Is noodverlichting verplicht?

De vraag of noodverlichting verplicht is in appartementencomplexen blijft actueel. Dit leidt echter nog vaak tot verwarring. Wij leiden u door het complexe web van wetten en regels omtrent noodverlichting in appartementencomplexen.

Geplaatst door: Famostar Noodverlichting

Om deze vraag te kunnen beantwoorden kijken we eerst naar wie verplichtingen stelt aan (nood)verlichting. Dit is, in basis, uiteraard de wet- en regelgeving. De verplichting omtrent het hebben van geschikte (nood)verlichting is te vinden in het Bouwbesluit. In artikel 6.1 van het Bouwbesluit vinden we direct waarom het hebben van een verlichtingsinstallatie in wooncomplexen belangrijk is: “Een bouwwerk heeft een zodanige verlichtingsinstallatie dat het bouwwerk veilig kan worden gebruikt en verlaten.” Het gaat dus om de veiligheid van de in het gebouw aanwezige personen.

Naast dat het gaat om de veiligheid van de bewoners in het wooncomplex, kijkt de wet ook naar de gebruiksfunctie van een gebouw. De wet maakt onderscheid tussen verschillende functies, bijvoorbeeld een industriefunctie of een zorgfunctie. Het is logisch dat aan de verlichting van een parkeergarage andere eisen worden gesteld dan aan verlichting in een ziekenhuis. 

Lezen we iets verder, dan beschrijft artikel 6.2 van het Bouwbesluit de uitgangspunten voor de sterkte van de vereiste verlichting: “Een verblijfsruimte heeft een verlichtingsinstallatie die een op een vloer, een tredevlak of een hellingbaan gemeten verlichtingssterkte kan geven van ten minste 1 lux.” Dit is waar noodverlichting om de hoek komt kijken. Het is namelijk enkel door toepassing van noodverlichting mogelijk om in élke situatie een verlichtingssterkte van 1 lux te behouden.

De nota van toelichting van artikel 6.2 vult als volgt aan: “Vanuit een oogpunt van gebruiksveiligheid (veilig vluchten) is in het algemeen een op de vloer gemeten verlichtingssterkte van 1 lux voldoende." Terugkomend op bovengenoemde gebruiksfunctie van het gebouw zegt dezelfde nota van toelichting: "Bovenstaande uitspraken leiden ertoe dat voor bijna alle gebruiksfuncties een verlichtingsinstallatie in verblijfsruimten is voorgeschreven.” Gebruiksfuncties die hier niet voor in aanmerking komen zijn bijvoorbeeld opslagruimten of een ruimte die dieren houdt.

Veiligheid eerst
We kunnen dus concluderen dat noodverlichting wél verplicht is in appartementencomplexen. Door het toepassen van noodverlichting in uw complex bent u te allen tijde verzekerd van de juiste verlichtingssterkte. Hierdoor kan iedere bewoner zich, indien nodig, goed oriënteren en naar een veilige plaats begeven.

 

Bedrijvengids Geplaatst door
Famostar Noodverlichting

Famostar Noodverlichting

Postbus 43, 6880 AA  VELP

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Kennisbank Meer van Famostar Noodverlichting
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.