Nieuw ‘pluk-ze’ vonnis

Het Gerechtshof in Amsterdam heeft een voormalig huurster veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van bijna € 13.000 plus juridische kosten en rente aan woningcorporatie Ymere.

Gepubliceerd: 26 november 2009

Dat bedrag is gelijk aan de geschatte winst die ze heeft gemaakt met de illegale onderverhuur van haar sociale huurwoning.

Dit is de uitkomst van een langlopende juridische procedure die Ymere al begin 2006 gestart is, vlak na de oprichting van het Team Onrechtmatige Bewoning Ymere. Destijds zijn door het team twee proefprocedures gestart in zaken waarbij sprake was van grof winstbejag bij onderhuur. Vorig jaar september is in de andere zaak al een baanbrekend vonnis gekomen. Hierdoor is jurisprudentie ontstaan dat corporaties de winst kunnen claimen van huurders die hun woning onderverhuren.

Het Hof (eerste meervoudige Burgerlijke kamer), wat nog veel dieper op zaken ingaat dan de kort geding rechter van het eerste vonnis, heeft dat met deze uitspraak nog eens duidelijk bevestigd.

De 'geplukte' huurster had samen met haar partner een koopwoning in Almere terwijl ze beide hun sociale huurwoningen in de Indische buurt (Amsterdam Zeeburg) hadden onderverhuurd. De woning van de vrouw werd een aantal jaar voor € 800,- per maand onderverhuurd aan een illegale Russische vrouw en haar 10-jarige zoon. Nadat Ymere de huurster daarmee confronteerde, werd de hoogzwangere onderhuurster zonder pardon dezelfde week nog op straat gezet door de hoofdhuurster en haar man. Uit angst voor de hoofdhuurders heeft zij zich zonder weerwoord in haar lot geschikt.

De man had zijn huurwoning zonder toestemming in gebruik gegeven aan familie en moest deze al eerder teruggeven.

Publicatiedatum: 26 november 2009

Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.