Contact met de buren

Wonen in een appartement betekent dat u in het gelukkige bezit bent van buren. Naast, boven, onder... Toch spreekt en ziet men elkaar vaak maar weinig. Wie de band onderling graag wat aan wil halen, leest deze tips.

Gepubliceerd: 08 mei 2015

Wie een goed contact heeft met zijn buren woont prettiger. Dat is een feit. Dat betekent niet dat je meteen de deur bij elkaar plat moet lopen, want daar zit lang niet iedereen op te wachten. Maar als er echt iets aan de hand is, is het fijner om bij iemand aan te kunnen bellen die je kent, dan bij iemand die je vaag van ge- zicht kent van die vergadering laatst. En hoe leer je iemand beter kennen dan door dingen samen te doen, te organiseren, te beleven, te delen of te vieren? Ideeën en initiatieven genoeg. Zowel landelijk, als lokaal.

SAMEN DOEN Voorjaarsmake-over
Dag winter, hallo voorjaar! De lente is een prima gelegenheid om samen met de buren eens flink de handen uit de mouwen te steken en het lentegevoel met elkaar te delen! Prik een dag en geef samen het terrein/ plantsoen rondom het complex of de daktuin een opfrisbeurt en voorjaar make-over. Laat balkons tot leven ko- men met goedgevulde bloempotten met
bloeiende plantjes. Geen groene vingers? Dan verzorg je toch de catering?

Cursus AED en EHBO
Een goede buur die in geval van nood weet hoe te handelen, is een buur die levens kan redden. Jaarlijks krijgt in Nederland 1 op de 1.000 inwoners een hartstilstand, dat is best een schokkend feit. Reanimeren en het juiste gebruik van een Automatische Externe Defibrilla- tor (AED) kan van levensbelang zijn. Door als VvE een AED aan te schaffen en met een aantal buren een reanimatiecursus te volgen, kunt u misschien levens redden.

Moestuin
De populariteit van groente kweken in eigen tuin neemt toe. Een grote win- kelketen speelde daar dit voorjaar nog handig op in. Verse groenten uit eigen tuin en ondertussen lekker buiten bezig zijn, het is niet alleen gezellig, het levert ook nog eens wat lekkers op. Nu beschikt lang niet elk appartementencomplex over voldoende ruimte om een moestuin aan te leggen. Een gezamelijke volkstuin kan dan uitkomst bieden: www.makkelijkemoestuin.nl

SAMEN DELEN
Raar eigenlijk, dat iedereen spullen koopt die maar een enkele keer worden gebruikt. Een partytent, een klopboor, statafels... De nieuwe trend is sharen. Of, in gewoon Nederlands, delen. Op internet zijn er allelei diensten beschikbaar, maar al eens nagedacht om als VvE spullen gezamelijk aan te schaffen?

Leen spullen
Naast samen delen, is lenen een op- tie. Meld u aan bij www.peerby.com en ontdek of er buren zijn die iets willen lenen wat jij hebt liggen of juist te leen aanbieden wat u nodig hebt. Een leuk initiatief dat helaas nog geen landelijke dekking heeft is Buuv. Buuv is een soort marktplaats waar bewoners van Haarlem, Zaanstad, Amsterdam Zuid Oost, Amsterdam Oost, IJmond, Oude IJsselstreek en Heerhogowaard met vraag en aanbod elkaar kunnen vinden. http://buuv.nu

Verhuur je auto
Wist u dat u de kosten van uw auto kunt verlagen door deze te delen? Heeft u een eigen auto, maar gebruikt u deze niet elke dag? Dan is het mogelijk de auto te verhuren, bijvoorbeeld aan uw buren. Om problemen door eventuele schade te voorkomen is het handig gebruik te maken van websites als Snappcar.nl, Mywheels.nl en ikbenhopper.nl. De auto is dan tijdens de verhuurperiode all-risk verzekerd en alle afspraken zijn duidelijk.

Deel je maaltijd
Kookt u regelmatig te veel en vindt u weggooien zonde? Deel uw maaltijden dan met de buren. Meld u aan bij de site thuisafgehaald.nl en laat uw buren weten dat u daar regelmatig wat lekkers aan- biedt. Nog gezelliger; start met een aantal buren een kookclub.

Deel uw kennis
Bent u handig met computers en in- ternet? Kunt u goed overweg met de naaimachine? Snapt u alles van mobiele telefoons? Spreekt en schrijft u meerdere talen? Laat het uw buren weten.

SAMEN ORGANISEREN
Geld inzamelen voor een goed
(lokaal) doel
Nu de subsidiekraan in veel gemeentes nog verder dichtgedraaid wordt, staat bij lokale verenigingen, clubs en organisa- ties het water aan de lippen. Tijd om in actie te komen, want samen een goed (lokaal) doel steunen verbroedert. Hoe? Organiseer een rommelmarkt en schenk de opbrengst aan een goed doel! Tip: informeer bij de gemeente of een vergunning noodzakelijk is en licht de lokale media in over de actie.

Energiebespaarwedstrijd
Wie is de zuinigste buur? Stond besparen toch al op het verlanglijstje van de VvE, maak er dan een wedstrijd van! Er zijn diverse organisaties die onder meer VvE’s helpen bij het opzetten van een zoge- naamde energiebattle.

Kleding ruilen
Het voorjaar is voor veel mensen het moment om de kledingkast eens grondig onder handen te nemen. Meestal blijft er na een kritische inspectie wel het nodige over dat de kast niet meer in mag. Waar de één van af wil is de anders soms enorm mee geholpen. Een kledingruilparty is combineert het nuttige met het
aangename.

SAMEN BELEVEN VvE-uitje
Ga er als VvE eens lekker op uit en plan een leuk uitje. Onderneem samen een stadswandeling, bezoek een pretpark, maak een rondvaart, doe een Solex-tour. Er zijn diverse websites waar per provin- cie heel veel tips te vinden zijn: www.dagjeweg.nl/groepsuitje en www.1001activiteiten.nl/groepsuitje.

Lekker eten
Een hapje en een drankje zijn de juiste ingrediënten om elkaar ongedwongen beter te leren kennen. Organiseer eens een barbecue voor alle bewoners of plan een tapas-worshop bij een lokale kook- studio.

SAMEN VIEREN Burendag
Op 26 september 2015 is het burenda. Dat duurt nog even, toch is het misschien wel leuk om nu al na te denken wat u op die dag kunt doen. Voor tips en informatie: www.oranje-fonds.nl/buurt.

Van alles bedacht en nu?
Zoals u ziet is er genoeg te bedenken om met elkaar te ondernemen. Maar hoe organiseert u zoiets, hoe polst u of er voldoende animo is? Voor eenvoudige meldingen en berichten is de algemene module van het software- pakket van VvE totaal een goed idee. Er zijn ook diverse mogelijkheden om een online prikbord in te richten waar men mededelingen voor elkaar achter kan laten zoals noteapp.com en nl.padlet.com. In een tijd waar social media eigenlijk niet meer uit ons leven weg te denken is, is een besloten Facebookgroep – uit- sluitend voor bewoners van het complex – ook een fijne manier om met elkaar in contact te komen en te blijven. En misschien is het wel wat om het ouderwetse prikbord in de gemeenschappelijke ruimte weer in ere te herstellen. Zodat ook de mensen die niet zo handig zijn met nieuwe media toch op de hoogte blijven van alle activiteiten.

 

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Harry
6 jaar geleden
Mooi Artikel! www.evenses.com/band-boeken
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.