Een flinke verbouwing of toch verhuizen?

Wanneer je al langer woonachtig bent in hetzelfde huis is het normaal dat jij je afvraagt of de huidige woning nog wel aan al je eisen voldoet.

Gepubliceerd: 17 augustus 2017

Ben je niet meer helemaal tevreden over deruimtes in je woning of droom je van een extra kamer?  De keuze om te gaan verbouwen ofverhuizen is een lastige beslissing. Om deze beslissing gemakkelijker te maken, hebben wij in dit artikel een aantal punten opgesomd die je helpen bij het nemen van die beslissing.

De totale kosten

Of je nu flink gaat verbouwen of naar een andere woning gaat verhuizen, allebei de opties kosten handenvol met geld. Bij allebei de opties is het belangrijk dat je gaat nadenken over de totale kosten en verschillende risico’s die beide opties met zich meebrengen. Een goede voorbereiding helpt je namelijk bij het maken van een beslissing. Houd daarnaast altijd rekening met onvoorziene kosten, die ongeveer 5% van de totale kosten bedragen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

1. De kosten voor een verbouwing

Stel voor jezelf een budget samen dat je maximaal wilt uitgeven. Hoe je de opties uiteindelijk het beste kan financieren, is voor elke persoonlijke situatie anders. Je kunt een verbouwing namelijk financieren met spaargeld, het uitbreiden van je hypotheek of via een persoonlijke lening. Wil je graag besparen op de kosten van je verbouwing? Door voor de verbouwing na te denken over energieverbeteringen aan je woning is het mogelijk om in aanmerking te komen voor een subsidie.

2. De kosten voor een verhuizing

Verhuizen is natuurlijk een heel ander verhaal. Niet alleen het kopen of huren van je nieuwe woning brengt kosten met zich mee, ook de verhuizing zelf. De kosten van een verhuisbedrijf tel je dan ook bij het totaalbedrag op. Wil je besparen op de kosten en goedkoop verhuizen?  Vraag dan familie en vrienden om je mee te helpen de gehele inboedel te verhuizen.  Zo hoef je alleen nog een verhuiswagen en een verhuizer in te huren om alles spoedig en efficiënt  te laten verlopen.      

De ruimtes in het huis

Ben je aan het twijfelen tussen een flinke verbouwing of verhuizen? Dan ben je niet meer 100% tevreden over je huidige woning. Het is belangrijk om voor jezelf na te gaan wat de redenen zijn waarom je niet meer tevreden bent. Goede vragen die je jezelf daarbij kunt stellen zijn:

  • Wat mis je aan de huidige indeling van het huis? Wil je meer ruimte in een van de kamers?
  • Heb je last van ruimtegebrek of wil je juist kleiner gaan wonen?
  • Welke persoonlijke wensen zijn het belangrijkste?
  • Is de huidige woning aan te passen aan je persoonlijke wensen?  
  • Ben je nog gelukkig in de huidige omgeving?

De omgeving

Naast de ruimtes in het huis spelen ook omgevingsfactoren een rol. De lange reistijd naar je werk, familie of vrienden zijn een van de belangrijkste oorzaken waardoor mensen overwegen om toch te verhuizen. Om uiteindelijk de juist beslissing te maken, is het belangrijk om alle mogelijkheden, voordelen en nadelen uit te werken in een compleet overzicht. Dit overzicht helpt  de beslissing makkelijker te maken. Zorg er dus voor dat je allebei de opties goed hebt uitgewerkt voordat je een definitieve beslissing gaat maken.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.