Xchange podcast #6 - Jan Henk Tigelaar

Tijd voor de tweede aflevering van seizoen 2! In deze podcast spreekt Emy Kok met Jan Henk Tigelaar, directeur van Rooftop Revolution over de kansen op daken.

Geplaatst door: Triflex BV

Tijd voor de tweede aflevering van seizoen 2! In deze podcast spreekt Emy Kok met Jan Henk Tigelaar, directeur van Rooftop Revolution. Hij noemt zichzelf ook wel een ‘dakengekkie’ en is een echte voorvechter van het dakenlandschap. Zijn levensmotto? Overal waar hij komt, wil hij het mooier achterlaten dan hij het aantrof.

Samen bespreken Emy en Jan Henk de kansen die daken bieden en hoe verschillende functies op het dak gecombineerd worden. Hoe kunnen we mensen bewust maken van de potentie van daken? En waar moet de architect rekening mee houden bij het ontwerpen van functies op daken? Dit hoor je allemaal in aflevering 6 van de Triflex Xchange Ideas podcast.

Natuurgebieden terug de stad in

Rooftop Revolution brengt natuurgebieden terug in de stad. Waar? Op het grootste braakliggende terrein: daken. Veel mensen zijn zich nog niet bewust van de combinatie aan functies die je op een dak kwijt kunt. Volgens Jan Henk staan we voor een enorme uitdaging: “Als je met het dak aan de slag bent, maak je een keuze die voor 20/30 jaar vaststaat. De keuze die nu gemaakt wordt, is cruciaal voor de toekomst.” Hij geeft aan dat we hier mee om kunnen gaan door altijd voor het maximaal haalbare te gaan. Dat houdt in: durven schakelen tussen dakfuncties. Niet alleen winnen op het gebied van energietransitie, maar ook op klimaatverandering, biodiversiteit, circulariteit en woningbouw.”

Welke dakfunctie is waar het beste? En hoe gaan we samen deze uitdaging aan? Dit wordt allemaal besproken in deze leuke en interessante aflevering.

 

‘Niet alles kan overal, maar overal kan wel wat’

Als het gaat om daken, moeten we denken in oplossingen. Het klopt dat niet elk dak geschikt is voor een bepaalde functie, maar zoals Jan Henk zegt: “niet alles kan overal, maar overal kan wel wat”. Zo zijn er lichtgewicht systemen voor daken die niet veel draagkracht nodig hebben. Daarnaast bestaan daken uit verschillende zones. Op de ene zone kan je wel een functie toevoegen, op andere niet. Het is maatwerk, waardoor er overal wel iets kan.

 

Bellen met expert Marike Oudijk

Een terugkomend onderdeel van de Xchange Ideas Podcast is het telefoongesprek met een expert, die op een unieke manier verbonden is met het thema. Deze keer belt Emy met Marike Oudijk, architectural en industrial designer bij HOSPER. Een bureau voor landschapsarchitectuur met affiniteit voor stedenbouw. Emy en Marike nemen samen een aantal boeiende onderwerpen door. Ze bespreken de ontwerp vrijheid op daken en kijken naar manieren waarop landschapsarchitectuur samengaat met stedenbouw, als de focus meer ligt op het huidige woningtekort. Resultaat: een bijzonder gesprek, waarin de kansen op daken nét weer even vanuit een ander perspectief wordt bekeken.

 

Wil je precies weten wat er welke seconde gebeurt?

00:00 Introductie Jan Henk “dakengekkie” Tigelaar

04:48 Thema

17:30 Invloed op het Hollandse landschap

18:56 Waar moet de architect/ontwerper rekening mee houden?

20:58 Expert van buiten, Marike Oudijk

30:10 Inspiratietip van onze gast

31:41 Proces van een groendak

35:24 Dankwoord/ afsluiting

 

Luister mee

Je vindt onze podcasts op onze website, maar ook op de welbekende kanalen zoals SpotifyOmnyGoogle Podcasts, Apple en Amazon. Heb je een vraag of wil je ook gastspreker zijn? Neem gerust contact met ons op. Deze podcast wordt mede mogelijk gemaakt door Triflex.

Bedrijvengids Geplaatst door
Triflex BV

Triflex BV

Boerendanserdijk 35, 8024 AE  ZWOLLE

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.