Kiezen voor totaal onderhoud

Regelmatig komt in Appartement & Eigenaar het onderhoud van het complex aan bod. Er zijn diverse manieren en partijen die het onderhoud kunnen regelen. In deze editie nemen we het totaalonderhoud onderhoud onder de loep.

Gepubliceerd: 31 augustus 2015

Regelmatig komt in Appartement & Eigenaar het onderhoud van het complex aan bod. Er zijn diverse manieren en partijen die het onderhoud kunnen regelen. In deze editie nemen we het totaalonderhoud onderhoud onder de loep. Wat is het en waarom zou je hiervoor kiezen. Het MeerJarenOnderhoudsPlan (MJOP) vormt de basis voor het onderhoud op zowel lange als korte termijn. Maar hoe dit onderhoud verder ingevuld wordt is aan de VvE. De werkzaamheden uitbesteden aan een partij die het totaalonderhoud uitvoert kan een hele goede optie zijn.

Het verschil tussen totaalonderhoud en beheer?

Voor alle duidelijkheid, totaalonderhoud is iets anders als in zee gaan met een beheerder. Het grote verschil is dat de beheerder alleen maar partijen inschakelt voor het onderhoud. Hij is zelf niet actief betrokken bij het onderhoud, maar fungeert als tussenpersoon tussen aannemers en het bestuur van de VvE. Dit kan een hele fijne optie zijn als je als VvE totaal geen kennis hebt van het onderhoud en kiest voor volledige ontzorging. Het kan echter ook anders en met net zoveel ontzorging, namelijk door een totaal onderhoudsbedrijf in te schakelen. Het totaal onderhoudsbedrijf is wél actief betrokken bij het onderhoud van het pand. Sterker nog het is een partij die de handen uit de mouwen steekt en onder andere verantwoordelijk is voor het schilderwerk. Het voordeel is dat bij een totaalonderhoudsbedrijf alle gewenste vakmensen in dienst zijn, schilders, glaszetters, timmermannen, het zijn geen externe partijen. En als er een loodgieter of dakdekker nodig is, dan hebben ze hier meestal wel een partij voor in het eigen netwerk.

Wat is de meerwaarde?

Ben je als VvE goedkoper uit door het onderhoud uit te laten voeren door een totaalonderhoudsbedrijf? Dat ligt er aan waar je het mee vergelijkt. Een beheerdersbureau zal voor zijn rol in het geheel geld vragen, behalve voor het onderhoud, betaal je als VvE ook de beheerder. In dat opzicht kan het totaalonderhoud financieel voordeliger zijn, immers er zit geen beheerder tussen. Zijn de mensen die via een totaalonderhoudsbedrijf werken goedkoper? Bestaan daar collectiviteitsafspraken? Dat verschilt per bedrijf. Wij spraken onder andere met Fulco de Vente van OnderhoudNL en die was hier vrij duidelijk over: “Wij werken niet met collectiviteitskortingen. Het uurloon van de schilder blijft het uurloon van de schilder. Onderhoud is niet te vergelijken met bijvoorbeeld de collectieve inkoop van zonnepanelen. Ten opzichte van het inschakelen van bijvoorbeeld alleen een schildersbedrijf is zit voor de VvE in de mogelijkheid om de kosten te kunnen spreiden. Bovendien is het mogelijk om voor het onderhoud een financiering af te sluiten.

Ontzorgen

Wie zit er bij een totaalonderhoudsbedrijf als de welbekende spin in het web? Bij een beheerdersbureau is dat de beheerder. Maar wie is het aanspreekpunt binnen een totaalonderhoudsbedrijf? Veel van dit soort bedrijven werken met woonconsulentes. Deze zijn onder andere het aanspreekpunt voor de bewoners. Daarnaast verzorgen ze de communicatie met de bewoners. Zodra er geplande onderhoudswerkzaamheden op het programma staan neemt de woonconsulent contact op met de eigenaren, om ze op de hoogte te brengen van hoe laat de klus start, wat de eventuele overlast kan zijn, hoe lang het onderhoud gaat duren en waar men terecht kan als er klachten of vragen zijn. ?Waar de VvE voor kiest hangt ook van de VvE zelf af. Zit er een techneut in het bestuur, zijn er mensen met verstand van financiële zaken. Als je deze deskundigheid mist binnen een VvE dan is de stap om een beheerder in te schakelen al snel genomen. Belangrijk om te weten is dat dit net zo goed geregeld kan worden via een onderhoudsbedrijf. De tijd dat deze bedrijven alleen maar uit schilders bestonden ligt ver achter ons. Totaalonderhoudsbedrijven draaien hun hand er niet meer voor om, om het onderhoud voor het appartementencomplex volledig op zich te nemen.

Hoe is het onderhoud geregeld?

Indien er geen MJOP is, of het MJOP voldoet niet meer, kan een totaalonderhoudsbedrijf zorgen voor een nieuw plan. Dit is vervolgens de leidraad voor het onderhoud.

Waar kun je als VvE op letten?

Certificering, garanties, goed opgeleid personeel, het zijn allemaal de standaard onderdelen die een rol spelen bij bepalen met welke partij men in zee gaat. Toch is er nog een punt dat doorslaggevend kan werken. Want ondanks dat het een bestuur is dat de opdracht geeft en het gaat om het onderhoud van een complex, zijn alle bewoners eigenaren. Niet het bestuur is klant, maar de eigenaren zijn klant, met exact dezelfde verwachtingen en individuele wensen als een individuele particulier. Een goed onderhoudsbedrijf speelt daar op in en bekijkt niet alleen puur de onderhoudskant, maar ook de andere facetten. Hoe? Door bijvoorbeeld het inzetten van woonconsulentes. Maar ook door tijdens en/of na de geklaarde klus samen met het bestuur het werk te inspecteren. Is alles nog naar wens? Kloppen de verwachtingen nog?

Waarom een totaalonderhoudsbedrijf en niet gewoon een schilder inschakelen?

Er is uiteraard niets mis met als VvE bestuur zelf de partijen inhuren die nodig zijn voor het onderhoud. Dat kan prima, zeker als er een aantal technisch onderlegde mensen in het bestuur zitten. Echter het voordeel van een totaalonderhoudsbedrijf is dat ze op de hoogte zijn met de besluitvormingstraject binnen de VvE. Er wordt een offerte gemaakt, deze wordt besproken en eventueel toegelicht tijdens de vergadering en dan kan het soms zijn dat er nog een vergadering nodig is voor er een akkoord komt. Totaalonderhoudsbedrijven zijn hiermee bekend en beschikken over de nodige flexibiliteit om hier mee om te gaan. Voor kleinere bedrijven is dat vaak lastiger, omdat deze ingesteld zijn op het object, in dit geval het appartementencomplex.

Daarnaast is het zo wanneer bijvoorbeeld de schilders vanuit het onderhoudsbedrijf tijdens een klus signaleren dat er ergens extra onderhoud nodig is, dit direct gemeld wordt aan het bedrijf, zodat er ook meteen actie ondernomen kan worden. Een schilder die niet aangesloten is bij het onderhoudsbedrijf zal – hopelijk – de klacht melden bij het bestuur, waarna het bestuur zelf actie moet ondernemen. Men moet dan eerst op zoek naar een partij en vervolgens inplannen wanneer de werkzaamheden plaats kunnen vinden en wat de kosten zijn. Hier gaat veel tijd mee verloren. Bij een totaalonderhoudsbedrijf zijn de lijnen korter, waardoor er vele malen sneller actie kan worden ondernomen.

Nog een pluspunt is dat VvE’s bij een onderhoudstotaalbedrijf kunnen rekenen op een efficiënte werkwijze. Bij het onderhoud van een galerij bijvoorbeeld zijn soms meerdere bedrijven noodzakelijk. Schilders, timmermannen, eventueel glaszetters. Omdat deze vakmensen afkomstig zijn uit hetzelfde bedrijf, zijn ze allemaal op elkaar ingespeeld en kunnen ze gelijktijdig en flexibel ingepland worden.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.