Breng valbeveiliging aan op het dak

Als appartementeigenaar sta je er misschien niet direct bij stil hoe belangrijk valbeveiliging dak eigenlijk is.

Gepubliceerd: 11 oktober 2022

Wanneer je met het complex besluit om bijvoorbeeld een moestuin op het appartementencomplex aan te brengen, compleet met bijenkorven en een gezellig dakterras (als er plek over is natuurlijk), dan is valbeveiliging op het dak natuurlijk heel belangrijk. Dat geldt overigens ook voor de werklui die onderhoud aan het dak moeten plegen.

Valbeveiliging maakt het dak veiliger

Wist je dat valbeveiliging op het dak verplicht is als werkzaamheden op meer dan 2,5 meter hoogte worden uitgevoerd? Dat is bij een appartementencomplex al snel. Deze valbeveiliging moet onder meer beschikbaar zijn voor gevelreinigers, de winterschilder en natuurlijk de ramenwasser. De beheerder van het appartementencomplex is natuurlijk verantwoordelijk voor het aanbrengen van dergelijke valbeveiliging op het dak. Zorg dus dat je samen met de eigenaar en de andere bewoners ervoor zorgt dat er valbeveiliging op het dak wordt geïnstalleerd.

Verschillende soorten valbeveiliging

Ieder dak is anders en dus moet de valbeveiliging hierop worden aangepast. Zo zijn er platte daken – welke het meest te vinden zijn op moderne appartementencomplexen – en schuine daken, zoals bij bovenwoningen in oudere panden. Daarnaast kan je de valbeveiliging voor het dak als een tijdelijke of als permanente installatie laten installeren. En dan is er nog valbeveiliging voor een individuele werker en voor een groep.

Tijdelijke valbeveiliging

Je kan kiezen voor een tijdelijke valbeveiliging als er gericht onderhoud uitgevoerd wordt aan de gevel of het dak en er weinig ruimte is voor een permanente opstelling. Bijvoorbeeld wanneer er een renovatie plaatsvindt aan de gevel en het dak. Of wanneer de winterschilder komt om de kozijnen te doen. Deze tijdelijke, mobiele vorm van valbeveiliging zorgt ervoor dat je je dus niet permanent een installatie op het dak van het appartementencomplex hebt staan. Nadeel is dat wanneer er acuut onderhoud gepleegd moet worden met valbeveiliging op het dak, deze eerst gemonteerd moet worden voordat de werklui aan de slag kunnen gaan.

Permanente valbeveiliging

Wanneer een dak veel wordt gebruikt en wordt onderhouden, dan kun je aan permanente valbeveiliging denken. Hierbij blijft de valbeveiliging op het dak aanwezig, dus ook als het kunstgras voor het dakterras allang is gelegd en je er nu heerlijk van wil genieten met de bewoners van het pand. Overigens kan iedereen zijn voordeel doen met permanente valbeveiliging op een plat dak.

Waaruit bestaat valbeveiliging

Valbeveiliging voor het dak kan uit verschillende onderdelen bestaan. Voor platte daken van appartementencomplexen is het aan te raden om in ieder geval hekken langs de rand van het dak te plaatsen. Deze dakhekken kun je zien als een soort tuinafscheiding, maar dan rond de dakrand of langs dakramen en lichtkoepels. Denken jullie eraan om een moestuin op het dak aan te brengen of een dakterras waar je met zijn allen van kan genieten? Dakhekken mogen dan zeker niet ontbreken. Andere vormen van valbeveiliging zijn ankerpunten. Deze staan bekend onder de naam borgingspunt en worden gebruikt om een werklijn of leeflijnsysteem aan te bevestigen. Dit type valbeveiliging is er zowel als permanente versie als mobiele variant. Bij de mobiele variant kun je de ankers verplaatsen over het dak. Kent het dakterras verschillende niveaus? Dan zijn er veilige trappen en ladders nodig, inclusief goede borging.

Tips voor een veilig dakterras

Een veilig dakterras is uiteraard goed afgebakend met een stevig systeem. Dakhekken zijn hierbij ideaal, gecombineerd met wellicht een tweede afbakening, zoals bloembakken of een stevig, dicht hek, zodat kinderen en eventueel huisdieren niet bij de rand van het dak kunnen komen. Hou wel een pad vrij tussen de dakhekken en de tweede linie van afscheiding om ervoor te zorgen dat bij eventueel onderhoud er gemakkelijker over het dak bewogen kan worden. Zorg dat er een duidelijke vluchtroute is, welke niet door obstakels (meubels, de barbecue of moestuin) wordt gehinderd. Je kan deze vluchtroute eventueel uittekenen en lamineren om het vervolgens op verschillende plekken van het dak te bevestigen. Zorg ook dat EHBO spullen snel gepakt kunnen worden. Ga je tuinieren op het dak? Veranker dan een schuurtje aan de buitenmuur of de grond, zodat deze niet met gereedschap en al om kan waaien.

Vakkundige installatie

Wanneer jullie voor het appartementencomplex kiezen voor een goede valbeveiliging voor het dak, dan is het verstandig deze door vaklui te laten installeren. Het gaat hier immers om valpreventie en persoonlijke veiligheid op grote hoogte. Door de installatie te laten voltooien door deskundigen in valbeveiliging op het dak weet je zeker dat het goed gebeurd.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.