Brand!

Wie nog nooit een brand heeft meegemaakt, kan zich er moeilijk iets bij voorstellen. Een beginnend brandje kan zich binnen vijf minuten uitbreiden tot een grote uitslaande brand. En zelfs een klein brandje kan al een behoorlijke ravage veroorzaken.

Gepubliceerd: 19 november 2018

Het is een misverstand dat brand alleen ontstaat als je iets aansteekt met een lucifer of aansteker. Brand ontstaat door een combinatie van zuurstof, warmte en brandbaar materiaal. Zuurstof is vrijwel altijd aanwezig. Daarom is het oppassen geblazen met de combinatie warmte en brandbaar materiaal.

Woningwet, Bouwbesluit en gemeentelijke bouwverordeningen

De Woningwet regelt zowel het brandveilig bouwen van een pand als het brandveilig gebruik ervan. De Woningwet vormt de basis voor het Bouwbesluit. In het Bouwbesluit staan eisen waaraan woonruimte moet voldoen om (brand)veilig genoemd te kunnen worden. Een gebouw is volgens het bouwbesluit brandveilig als het aan een aantal voorwaarden voldoet. Denk daarbij aan regels die ervoor zorgen dat er in een gebouw niet snel brand kan ontstaan, maar ook regels die ervoor zorgen dat als er brand is, deze zich niet zo snel kan verspreiden en mensen dus snel en veilig naar buiten kunnen. Naast de bouwkundige eisen geregeld in het Bouwbesluit (landelijk), worden de gebruikseisen en de eisen voor brandveiligheidsinstallaties in de (gemeentelijke) bouwverordeningen geregeld. Tussen bouwverordeningen kunnen dus per gemeente verschillen ontstaan. Het beste is om even contact op te nemen met de afdeling Preventie van de gemeente.

Oorzaak

Onderzoek naar woningbranden laat zien dat de meeste branden zijn veroorzaakt door bewoners. Onachtzaamheid en onvoorzichtigheid met vuur bij het branden van kaarsen, koken en tijdens klussen thuis zijn tezamen met nonchalante rookgewoonten en kinderen die met vuur spelen de meest voorkomende oorzaken. Slecht onderhoud en verkeerde installaties veroorzaken branden in schoorstenen, kortsluiting en branden door oververhitting van apparaten en toestellen.

Rookmelders

Sinds eind jaren tachtig is het gebruik van rookmelders - mede door de voorlichtingscampagnes van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en van de Stichting Consument en Veiligheid - sterk gestegen. Volgens schattingen zijn meer dan 1 miljoen rookmelders verkocht. Dat betekent dat ongeveer 1 op de 10 Nederlandse huishoudens zo'n melder heeft. Sinds 1 januari 2003 zijn rookmelders in nieuwbouwwoningen verplicht.

Noodverlichting

Het jaarlijks laten keuren van de noodverlichting door een erkend bedrijf is verplicht. Op dit moment is dit nog plaatselijke regelgeving; deze regelgeving kan dus per gemeente verschillen. Per 1-1-2008 is de verplichting tot controle en onderhoud op brandveiligheidsinstallaties landelijk geregeld in het zogenaamde Gebruiksbesluit.

Tips

De belangrijkste tips om brand te voorkomen of om op tijd te kunnen vluchten zijn:
1. Zorg voor een goed gemonteerde rookmelder en test deze jaarlijks.
2. Stel een vluchtplan op en oefen dit met alle bewoners.
3. Maak regelmatig het stoffilter van de wasdroger schoon.
4. Sluit een onderhoudscontract af voor de controle van bijvoorbeeld de CV-ketel, de gasgeiser en de schoorsteen.
5. Blus een vlam in de pan nooit met water.
6. De meeste branden onstaan door onoplettendheid, dus wees bewust van de risico's.

Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.