Verbouwen in uw appartement: hier moet u rekening mee houden

Bij verbouwing van een appartement komt veel kijken. Zo kan het zijn dat u toestemming nodig heeft van de VvE. Belangrijk dus om te weten wat wel en niet mag.

Gepubliceerd: 19 februari 2020

Heeft u verbouwingsplannen? Dan is het eerste wat u moet doen, nagaan of u wel of geen toestemming nodig hebt voor de verbouwing. Als u namelijk in een appartementencomplex woont, heeft u te maken met een VvE. Voor een aantal soorten verbouwingen geldt dan dat u eerst toestemming moeten krijgen van de VvE. Hierbij moet u denken aan verbouwingen aan gemeenschappelijke zaken en gedeelten. Over een aantal (interne) verbouwingen heeft de VvE minder of niets te zeggen. Denk hierbij aan andere deuren, een nieuwe keuken. Gaat het alleen om andere meubels: wilt u een nieuwe tafel, gangkast of wilt u een nieuwe tv meubels kopen, dan hoeft u dit uiteraard helemeaal niet te overleggen met de VvE.

Waar in ieder geval wel toestemming voor gevraagd moet worden zijn aanpassingen als:
- Wijzigingen die het aanzicht van een gebouw veranderen. Denk hierbij aan andere kozijnen, zonwering of het plaatsen van een dakkapel.
- Aanpassingen aan een dragende muur in uw appartement. Een dragende muur wordt als gemeenschappelijk gezien omdat het doorbreken ervan voor alle bewoners gevolgen kan hebben.
- Alles dat aan of onder het gebouw geplaatst wordt of op het dak. Het gaat hierbij om een aanbouw, kelder of terras. Komt een aanbouw bijvoorbeeld op gemeenschappelijk terrein te staan, dan zal de splitsingsakte gewijzigd moeten worden om te voorkomen dat de aanbouw gemeenschappelijk eigendom wordt.

Overlast

Bij een verbouwing is het verder belangrijk rekening te houden met geluidsoverlast. Vaak zal namelijk in het huishoudelijk reglement een regeling zijn opgenomen over geluidsoverlast, bijvoorbeeld dat er tussen bepaalde tijden geen overlast mag zijn. Buiten deze tijden moeten eigenaren dus het een en ander van elkaar kunnen dulden. Een eigenaar heeft natuurlijk wel het recht heeft om zijn appartement te verbouwen, en een verbouwing kan nu eenmaal enige mate van (geluids)overlast met zich meebrengen.
Verder mag men in de hal geen spullen opslaan. Dit om een (brand)gevaarlijke situatie te voorkomen. Als eigenaar is men dan ook verplicht om maatregelen te nemen om deze hinder te voorkomen, eventuele schade als gevolg van de verbouwing moet ook vergoed worden. En houdt de eigenaar zich niet aan deze VvE-regels, dan kan het bestuur hem een boete opleggen

Daarnaast is het belangrijk om naar de praktische kant te kijken. Wat wilt u gaan doen en past het in uw ruimte. Een appartement heeft namelijk vaak een beperkte oppervlakte. Met name bij het aanschaffen van meubels is dit wel iets om rekening mee te houden. Zo kan het zijn dat u kiest voor meubels op maat te laten maken. Het nadeel hiervan is dat hier vaak wel een behoorlijk prijskaartje aan hangt. Een speurtocht op internet levert vaak ook al een hoop op. Bij Furnea.nl vindt u bijvoorbeeld vele soorten meubels tegen een eerlijke prijs.

Bij een verbouwing in of aan uw appartement is het dus belangrijk om rekening te houden met de regels binnen de VvE. Bestudeer deze goed en informeer, indien nodig, de VvE voordat u gaat beginnen met de verbouwing. Daarnaast is het belangrijk om de mogelijkheden en beperkingen van uw appartement zelf goed in de gaten te houden. Zo komt u nooit voor teleurstellingen te staan.

Dit artikel betreft een betaalde samenwerking.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.