5 Tips voor de appartementseigenaar

Veel inwoners van Nederland zijn op zoek naar een eigen appartement.

Gepubliceerd: 31 december 2021

Omdat de woonwensen veranderen,men kleiner wil wonen, omdat de kinderen uit huis zijn of omdat het werk wat bij een grote vrijstaande woning komt kijken niet meer bij te houden is. De krapte op de huizenmarkt maakt het niet bepaald eenvoudiger om een appartement te vinden. Een appartement kopen en deze vervolgens gaan verhuren of erin gaan wonen is niet zomaar even geregeld. Er dient rekening gehouden te worden met diverse aspecten, waar dit artikel advies over geeft door hier een aantals tips over te geven.

Wat wordt er gedeeld?
Appartement gevonden of op het oog dan is het zaak om de nadere details te onderzoeken. Is het appartement onderdeel van een appartementencomplex, dan zijn er privé-delen en delen die gezamenlijk zijn. De verdeling hiervan dient u te achterhalen via het opvragen van de splitsingstekening. Hierin staat vermeld wat de grenzen zijn voor uw appartement en de ruimtes die gemeenschappelijk en gedeeld worden. Een voorbeeld van een gemeenschappelijk deel zijn doorgaans de gangen.

Bereik uw doelgroep Op zoek naar studenten voor uw appartement? Bezoek eens een universiteit in de buurt en vraag naar platformen waar de studenten gebruik van maken om appartementen te vinden. Online wordt er bijvoorbeeld veel gezocht naar nieuwe woonruimte. Beschikt u over een online platform en wilt u deze onder de aandacht bij de studenten brengen? Via backlinks wordt uw website online vindbaar en kunt u gerichte marketing volbrengen door op online platformen waar studenten veelal actief zijn content met backlinks die naar uw appartement verwijzen te publiceren. Online marketing bureaus zijn hier gespecialiseerd in en gaan backlinks kopen om uw appartement onder de online aandacht te brengen.

Wat voor regels gelden voor u als eigenaar van een appartement?
Regels zijn er voor iedereen, de hoofdzaken kunt u vinden in de splitsingsakte. Hierin staat vermeld of de Vereniging van Eigenaren (VvE) u bijvoorbeeld toestemming moet geven voor het bewonen van uw appartement.

Wilt u het appartement met mobiele airco gaan verhuren via bijvoorbeeld airbnb? Dan is het noodzakelijk om vooraf te weten of dit überhaupt wel mogelijk is. De splitsingsakte en tekening geven voorzien u van de juiste info. Weet u zo niet waar u deze kunt verkrijgen? Ga dan bij de makelaar of verkopende partij te rade.

Maak afspraken over wat er wel en niet verhuurd Bij het verhuren van een woning is het altijd de vraag wat er wel en niet achterblijft in de woning ten tijde van verhuur. Wordt de stille mobiele airco, het meubilair of het koffiezetapparaat ook verhuurd aan de nieuwe bewoner? Om misverstanden te voorkomen is het slim om hier vooraf afspraken over te maken, deze vast te leggen en door iedere partij te laten ondertekenen.

Voorkom misverstanden over de Bent u als appartementseigenaar verplicht om servicekosten aan de VvE te betalen of niet? Deze kosten kunnen namelijk flink in de papieren lopen. De VvE betaald de jaarlijkse kosten zoals de opstalverzekering, schoonmaak, onderhoud en verlichting van gemeenschappelijke ruimtes via de opbrengsten vanuit de servicekosten.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.