. Het verlaagde tarief is uitsluitend van toepassing op de arbeidskosten en niet op de gebruikte materialen.

Voorwaarden

De voorwaarden om in aanmerking te komen voor het verlaagde btw-tarief zijn de volgende:
- het verlaagde tarief is van toepassing op alle renovatie- en herstelwerkzaamheden die in en aan een woning worden verricht;
- renovatie- en herstelwerkzaamheden: het vernieuwen, vergroten, herstellen of vervangen en onderhouden, van (delen van) de woning;
- het verlaagde tarief is uitsluitend van toepassing op de arbeidscomponent van de renovatie- en herstelwerkzaamheid en niet de materialen;
- de woning moet minimaal 2 jaar oud zijn (na eerste ingebruikneming van die woning). Nieuwbouw komt dus niet in aanmerking.

Ook de arbeidskosten voor het aanbrengen, onderhouden en vernieuwen van zonnepanelen valt onder het verlaagde tarief. Daarnaast wordt er ook een specifieke goedkeuring verleend voor hoveniers bij het aanleggen en onderhouden van tuinen en voor het ontwerpen en vervaardigen van bouwtekeningen door architecten mits zij een renovatie begeleiden.

Niet van toepassing

Voor de volgende werkzaamheden geldt het verlaagde btw-tarief niet:
- glazenwassen;
- het vervangen van gordijnen en zonwering;
- het leggen en onderhouden van vloerbedekking en vloeren, met uitzondering van het onderhoud van (houten) vloeren die in bouwkundig opzicht onderdeel uitmaken van de woning;
- sloopwerkzaamheden die niet in het kader van renovatie- en herstelwerkzaamheden plaatsvinden.

Btw-tarief voor isoleren

De arbeidskosten voor vloer-, dak- en gevelisolatie bij woningen ouder dan twee jaar vallen onder het lage btw-tarief. Een belangrijke voorwaarde die daarbij wordt gesteld, is dat de Rc-waarde (de warmteweerstand) van de scheidingsconstructie minimaal voldoet aan de eisen van het bouwbesluit.

Daarnaast mogen de materiaalkosten niet meer dan 50% van de totale uitgaven bedragen om voor het 6%-tarief in aanmerking te komen. Is dat wel het geval dan worden de materialen belast tegen 21%. Vanaf 1 januari 2014 zullen materialen altijd worden belast tegen 21%.

Ook werkzaamheden die te ver afstaan van isolatiewerkzaamheden vallen onder het 21%-tarief.

Btw-tarief voor schilderen

Het schilderen van woningen ouder dan twee jaar valt onder het lage btw-tarief. Het 6%-tarief is ook van toepassing op:
- het voorbereiden van het schilderwerk;
- de voorbehandelingen;
- de gebruikte materialen.
Onder het 21%-tarief vallen werkzaamheden die te ver afstaan van het schilderwerk.

Btw-tarief voor stukadoren

Het stukadoren van woningen ouder dan twee jaar valt onder het 6%-tarief. Het lage btw-tarief is verder van toepassing op:
- het voorbereiden van het stukadoorswerk;
- de voorbehandelingen;
- de gebruikte materialen.
Onder het 21%-tarief vallen werkzaamheden die te ver afstaan van het stukadoorswerk, zoals het plaatsen van gipswanden, het aanbrengen van tegels op wanden of het leggen van vloeren.

Btw-tarief voor behangen

Behangen valt onder het 6%-tarief. De woning moet dan wel ouder zijn dan twee jaar. Het tarief is van toepassing op:
- het behangen;
- de noodzakelijke voorbereidingswerkzaamheden;
- de gebruikte materialen.
Let op: het leveren van behang valt wel onder het 21%-tarief.

Btw-tarief voor schoonmaken

Schoonmaakwerk aan de binnenkant van de woning valt onder het 6%-tarief. De woning moet wel ouder zijn dan twee jaar. Sommige werkzaamheden vallen onder het 21%-tarief, zoals:
- schoonmaakwerk aan de buitenkant van de woning;
- specifieke schoonmaakdiensten, zoals schoorsteenvegen en cv-reiniging;
- schoonmaakwerk dat meestal door een gespecialiseerd bedrijf wordt uitgevoerd, bijvoorbeeld: het in de was zetten van parketvloeren, reinigen van portieken met hoge drukreinigers, brand- en roetreiniging, schoonmaak bij zware vervuiling, schoonmaak na waterschade, ontruimen en schoonmaak na overlijden bewoner.

Bron: Vereniging Eigen Huis

Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.