De haard wint snel aan populariteit

In steeds meer huishoudens in Nederland wordt de haard in ere hersteld

Gepubliceerd: 06 november 2023

Was het in de jaren 70 en 80 heel normaal dat de kachel de deur uit ging omdat er centrale verwarming voor terugkwam, nu is het sentiment anders. Dat heeft alles te maken met de fors gestegen gasprijs. Kostte gas voorheen nog geen 40 cent voor een m3, nu is dat een veelvoud van dat bedrag. Dat maakt het aantrekkelijk om weer een houtkachel te gaan gebruiken of te kiezen voor een elektrische kachel.

Een haard in een appartement

In een appartement heb je doorgaans geen schoorsteen. Dat maakt het plaatsen van een houtkachel uiteraard onmogelijk. Maar er zijn ook heel mooie elektrische haarden. Daarmee kun je je woonkamer in korte tijd lekker warm maken, waarna de kachel eventueel weer uit kan. Door zuinig en weloverwogen gebruik te maken van een elektrische kachel kun je flink op gas besparen en blijven ook de kosten voor stroom binnen de perken.

Alternatieven voor de gaskachel

Bij leveranciers zoals Haardenstore is ook te zien dat de interesse voor haarden toeneemt. Een kachel heeft als belangrijk voordeel dat je er de ruimte mee kunt verwarmen waar je op dat moment verblijft. Bij cv wordt in principe het hele huis verwarmd. Het wordt vaak afgeraden om radiatoren dicht te draaien omdat het water dan niet goed kan circuleren. Maar het is natuurlijk helemaal niet nodig om je hal of je slaapkamer te verwarmen als je daar niet bent. Sterker nog: een te warme slaapkamer is vaak niet goed voor je nachtrust. Een haard is dan veel efficiënter.

Een mooie haard is een aanwinst voor je interieur

Een mooie haard zoals de houtkachel Jacobus is een aanwinst voor je interieur. Of kies voor een hippe elektrische kachel die perfect aansluit bij de moderne inrichting van je woonkamer. Hiermee kun je de ruimte in korte tijd lekker warm krijgen. Ideaal als je ’s avonds thuiskomt van je werk of als je een dagje thuiswerkt. Als je niet aanwezig bent gaat de kachel uit en verbruikt hij ook geen stroom. Een elektrische kachel heeft bovendien het voordeel dat hij niet belastend is voor het milieu en niet gevaarlijk omdat er uiteraard geen vonken vanaf spatten. Je hoeft er ook niet bij te blijven tot het vuur is gedoofd zoals met een houtkachel. Als je wilt gaan slapen of de deur uit gaat dan schakel je de kachel uit en je kunt meteen vertrekken.

Steeds meer woningen hebben geen gasaansluiting

In nieuwe huizen ontbreekt vaak de gasaansluiting. Dan moet je dus wel nadenken over een alternatief voor verwarming. Soms wordt er gebruikgemaakt van een systeem met restwarmte uit de industrie of een ander alternatief. Dat is niet altijd voldoende, zeker als het in de winter erg koud is. Dan is een haard een uitkomst. Daarmee kun je dan bij verwarmen zodat je niet kleumend van de kou onder een dekentje op de bank hoeft te zitten.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.