Een groen dak zorgt voor koeling van zonnepanelen

Een groen dak zou niet geschikt zijn voor zonnepanelen en zonnepanelen voorkomen de aanleg van een groen dak. Tot zo ver de aannames. Lees hier dat het wél kan en op welke manier!

Gepubliceerd: 26 juni 2023

De voordelen van een groen dak

Een groen dak is een natuurlijke en zeer milieuvriendelijke manier van dakbedekking die enerzijds er natuurlijk uitziet en anderzijds zorgt voor goede, natuurlijke isolatie. Bewoners van IJsland gebruikten al eeuwen geleden mos als dakbedekking om voor een goede isolatie te zorgen. Het is dus zeer effectief. En het werkt zeker ook andersom: Het houdt ook warmte tegen en levert dus een koele woon- of werkomgeving op. Het kan wel 5°-10°C schelen!

Wat is een groen dak?

Onder een groen dak wordt verstaan een dak dat is bedekt met planten. Het dak is dan als het ware een tuin. Lang niet alle planten zijn er voor geschikt om als dakbedekking te dienen. Alleen planten die kunnen gedijen onder omstandigheden met weinig voedingsstoffen in de grond en die het water goed vasthouden zijn geschikt om op een dak te laten groeien. Planten die zeer geschikt zijn om als dakbedekking te fungeren zijn sedumplanten. Zij hebben een combinatie van bovengenoemde eigenschappen.

De voordelen van zonnepanelen

De voordelen van zonnepanelen op het dak zijn ondertussen wel bij iedereen bekend: U wekt uw eigen stroom op met zonnepanelen die zonnestralen omzetten in elektriciteit, dat via een omvormer in uw huis of kantoorpand te gebruiken is. Dat is een duurzame energiebron die niet vervuilend is en dus goed is voor het milieu. Bovendien is het (veel) goedkoper dan stroom kopen via een energiemaatschappij. Veel particulieren, bedrijven en VVE's van appartementencomplexen hebben om die reden al gekozen voor zonnepanelen op het dak.

Combineer een groen dak met zonnepanelen voor ultieme duurzaamheid

Algemeen heerst de mening dat een groen dak niet geschikt is voor zonnepanelen en andersom als je al zonnepanelen hebt, dat je dan geen beplanting meer kunt aanleggen. Dat is echter een verkeerde aanname! Een groen dak in combinatie met zonnepanelen is weldegelijk mogelijk! Dat komt door het handige Airframe van Solar Sedum, waarmee sedumplanten en zonnepanelen gecombineerd kunnen worden. Daarmee integreer je groen en zon en haalt u het maximale uit uw dak op het gebied van isolatie én duurzaamheid en geniet u van groen én zon. Deze oplossing is met name bruikbaar bij platte of licht hellende daken.

Haal het meeste uit uw dak

Wilt u als particuliere huizenbezitter of als VVE-bestuurder het meeste uit uw dak halen ga dan dus voor een solar dak. Het is de beste investering die u in uw dak kunt doen want het combineert verkoeling via natuurlijke isolatie van planten met het opwekken van duurzame stroom via zonnepanelen. Daarmee bespaart u direct op uw energierekening en zet u tevens stappen in een duurzame manier van wonen. Bovendien, en dat is zeker niet onbelangrijk, verhoogt het ook de waarde van het pand. Daarenboven verlengt het ook de levensduur van het dak. Door de beplanting krijgen de elementen zoals wind en regen namelijk veel minder grip op het dak en blijft het veel langer in goede conditie.

Profiteer van subsidie en laat alles voor je regelen

Een solar dak is eenvoudiger te realiseren dan u denkt. De specialisten geven u graag advies op maat over de mogelijkheden en ontzorgen u volledig. Het hele proces, van voorbereiding tot nazorg, wordt voor u uit handen genomen. Vanzelfsprekend wordt ook de subsidieaanvraag voor u verzorgd. Daarmee wordt het financieel natuurlijk nog aantrekkelijker.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.