Dit is wat u kunt doen als het dak van uw appartement lekt

Bent u eigenaar van uw appartement en heeft u last van een lekkage in uw dak? Niemand zit er natuurlijk op te wachten dat er water via het plafond naar binnenkomt.

Gepubliceerd: 21 oktober 2021

Als het dak lekt, spreekt het vanzelf dat u onmiddellijk maatregelen moet nemen om verdere schade aan uw appartement te voorkomen. Er zijn een aantal dingen die u kunt doen als het dak van uw appartement lekt, zoals de schade beperken, het lek opsporen en repareren, of een dakdekker inschakelen.

Water opvangen en schade beperken

Het eerste wat u moet doen als er een lek is, is het water opvangen en de schade in uw appartement beperken. Zo kunt u de waterschade tot een minimum beperken. Bedek uw meubels met plastic om te voorkomen dat ze beschadigd raken en zet wateremmers neer om het water op te vangen. Verwijder alle elektronische apparaten uit de (zolder)kamer om kortsluiting te voorkomen.

Lek opsporen

Als u alles gedaan hebt om de situatie onder controle te krijgen om de schade in uw appartement zo klein mogelijk te houden, is het tijd om het lek op te sporen. Wacht niet te lang, want er kan nog meer schade ontstaan als het weer gaat regenen. Het is vaak moeilijk om het lek op te sporen, dat komt omdat het water op de ene plaats kan binnenkomen en naar de andere kan stromen voordat het in het plafond begint door te dringen.

Lek repareren

Gewoonlijk wordt een lek veroorzaakt door problemen met de dakpannen. Als de dakpannen gebarsten zijn of in slechte staat verkeren, kan vervanging het probleem oplossen. Als uw dakpannen in goede staat zijn, dan kunnen de dakgoten verstopt zijn. U kunt ervoor kiezen ze zelf schoon te maken en al het vuil uit de goten te halen.

Schakel een dakdekker in

Als het u niet lukt om het lek te ontdekken, of als u liever niet zelf het dak op gaat, dan is het verstandig om er een dakdekker bij te halen. Dat is niet alleen doeltreffender, het is ook veiliger. Een dakdekker neemt u het werk volledig uit handen. Zo kunt u er zeker van zijn dat de lekkage op de juiste manier wordt opgelost. Bovendien kan een dakdekker meteen uw dak inspecteren om te voorkomen dat er in de toekomst weer een daklekkage ontstaat.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.