Wat kun je doen om een appartementencomplex duurzamer te maken?

De VVE van een appartementencomplex bouwt jaarlijks een reserve op voor onderhoud en verduurzaming.

Gepubliceerd: 03 augustus 2022

Om een appartementencomplex te verduurzamen loop je tegen een aantal zaken aan. Voornamelijk komt dit omdat je het niet alleen voor het zeggen hebt. Samen met de andere bewoners van het gebouw moet je beslissingen maken over de verduurzamingsplannen. Er zijn meerdere subsidies en financieringsregelingen om een complex te verduurzamen. Dit zijn de subsidieregeling energiebesparing voor VVE’s en de energiebespaarlening voor VVE’s.

Zonnepanelen

Vaak wordt er als eerst gekeken voor zonnepanelen op het dak. Is het dak ongeschikt voor het toepassen van zonnepanelen dan kun je ook kijken naar andere zones van het gebouw. Zo kun je bijvoorbeeld zonnepanelen als gevelbekleding gebruiken. Zo bespaar je op de investering in gevelbekleding.

Groendak

Een groendak biedt een oplossing voor overtollig water. Een groot gedeelte van de neerslag wordt opgeslagen en het groendak geeft dit geleidelijk en gedoseerd vrij. Hierdoor ontstaat er minder wateroverlast. Daarnaast gaat een groendak langer mee dan een traditioneel dak. De vegetatie houdt schadelijke UV-straling tegen. Een groendak heeft ook een isolerend effect tegen de hitte en de kou. Daardoor dalen de stookkosten wat leidt tot een afname van de CO2-uitstoot.

Hoogwaardige isolatie

Een van de belangrijkste stappen bij het verduurzamen van een appartementencomplex is goede isolatie. Zeker bij een pand dat voor 1975 gebouwd is, kan goede isolatie een groot verschil maken. Extra isolatie kan bij andere onderhoudswerkzaamheden worden meegenomen. Moet de dakbedekking vervangen worden, neem dan extra isolatie mee in het vervangen ervan. Moeten de voegen van het metselwerk worden aangepakt, dan kun je ook de spouwmuurisolatie aanpakken.

Goede ventilatie

Ook goede ventilatie is erg belangrijk. Wordt de isolatie van een gebouw aangepakt, dan is belangrijk om bewust te ventileren. Doordat ventilatielucht via naden en kieren wordt geminimaliseerd door isolatie kan de luchtkwaliteit verminderen als er geen aandacht wordt besteed aan ventilatie. de belangrijkste dingen om op te letten zijn de luchtvochtigheid en het CO2 gehalte.

Duurzaam verwarmen

Een andere stap in het verduurzamen van een appartementencomplex is het verwarmen zonder aardgasaansluiting. Of dit mogelijk is hangt van een aantal factoren af. Wordt er op dit moment collectief warmte opgewekt of beschikt iedere appartement over een eigen installatie. Als er collectief warmte worden opgewekt zal er collectief naar een oplossing moeten worden gezocht. Heeft iedere appartementseigenaar een eigen cv-ketel dan kan er een individuele keuze worden gemaakt. Er zijn meerdere mogelijkheden voor duurzaam verwarmen. Denk aan een warmtepomp of infraroodverwarming. Wil je meer informatie over infraroodverwarming, dan kan Infraroodverwarming Specialist je verder helpen.

Infraroodverwarming

Infraroodverwarming heeft veel voordelen ten opzichte van verwarming met een cv-ketel. Het is makkelijk aan te leggen en er zijn geen radiatoren nodig. De infrarood panelen kunnen aan het plafond worden bevestigd en worden aangesloten op stroom. Infraroodverwarming is relatief goedkoop om aan te schaffen. De prijs is wel afhankelijk van de grote van de woning en de mate van isolatie. Infraroodverwarming verwarmt niet de lucht, maar het geeft warmte af aan de objecten in de ruimte. Met infraroodverwarming wordt je huis niet onnodig verwarmd. Hierdoor bespaar je op de stookkosten.

Warmtebeelden laten maken

Om te bepalen waar de warmtelekken zich bevinden in een appartementencomplex kun je warmtebeelden laten maken. Een warmtebeeld is een foto van een gebouw waarbij de warmtelekken zichtbaar worden. Hier lekt de warmte uit het appartement naar buiten. Warmtelekken zorgen voor een hoge energierekening en minder wooncomfort. De foto’s worden vanuit de lucht en vanaf de grond gemaakt met een camera. Met de beelden kan worden bepaald hoe het gebouw duurzamer gemaakt kan worden.

Kleinere bespaarmogelijkheden

Ook met kleinere stappen kun je mooie besparingen realiseren. Denk hierbij aan kleine ingrepen in gezamenlijke ruimten, maar ook maatregelen in je eigen woning. In gezamenlijke ruimten kan de verlichting worden vervangen door LED-verlichting. In appartementen kunnen waterbesparende douchekoppen en radiatorfolie worden geplaatst. Ook kan gedacht worden aan leidingisolatie en energiezuinige ventilatieboxen. Ook de CV ketel kan worden geoptimaliseerd. Een CV ketel haalt het hoogste rendement als de retourtemperatuur onder de 50 graden ligt.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.