Eenvoudig de ideale wasdroger voor een appartement herkennen

Niet elke wasdroger is zomaar geschikt voor gebruik op een appartement, bijvoorbeeld omdat het te luidruchtig is of omdat je wel eens schimmel op de muur zou kunnen krijgen.

Gepubliceerd: 23 maart 2022

Wie op zoek is naar de beste wasdroger voor een appartement moet op verschillende dingen letten. Hieronder leggen we uit waarop u moet letten als u een wasdroger voor in uw appartement wil kopen.

Afmetingen van de wasdroger

De technische ruimte van een appartement, een plek waar de wasdroger vaak wordt geplaatst, is meestal niet bijzonder groot. Hierdoor is het belangrijk om goed op de afmetingen van een wasdroger te letten. Vooral de dieptematen spelen een rol. De meeste wasdrogers zijn tussen 63 en 67 cm diep, maar er zijn er ook die nog dieper zijn. En er zijn er met een dieptemaat van slechts 51 cm. Uiteraard is het handig als je de wasdroger op de wasmachine kunt plaatsen – doe het nooit omgekeerd –, maar dan dient u natuurlijk ook rekening te houden met de afmetingen van jouw wasmachine.

Een stille wasdroger voor een appartement

Ten tweede is het geluidsniveau iets om op te letten. In een appartement is de slaapkamer nooit veraf en dan is een stille wasdroger aan te raden. Dat is al zeker het geval indien je gebruikmaakt van het nachttarief en de wasdroger 's nachts het droogwerk laat doen. We spreken van een stille wasdroger indien het geluidsniveau lager ligt dan 65 dB. Een geluidsniveau van 65 tot 66 dB geldt als gemiddeld. Als u de wasdroger vooral laat draaien wanneer u niet thuis bent, maakt dit natuurlijk minder uit.

Kiezen voor een energiezuinige wasdroger

Energie is duur en appartementseigenaars hebben in principe geen zonnepanelen op hun dak, hoewel er met bijvoorbeeld de Postcoderoosregeling ook alternatieven zijn voor zonnepanelen op het eigen dak. Hoe dan ook is een energiezuinige wasdroger aan te raden. Alleen al daarom raden wij een warmtepompdroger aan. Deze wasdrogers zijn energiezuiniger en zijn beter voor het milieu, terwijl ze ook nog eens beter zijn voor uw kleding. Condensatiedrogers zijn een stuk minder zuinig. Een energiezuinige wasdroger kiest u op basis van het energielabel, waarop zowel de energieklasse als het energieverbruik zijn weergegeven. Ook het geluidsniveau kunt u hier overigens op aflezen.

Capaciteit van de wasdroger

Het is uiteraard belangrijk dat de wasdroger bij uw gezin past. Het moet per keer voldoende wasgoed kunnen drogen. Bij een groot huishouden hebt u dan ook een wasdroger nodig met een grotere capaciteit dan bij een klein huishouden, dat is logisch. Uiteraard dient u ook rekening te houden met hoe vaak u wast en droogt en of u al dan niet alternatieven gebruikt, zoals een droogrek of een droogtoren. Voor wie alleen is of vaak kleine wasjes doet, zal een droogcapaciteit van 7 kg zeker volstaan. Voor een gemiddeld huishouden van twee tot drie personen is een vulgewicht van 8 kg dan weer ideaal. En bij grotere huishoudens kies je voor een nog hoger vulgewicht.

Wasdroger met een beperkte vochtuitstoot

Een wasdroger haalt het vocht uit het wasgoed. Het meeste vocht wordt afgevoerd via de waterafvoer of komt in een condensbak terecht. De condensbak is regelmatig te ledigen. Toch zal er altijd nog een beetje vocht uit de droger ontsnappen. In een appartement met een kleine technische ruimte die niet goed kan worden verlucht, is het daarom aan te raden om te kiezen voor een wasdroger met een vochtuitstoot van vijf procent of minder. Zo voorkomt u dat u schimmel op uw muren krijgt of ongezonde lucht inademt.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.