De voordelen van het dichtmaken van een open trap in een maisonnette

Een maisonnette is een woningtype dat bestaat uit twee verdiepingen per woning, in tegenstelling tot een standaard appartement dat slechts één verdieping heeft.

Gepubliceerd: 20 mei 2023

Maisonnettes worden vaak aangetroffen in flatgebouwen en hebben een eigen toegang via een galerij of trapportaal. Als jouw maisonnette een open trap heeft, dan is het dichtmaken ervan een goede optie om je woning efficiënter te maken.

Een open trap kan warmteverlies, stof en geluidsoverlast veroorzaken en kan veel kostbare ruimte in beslag nemen. Een open trap dichtmaken kan dus verschillende voordelen bieden die we in dit artikel bespreken.

Meer warmte wordt behouden in je woonkamer

Een open trap kan warmteverlies veroorzaken doordat warme lucht naar boven stijgt en via de open trap de bovenverdieping bereikt. Door de trap dicht te maken, wordt deze warme lucht vastgehouden in de woonkamer, wat kan leiden tot een warmer en tevens tochtvrij huis. Dit betekent ook dat je minder hoeft te stoken en kun je hierdoor aanzienlijk besparen op je stookkosten.

Een minder stoffige woonkamer

Een ander voordeel van het dichtmaken van een open trap is dat er minder stof in de woonkamer terechtkomt. Stof en vuil kunnen gemakkelijk door de ruimtes in je open trap naar beneden vallen, wat kan leiden tot een constante stroom van stofdeeltjes in je woonkamer. Door de traptreden dicht te maken, verminder je de hoeveelheid stof en vuil in je woonkamer, waardoor het je minder moeite zal kosten om je woning schoon te houden.

Geluidsoverlast verminderen

Een open trap kan ook geluidsoverlast veroorzaken. Wanneer er iemand naar boven of beneden loopt, kan dit geluid maken en dit kan vervelend zijn voor degenen die in de woonkamer zitten. Door de traptreden te dichten, worden geluiden beter gedempt en creëer je meer rust en stilte in je woning.


Mogelijkheid tot meer opbergruimte

Eén van de grootste voordelen van het dichtmaken van een open trap is dat je hierdoor meer opbergruimte kunt creëren. Een open trap kan veel ruimte in beslag nemen, wat betekent dat er minder ruimte overblijft voor andere dingen in de woonkamer. Door de trap te dichten, kun je de ruimte onder de trap efficiënter gebruiken als opbergruimte. Je kunt een trapkast (laten) maken en deze voorzien van planken, dit geeft ineens zeeën van ruimte die ook nog eens netjes uit het zicht is.

Veiliger voor jonge kinderen

Een open trap kan gevaarlijk zijn voor kinderen, vooral als ze nog jong zijn en nog niet goed zelfstandig de trap op en af kunnen. Als je kinderen hebt, kan het dichtmaken van de trap ervoor zorgen dat ze veiliger kunnen spelen in de woonkamer zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat ze de trap op klimmen en zich misschien bezeren. Dichte traptreden zorgen er ook voor dat kleintjes niet per ongeluk tussen de treden door kunnen vallen.

Enkele tips voor het dichtmaken van een open trap

Het dichtmaken van een open trap kan veel voordelen bieden, zoals meer warmte in de woonkamer, minder stof en vuil, minder geluidsoverlast en efficiëntere opbergruimte. Het kan ook helpen om je huis veiliger te maken voor jonge kinderen. Als je overweegt om je trap dicht te maken, is het belangrijk om goed na te denken over je specifieke wensen en om een ervaringsdeskundige te raadplegen om ervoor te zorgen dat het werk veilig en efficiënt wordt uitgevoerd. Wij geven je nog graag enkele tips mee die je in overweging kunt nemen:

  • Een goede voorbereiding is het halve werk: Voordat je begint met het dichtmaken van je trap, is het belangrijk om een plan te maken. Maak bijvoorbeeld een schets van het ontwerp dat je wilt gebruiken en zorg ervoor dat dit past bij het interieur van je woning.
  • Kies het juiste materiaal: Er zijn verschillende materialen die je kunt gebruiken om een open trap te dichten, zoals gipsplaten, houten panelen of een wand van glas. Kies het materiaal dat het beste past bij je interieur en dat het beste past bij de functie die je wilt geven aan de ruimte onder je trap. Houd er rekening mee dat sommige materialen duurder zijn dan andere en dat sommige materialen beter bestand zijn tegen slijtage en vocht dan andere.
  • Schakel een deskundige in: Als je de klus niet zelf wilt of kunt uitvoeren, schakel dan een ervaringsdeskundige in. Deze kan je helpen bij het ontwerpen van de juiste wand, heeft de beschikking en kennis over geschikte materialen en kan de klus klaren in een kortere tijd.
  • Overweeg verlichting: Als je een open trap gaat dichtmaken, kan dit je woonkamer iets donkerder maken, er is immers geen lichtinval meer door de open traptreden. Overweeg om extra verlichting in je woonkamer te plaatsen. Je kunt ook LED-verlichting in de traptreden zelf plaatsen om de trap te verlichten en zo veiliger te maken. Je kunt eventueel een tijdschakelaar achter deze trapverlichting plaatsen zodat deze automatisch aangaat als het donker is.
VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.