Wat is het Uponor meerlagenleidingsysteem en hoe helpt het appartementseigenaren

Als je al vaker in contact bent geweest met installateurs als het op je appartement aankomt, klinkt de naam Uponor of meerlagenleidingsysteem vast bekend.

Gepubliceerd: 14 mei 2022

Uponor is namelijk een bedrijf dat zich specialiseert in verschillende soorten leidingsystemen. Hier gaan we specifiek dieper in op het meerlagenleidingssysteem en de voordelen hiervan voor jou als appartementseigenaar.

Meerlagenbuizen en flexibele buizen

Om verdere verwarring te voorkomen, is het goed om te beginnen bij het begin. Een meerlagenleidingsysteem, zoals die van Uponor, staat namelijk bekend onder verschillende namen waarmee hetzelfde wordt bedoelt. Als je op zoek bent naar meer informatie kom je namelijk ook termen tegen zoals meerlagenbuis of flexibele buis. Het gaat hier allemaal dus om hetzelfde type buis, die onderdeel uitmaken van het meerlagenleidingsysteem.

Het meerlagenleidingssysteem

Een meerlagenleidingssysteem bestaat dus uit meerlagenbuizen of flexibele buizen. Afhankelijk van het materiaal waarvan de buis gemaakt is, zijn zij geschikt voor water, sanitair en andere zaken. Het is goed om te weten dat er verschillende fabrikanten zijn die deze meerlagenleidingsystemen produceren naast Uponor. Het is daarbij wel erg belangrijk om te onthouden dat de meeste onderdelen van deze systemen niet onderling gecombineerd kunnen worden. Dit komt doordat de onderdelen vaak speciaal zijn gemaakt voor het systeem van één fabrikant. Zo kunnen bepaalde buizen bijvoorbeeld niet aansluiten op elkaar, terwijl zij toch hetzelfde formaat hebben. Het meerlagenleidingsysteem maakt een installatie mogelijk vanaf de stijgleiding tot de gebruiker zelf.

Een traditioneel meerlagenleidingsysteem

De verschillende buizen van een meerlagenleidingsysteem worden aan elkaar gekoppeld om zo tot een heel systeem te komen. Hierbij wordt het complete systeem dus door de installateur in het appartement aangelegd en ter plekke aan elkaar gekoppeld via verschillende soorten koppelingen. Het probleem met meer traditionele meerlagenleidingsystemen is echter dat de buizen zelf beperkt buigbaar zijn. Hierdoor neemt de installatie meer plek in en zijn er meer bevestigingspunten nodig tussen de buizen. De installatie kost hierdoor meer tijd en geld.

Het Uponor meerlagenleidingsysteem

Het meerlagenleidingsysteem van Uponor biedt praktische voordelen ten opzichte van andere soorten leidingsystemen. Dit heeft alles te maken met de installatie van dit systeem. Zo is er sprake van een kleinere buigradius, waardoor de leidingen efficiënter aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Doordat dit proces efficiënter verloopt, zijn er ook minder fittingen of koppelingen nodig. Met de nieuwe perskoppelingen, of persfittingen, beweert Uponor daarnaast een vermindering van drukverlies tot 60%.

Het laten installeren van een meerlagenleidingsysteem

Zoals elke eigenaar van een appartement zich ongetwijfeld kan voorstellen, vereist het installeren van een meerlagenleidingsysteem een hoop vakmanschap. Vooral in krappe situaties kan het daarom handig zijn om met meerlagenbuizen van Uponor te werken die wat flexibeler zijn. Bij een heel systeem kan dit namelijk aanzienlijk wat ruimte, tijd en daardoor geld besparen. Nu ben jij op de hoogte van wat het Uponor meerlagenleidingsysteem is en wat de voordelen van dit systeem zijn voor appartementseigenaren.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.