Hang- en sluitwerk: mooi en veilig

Uit onderzoek blijkt dat driekwart van de Nederlanders bang is voor een inbraak. Weinigen doen echter iets aan inbraakbeveiliging, slechts 10% van de woningen is goed beveiligd.

Gepubliceerd: 03 december 2013

Wie op de vierde verdieping woont, waant zich vaak veilig voor inbraak. Toch blijkt dit niet altijd het geval te zijn. Juist in appartementsgebouwen zien we een toename in het aantal inbraken. Inbrekers raken er gemakkelijk binnen, mede door een gebrek aan voorzorgsmaatregelen. Zo is het vaak relatief simpel om door de hoofdingang binnen te komen. Men loopt met een ander mee het gebouw in of raakt binnen via de deurtelefoon zonder zich bekend te hoeven maken. Andere gemeenschappelijke ingangen en plaatsen zoals garages, kelders of branddeuren blijken vaak niet goed gesloten. Ook de appartementen zelf kunnen slecht beveiligd zijn. Als de deur niet op slot is of van slechte kwaliteit, heeft een inbreker vaak vrij spel. Een goede inbraakbeveiliging is bij appartementencomplexen daarom geen overbodige luxe. Veiligheid begint met goed hang- en sluitwerk.

Diverse sloten

Hang- en sluitwerk is een verzamelnaam voor al het materiaal dat nodig is om de ramen en deuren, ofwel de draaiende delen, aan een bouwwerk vast te zetten. De ramen en deuren worden hiermee goed 'hangend' (denk aan de scharnieren) en 'sluitend' gemaakt (denk aan sloten). Met goed hang- en sluitwerk maakt u het gebouw moeilijk toegankelijk voor ongewenste bezoekers. Er is keuze uit verschillende soorten sloten:

Cilinder

Sloten zijn veelal voorzien van een cilinder. Een cilinderslot is een slotmechanisme dat middels een groep stalen pinnen voorkomt dat het slot geopend wordt zonder bijpassende sleutel.

Klavierslot

Naast het cilinderslot is er ook het klavierslot. Het klavierslot wordt geopend en gesloten door middel van een bijbehorende sleutel waarvan de baard, met zijn verschillende uitsparingen, de klavieren in de goede positie duwt en zo de grendel vrijgeeft.

Geavanceerde sloten

Vervolgens verschijnen steeds vaker de meest geavanceerde raamsloten, geschikt voor diverse ramen waaronder klepramen, draairamen, kantel/kiepramen en lichtkoepels. Deze sloten zijn met of zonder kierstand verkrijgbaar.

Exclusief deurbeslag

Hang- en sluitwerk moet echter niet alleen goed en veilig zijn. Exclusief deurbeslag kan bovendien het aanzien van uw appartementencomplex verhogen. Er zijn verschillende stijlen deurbeslag mogelijk. Voorbeelden hiervan zijn: jaren '20/'30, landelijk, klassiek en modern, elk met hun specifieke kenmerken. Zo staat de jaren '20/'30 ? stijl bekend om de nabootsing van oude modellen en past het moderne deurbeslag prima bij een eigentijds of strak interieur. Voor het deurbeslag kunnen diverse materialen gebruikt worden: chroom, mat nikkel, messing gepolijst, vertind, mat messing, messing gebronsd, vernikkeld, antiek, mat chroom en zwart. Nieuw is een finishlaag van Psysical Vapour Deposition (PVD). Dit is een topafwerking voor koper en metalen. Het wordt gebruikt om metaaloppervlakten een unieke hardheid te geven en corrosiebestendig te maken. Met PVD zijn de producten niet alleen slijtagevast maar ook bestand tegen zuren en zouten.

De feiten over inbraak

Iedere minuut 'bezoekt' ergens in Nederland een inbreker een woning. Een aantal verbazingwekkende statistieken over inbraak in een woning:
* Een gemiddelde inbraak duurt 30 seconden.
* Slechts 1% van alle inbraken vindt plaats door het breken van een ruit.
* Negen van de tien inbraken vallen onder het begrip gelegenheidsinbraak.

 

Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.