Van Till Advocaten: Appartementsrecht

Kostenverhaal bestuursdwang op individuele eigenaren.

Gepubliceerd: 24 februari 2013

Een gemeente is op grond van de Woningwet bevoegd om een eigenaar van een pand met (dreiging van) toepassing van bestuursdwang te dwingen werkzaamheden aan het pand uit te voeren. De gemeente kan ook een Vereniging van Eigenaars (VvE) aanschrijven om zorg te dragen voor herstel van gemeenschappelijke zaken in het complex.

Indien de VvE niet voldoet, kan de gemeente de werkzaamheden zelf laten verrichten en de kosten in rekening brengen bij de VvE. De vraag die zich voordoet is of de gemeente deze kosten ook op een individuele eigenaar kan verhalen. De Hoge Raad beantwoordt deze vraag bevestigend, aangezien de VvE op grond van artikel 5:126 lid 2 BW de gezamenlijke eigenaars vertegenwoordigt. Een individuele eigenaar wordt hierdoor ook als overtreder aangemerkt waardoor hij conform breukdeel dient bij te dragen in de kosten.

Kim Kroon, Van Till Advocaten

Meer informatie: www.vantill.nl

Publicatiedatum: 25 februari 2013

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.