Witte daken bij distributiecentrum

In een distributiecentrum van een supermarkt is de binnentemperatuur van groot belang. Niet alleen voor een aangename werkomgeving voor de medewerkers, maar ook voor de kwaliteit van de producten die daar liggen.

Geplaatst door: Triflex BV

In een distributiecentrum van een supermarkt is de binnentemperatuur van groot belang. Niet alleen voor een aangename werkomgeving voor de medewerkers, maar ook voor de kwaliteit van de producten die daar liggen.

Zo ook bij het distributiecentrum in Beilen. De temperatuur was hier in de zomer te hoog, dit was onaangenaam voor de medewerkers en zorgde ervoor dat de kwaliteit van het voedsel (groente en fruit) omlaag ging. De grootste eis vanuit de opdrachtgever was dus het binnenklimaat aanpassen.

Uitdaging
In het verleden lag er een wit pvc-dak op het distributiecentrum (2012/2013), alleen werd deze zwart door alg in de loop van de jaren. Hierdoor ging het rendement van de koelinstallatie omlaag en konden de koelinstallaties niet meer voldoende gekoeld worden. Omdat er in het distributiecentrum groente en fruit ligt, is een bepaalde temperatuur vereist (ca. 2/3°C). Doordat het dak zwart werd, kon deze temperatuur niet meer gehaald worden, het oorspronkelijke witte dak had hierdoor namelijk geen functie meer. Om deze reden was er in 2020 gekozen om de pvc-dak afwerkingen te vervangen door een bruine bitumineuze dakafwerking. Echter, na een jaar is door het distributiecentrum aangegeven dat de temperatuur (2/3 °C) in de hallen weer niet gehaald werd. Er moest dus een nieuwe oplossing komen voor het dak.

Proces
Triflex had een goede oplossing voor dit specifieke probleem: de daken afwerken met ProSolar (witte daken). Voor de opdrachtgever was een goed onderhouds- en schoonmaakadvies van groot belang. Aangezien ze in het verleden geen goede ervaringen hadden met witte daken (die in de loop van de jaren zwart werden door alg). Informatie over hoe ze de juiste schoonmaak en onderhoud moesten toepassen, zodat het dak zijn functie niet zou verliezen in de loop van de jaren, was dus cruciaal. Vanuit Triflex hebben wij een Onderhoudsadvies Daken en Dakdetails opgesteld, waarin duidelijk staat uitgelegd hoe het onderhoud moet plaatsvinden. Dit advies overtuigde onder andere de opdrachtgever om met witte daken te gaan werken. Een goed onderhoudsprogamma zorgt namelijk voor een blijvend representatief en functioneel dak.

Metingen
Om de werking van Triflex ProSolar te testen, zijn er een aantal metingen bij het distributiecentrum geweest. Er zijn kleine oppervlaktes van het dak afgewerkt met ProSolar. Na temperatuurmetingen bleek dat het stuk dak dat was afgewerkt met Pro Solar zorgde voor een aanzienlijk verschil in de temperatuur bij de hallen. Het dak dat niet was afgewerkt met Pro Solar, had een binnentemperatuur van 38 °C, terwijl het stuk dat wel was afgewerkt met ProSolar een temperatuur had van 20°C. Dit is dus een verschil van 18 °C. Dit aanzienlijke verschil liet de effectieve werking van het product zien en overtuigde de opdrachtgever.

Dit temperatuurverschil komt omdat het product ProSolar een reflecterende werking heeft. Dit zorgt ervoor dat de zonnestraling niet wordt opgenomen in de dakbedekking maar wordt teruggekaatst. Dit resulteert uiteindelijk weer in een betere binnen temperatuur

Resultaat
Na de succesvolle metingen is erkend Triflex applicateur Tissink Specialistische Afdichtingen BV hier mee aan de slag gegaan. In totaal is er 11.000 m2 afgewerkt met Pro Solar. Kortom: een mooi project met een tevreden opdrachtgever.

Betrokken partijen

  • Tissink Specialistische Afdichtingen BV
  • Roof Management Dakadvies Bureau
  • Cushman & Wakefield (opdrachtgever)

Bedrijvengids Geplaatst door
Triflex BV

Triflex BV

Boerendanserdijk 35, 8024 AE  ZWOLLE

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.