Een nieuwbouwappartement verven: een goed idee?

U kunt natuurlijk niet wachten om uw nieuwbouwappartement meteen een persoonlijke toets te geven, maar toch wacht u maar beter even met het stucen en verven van de muren.

Gepubliceerd: 29 maart 2022

Dat bevestigde ook een vakschilder uit Almere. Hij noemde het zelfs een van de vaakst gemaakte fouten bij bewoners van nieuwbouwwoningen en -appartementen.

Nog niet meteen een nieuwbouwappartement stucen en verven

Uiteraard moet je altijd wachten tot de bepleistering volledig is uitgedroogd, maar bovendien is het ook zo dat het gebouw zich nog een beetje moet zetten. Daarom kan je nog niet beginnen met de stucwerken en kan je dus ook nog niet meteen een gestucte muur verven. Het kan nog even duren tot alles goed in de fundering is gezakt. Het gaat uiteraard niet om meters, maar zelfs enkele centimeters kunnen scheuren en barsten veroorzaken.

Bovendien verliest een nieuwbouw vaak nog heel wat vocht dat na verloop van tijd zal verdampen. Dat vochtverlies zorgt ervoor dat de dichtheid van de materialen nog wat zal wijzigen, wat eveneens voor scheurvorming kan zorgen. U mag niet onderschatten hoeveel vocht er op deze manier nog verdwijnt. Alleen al bij een nieuwbouwwoning gaat het om ongeveer 3000 tot 4000 liter vocht. Bij een appartementsgebouw is het uiteraard een veelvoud hiervan. Over het algemeen wordt toch aangeraden om minstens twee jaar te wachten voordat u begint met het stucen van de muren.

Alternatieven voor het verven van een nieuwbouwappartement

Als uniet kan wachten en in de tussentijd al van een likje verf wil genieten, kunt u eventueel direct verven op het beton. Na verloop van tijd kunt u dan alsnog een stukadoor inschakelen. Vanuit economisch oogpunt is dit niet de beste optie, maar zo hoeft u natuurlijk niet twee jaar lang op een betonmuur te kijken.
Sommige aannemers leveren nieuwbouwappartementen op met bouwbehang. Mogelijk is dat niet meteen uw favoriet type behang, maar ook hier geldt dat u het maar beter twee jaar lang onaangeroerd laat. Het kan ook dat men glasvezelbehang heeft aangebracht dat je kan overschilderen. Dan kunt u uiteraard wel al het een en ander een laagje verf geven.

De eerste keer een nieuwbouwappartement verven

Als u eenmaal twee jaar verder bent en het pleisterwerk is uitgedroogd, kunt u het een en ander verven. Bij twijfel kunnen er eerst vochtmetingen worden uitgevoerd. Het is belangrijk om de muren en de plafonds voorafgaand goed te reinigen en om eventuele gaatjes met plamuursel op te vullen. Nadien brengt u een primer aan en ten slotte ook de muur- en plafondverf. U hebt daarbij de keuze tussen onder meer latexverf, kalkverf en krijtverf. Latexverf is ideaal voor een strakke uitstraling, terwijl kalkverf mooie kleurschakeringen biedt en krijtverf dan weer geschikt is voor een mat effect.

Om zeker te zijn van een mooi en kwaliteitsvol resultaat is het uiteraard aan te raden om de schilderwerken over te laten aan een professionele schilder. Een professionele schilder zal je ook informeren over de kleurkeuze. Hij weet als geen ander welke verfsoorten geschikt zijn en zal natuurlijk de juiste verftechniek toepassen.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.