4 tips om je appartement zo groen mogelijk te maken

Denk verticaal en maak een verticale tuin

Gepubliceerd: 05 oktober 2022

4 tips om je appartement zo groen mogelijk te maken

Als er iets is dat we geleerd hebben van de coronacrisis is dat zoveel mogelijk buiten in de natuur zijn goed is voor je gezondheid. Niet zo gek dus dat veel Nederlanders massaal bezig zijn met het vergroenen van hun huis.

Wanneer je in een appartement woont, lijken de mogelijkheden minder groot te zijn om hier en daar wat groen toe te voegen. Maar: dat betekent niet dat de mogelijkheden er helemaal niet zijn. Wat dacht je van kunstgras voor balkon of een verticale tuin? In dit artikel geven we je tips om je appartement zo groen mogelijk te maken.

Kunstgras voor balkon: groen genot voor het oog

Wat je in ieder geval voor het oog kun doen, is het toevoegen van kunstgras op je balkon. Kunstgras is weliswaar geen echt gras, maar heeft tegenwoordig wel het uiterlijk van een echt gazon. Het grote voordeel van kunstgras toevoegen aan het balkon van je appartement is dat het er direct een stuk groener uitziet. Daarbij blijft zo'n grasmat het hele jaar door mooi, ook wanneer er geen zonlicht op je balkon valt.

Dat is wel even wat anders dan een echt gazonnetje dat je goed moet onderhouden om mooi te blijven. Wat veel mensen niet weten, is dat kunstgras ook nog eens heel zacht aan de voeten is. Je kunt dus gerust in de ochtend op je blote voeten naar buiten om daar de eerste koffie of thee van de dag te drinken. Omdat balkons over het algemeen niet heel groot zijn, kan dit gras uit één stuk worden gesneden waardoor er geen naden zichtbaar zijn.

Denk verticaal en maak een verticale tuin

Wanneer je over een appartement met een balkon beschikt is de kans groot dat dit maar een klein stukje buitenruimte is. Toch betekent dat niet dat je daar niet kunt tuinieren als je dat zou willen. Met een kunstgrasmat wordt dat een beetje lastig, maar wat dacht je van een verticale tuin? Verticale tuinen zijn de ideale manier om een beetje groen aan je balkon toe te voegen zonder dat dat groen grondoppervlakte inneemt.

Je hangt een verticale tuin namelijk op aan de muur of aan de reling van je balkon. Het leuke hiervan is, is dat je kunt experimenteren met verschillende soorten planten en kruiden. Zo is het aan te raden om een verticale tuin met lekkere kruiden te maken die je in de keuken kunt gebruiken, maar is een verticale tuin met vetplanten ook ontzettend goed te onderhouden. Heb je geen groene vingers? Dan kun je altijd nog kiezen voor klimop tegen de muren of balkonreling.

Hangplanten voor de ramen van je appartement

Je hoeft natuurlijk niet alleen aan de buitenruimte van je appartement te denken wanneer je je appartement groener wilt maken. Misschien heb je helemaal geen balkon of dakterras en wil je je appartement alsnog vergroenen zonder al te veel ruimte in te nemen. Dat kan met behulp van hangplanten voor de ramen van je appartement. Hangplanten nemen niet veel ruimte in en geven een ruimte direct een groene touch.

Je kunt hangplanten ook op een andere plek ophangen, zoals in je slaapkamer, in de keuken of in de hal. Heeft je appartement wel een balkon of buitenruimte? Dan zijn hangplanten voor buiten ook ideaal. Daar nemen ze natuurlijk net zo goed weinig ruimte in. Let wel goed op welke hangplanten voor binnen geschikt zijn en welke hangplanten voor buiten zodat ze zo lang mogelijk groen blijven.

Moestuintje maken op het balkon van je appartement

Beschik je over groene vingers en heb je altijd al gedroomd van een moestuin? In dat geval hoef je echt niet per se ergens aan stuk grond te huren om wat groente en fruit op te kunnen verbouwen. Met een paar potten of een kleine kas kun je op je balkon ook al heel wat laten ontwikkelen. Hoe leuk is het om een tomatenplant op je balkon te hebben of om ieder weekend te genieten van verse kruiden op je eitje?

Een moestuintje op je balkon vergt wel de nodige aandacht en wat onderzoek. Zo is het aan te raden om alleen voor groente, fruit en kruiden te gaan die niet veel ruimte nodig hebben. Ook is het handig om voor gewassen te gaan die veel opbrengen zodat je er echt wat aan hebt. Wat je hierbij ook kunt toepassen, is de verticale tuin. Je kunt meerdere bakken boven elkaar hangen. Zorg er wel voor dat er genoeg zonlicht op valt. Dat is in tegenstelling bij kunstgras voor balkon namelijk wel echt nodig bij een moestuin.

<

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.