Wetgeving oplaadpunten in parkeergarages

Het zat er al een tijdje aan te komen maar vanaf 1 juli is het zover. De nieuwe regelgeving voor veilige oplaadpunten in parkeergarages word opgenomen in de wetgeving oplaadpunten.

Geplaatst door: Laadsnel

In opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft de Rijkdienst voor Ondernemend Nederland het volgende artikel gepubliceerd. Voor Laadsnel.nl was al dit al de gebruikelijke werkwijze maar nu is er voor alle VvE’s, verzekeraars, installateurs en andere betrokkenen duidelijkheid. Neem gerust contact met ons op wanneer hier vragen over zijn.

In Nederland rijden we steeds meer elektrisch. Daarom is het belangrijk dat er meer laadpunten komen voor elektrische auto’s. Ook in parkeergarages. Om te zorgen dat nieuwe laadpunten hier veilig worden aangelegd, wordt de wetgeving oplaadpunten vanaf 1 juli 2023 aangepast. Dat heeft gevolgen voor eigenaren en beheerders van garages.

Wat zijn de nieuwe wetgeving oplaadpunten in?

Nieuwe laadpunten in parkeergarages moeten aan nieuwe voorwaarden voldoen. De belangrijkste zijn:

  • Alle laadpunten in een garage kunnen tegelijkertijd centraal worden afgeschakeld.
  • Bij de ingang van de garage staat duidelijk aangegeven waar de laadpunten zich bevinden en hoe deze centraal kunnen worden afgeschakeld.
  • Laadpunten maken gebruik van de laadtechnieken ‘mode 3’ of ‘mode 4’. Dat betekent dat het gaat om een laadstation.

Deze voorwaarden gelden voor alle nieuwe laadpunten die vanaf 1 juli 2023 worden aangelegd, en zijn opgenomen in het Besluit Bouwwerken Leefomgeving.

De Nationale Agenda Laadinfrastructuur helpt met advies

Overheid, netbeheer en bedrijven werken nauw samen aan de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL). Deze samenwerking zorgt ervoor dat er genoeg laadpunten zijn voor alle elektrische voertuigen in Nederland. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is een samenwerkingspartner binnen de NAL.

Heeft u vragen over de (brand)veiligheid bij het opladen van elektrische auto’s? De werkgroep Veiligheid van de NAL biedt gemeenten, Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) en garagebeheerders informatie en ondersteuning voor een veilige installatie van oplaadpunten. Speciaal voor VvE’s is er subsidie beschikbaar voor een oplaadpuntenadvies.

Meer weten over wetgeving oplaadpunten?

Of neem contact op met de adviseurs van Laadsnel.nl.

Bedrijvengids Geplaatst door
Laadsnel

Laadsnel

Distributieweg 21, 2404 CM  Alphen a/d rijn

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.