De 11 voordelen van een onderhoudscontract

Vaste prijsafspraken, duidelijkheid over de uitvoer van het onderhoud en overzicht in de kosten. Het afsluiten van onderhoudscontracten biedt de VvE aardig wat voordelen die we graag voor u opsommen.

Gepubliceerd: 08 mei 2015

VOORDEEL 1: Betere prijs

Omdat het onderhoudscontract vaak voor een langere tijd wordt aangegaan, kunt u als VvE een scherpe prijs bedingen. Voor de dienstverlener is het immers interes- sant dat ze voor 5 tot 10 jaar het onderhoud mogen uitvoeren.

VOORDEEL 2: Vaste prijsafspraak

Bij onderhoudscontracten voor een lan- gere looptijd is het raadzaam een vaste prijs af te spreken. Zo komt de VvE niet voor onnodige verrassingen te staan. Het verplicht de dienstverlenende partij ook om zorgvuldig te werk te gaan en
kwaliteit af te leveren. Maak ook afspra- ken over de inflatiecorrectie. Mag deze wel of niet jaarlijks automatisch worden doorgevoerd?

VOORDEEL 3: Inzicht in de kosten

Door te werken met vaste prijzen voor het onderhoud, blijven de kosten voor het onderhoud en het bijbehorende budget inzichtelijk.

VOORDEEL 4: Geen omkijken meer naar

In het onderhoudscontract is opgenomen wanneer welk onderhoud gaat worden uitgevoerd. Achterstallig onderhoud be- hoort daardoor tot het verleden en u weet precies wanneer welke klus is ingepland.

VOORDEEL 5: Kwaliteit

Voor de dienstverlener is het prettig om een vaste klant te hebben, om deze klant te behouden zal de dienstverlener kwali- teit af moeten leveren! En door een onderhoudscontract voor langere tijd aan te gaan, mag u als VvE kwaliteit verwachten.

VOORDEEL 6: Garantie

Er kan - helaas - altijd ergens iets mis gaan. Vaste contracten bieden ook de garantie dat bij eventuele fouten alles kostenloos wordt hersteld.

VOORDEEL 7:Vast aanspreekpunt

Niets is zo irritant als van het kastje naar de muur te worden gestuurd met vragen of klachten. Over het algemeen geldt dat VvE’s met een vast onderhoudscontract ook een vast aanspreekpunt hebben. Wel zo prettig.

VOORDEEL 8: Snel contact

Bij storing wilt u zo snel mogelijk te woord gestaan en geholpen worden. Ook buiten de kantooruren om. Met een vastonderhoudscontract weet u zeker dat bij storing met de lift of de verwarmings- installatie er zo snel mogelijk iemand bij u op de stoep staat om de storing te verhelpen.

VOORDEEL 9: Bekende gezichten

Voor sommige onderhoudsklussen, zoals bijvoorbeeld het schoonmaakwerk, is het prettig dat het telkens dezelfde mensen zijn die komen. De dienstverleners leren het gebouw en de installaties goed ken- nen, waardoor men sneller op bepaalde zaken in kan spelen. De ramenwassers bijvoorbeeld zijn bekend met de staat
van de kozijnen en zullen daardoor beter in staat zijn om op tijd aan te geven dat het schilderwerk te wensen overlaat. Een ander voordeel is dat er een band ontstaat tussen de dienstverleners en het complex waar ze aan de slag zijn. Bewoners her- kennen de mensen, wat weer een gevoel van veiligheid en vertrouwen geef.

VOORDEEL 10: Afspraken op maat

Heeft u duurzaamheid hoog in het vaan- del staan, dan kunnen hierover afspraken worden gemaakt in het onderhoudscon- tract. Met schilders kunt u afspreken dat uitsluitend met duurzame verf mag worden geschilderd. Uiteraard zijn ook de afspraken omtrent het kleurgebruik meegenomen in het contract. Uiteraard kunt u dit ook doen met het schoonmaakbedrijf met betrekking tot de producten die worden gebruikt. Het voordeel van werken met een contract voor langere tijd is dat u niet telkens de wensen opnieuw hoeft door te geven.

VOORDEEL 11: Overzicht

Om de kosten voor het Meer Jaren Onderhouds Plan (MJOP) goed in kaart te brengen is het niet alleen handig te weten wanneer welke onderhoudsklussen gepland staan, maar ook wat de kosten hiervan zijn. Onderhoudscon- tracten maken het kostenoverzicht een stuk overzichtelijker en verzekeren u er bovendien van dat het onderhoud ook uitgevoerd wordt volgens afspraak.

Alles in een hand

Wie kiest voor het optimale gemak, kan alle losse onderhoudscontracten onderbrengen bij een partij. Of beter gezegd één partij regelt alle onderhouds- contracten. U hoeft dan niet voor elke service een aparte contract af te sluiten, dat wordt allemaal voor u geregeld. Neem bijvoorbeeld een partij als Planbuilding. Niet alleen beheren zij de onderhouds- contracten van schilders tot schoonma- kers, van gevelreinigers tot liftonder- houd, ze nemen u desgewenst, de gehele zorg voor het MJOP uit handen.

Individueel of als collectief?

Gaat u als VvE zelf op zoek naar de beste partijen voor het onderhoud, of besteedt u dit uit door een overeenkomst aan te gaan met een collectief? Voor beide opties valt wat te zeggen. Het één en ander zal er ook van afhangen hoe groot het complex is en welke installaties aanwezig zijn. Betreft het een klein appartementencomplex, zonder lift, dan kunt u als VvE ook prima zelf de onderhoudscontracten regelen. Het voordeel van een collectief is dat er vaak toch nog scherpere prijzen bedongen kunnen worden. Dit omdat dergelijke initiatieven prijsafspraken met de diverse dienstverleners hebben gemaakt, waar u als VvE van mee kunt profiteren.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.