Welke soort haard is geschikt voor appartementen?

Vroeger was de warmte-afgifte één van de belangrijkste redenen om te kiezen voor een haard. Tegenwoordig niet meer.

Gepubliceerd: 05 oktober 2021

De warmte in onze woningen wordt nu gereguleerd door de cv-ketel of warmtepomp. Een haard dient een heel ander doel: het is de sfeermaker in huis. Een gezellig haardvuur is extra belangrijk. Maar als eigenaar van een appartement is nog een ander ding goed om rekening mee te houden; het type haard! Welke type haarden geschikt zijn voor appartementen, leest u in dit artikel.

De verschillende type haarden

Onder type haarden verstaan we: houthaarden, gaskachels en elektrische haarden. Een houthaard is traditioneel gezien erg populair. Hij geeft tenslotte veel warmte af en de gezelligheid spat er vanaf. Een gashaard is meer functioneel. Hij is veilig, schoon en ontzettend makkelijk in gebruik. De elektrische haard is de meest duurzame keuze. Het enige wat u nodig heeft is een stopcontact. Alle typen haarden hebben zo hun charmes. Maar welke past nu het beste in een appartement?

De houthaard

Niets gaat boven het haardvuur van een houthaard. Voor plaatsing in een appartement is het alleen niet de meest ideale haard. U heeft namelijk wel een schoorsteen of verticaal rookkanaal nodig die boven de nok van het appartement naar buiten komt. Om de schoorsteen te onderhouden, moet u daarnaast eens per jaar een schoorsteenveger laten komen. Beide is natuurlijk mogelijk. U kunt zich het beste afvragen wat het doel wordt van de haard. Gaat het om verwarmen, dan is de houthaard een goede oplossing. Is het hoofddoel van de haard om sfeer te brengen, dan kunt u beter kiezen voor een haard die minder onderhoud vereist en eenvoudiger in gebruik is.

De gaskachel

Een gaskachel is prima geschikt voor een appartement. Ze zijn om meerdere redenen populair in Nederland. Allereerst hebben gashaarden een hoog rendement, maar liefst 75%. Het gemiddelde vermogen van 6 kW is ruim voldoende om een appartement te verwarmen en deze haarden vragen niet veel onderhoud. Een gaskachel stoot geen fijnstof uit, waardoor de milieubelasting vrij laag is. Kijken we wat meer naar de toekomst, dan is een gashaard minder interessant. Vanaf 2050 moeten we tenslotte allemaal van het gas af. Dat duurt nog wel even. Maar wilt u vandaag de dag al duurzaam stoken? Dan is de elektrische haard de beste keuze.

De elektrische haard

De moderne elektrische haarden zijn al zodanig doorontwikkeld, dat het vuurbeeld levensecht lijkt! Moderne technieken zoals Opti-myst, Opti-flame, Opti-virtual en Ultra HD LED technologie zorgen ervoor dat de grens tussen echt vuur en imitatievuur vervaagt. Het makkelijke aan een elektrische haard is; u steekt de stekker in het stopcontact en de haard brandt! Appartementen beschikken niet altijd over de meeste ruimte. Is dat bij u ook het geval? Dan is een cinewall met haard een goede oplossing! Deze combineert de haard met een kast om spulletjes in op te bergen en de tv, zodat u daarvoor ruimte bespaart.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.