Mijn wasmachine maakt herrie: wat kan ik hieraan doen?

De geluidsisolatie is in oude appartementsgebouwen niet altijd even goed.

Gepubliceerd: 06 april 2022

Wanneer u 's nachts de wasmachine wil gebruiken om aan een goedkoper tarief energie te verbruiken, is het met andere woorden raadzaam om te kiezen voor een stil model. Enkel zo geniet uzelf van uw nachtrust en krijgt u geen heibel met uw buren. We leggen uit waar u op moet letten als u op zoek bent naar een stille wasmachine.

Een wasmachine centrifugeert en pompt water weg. Daarbij zal het altijd geluid ontwikkelen, dat is normaal. Wel zijn er verschillen op het gebied van hoeveel geluid een wasmachine genereert. We spreken van een stille wasmachine als het geluidsniveau 73 dB of minder bedraagt. We spreken van een extreem stille wasmachine bij 71 dB of stiller. Enkele dB verschil lijkt misschien niet zo veel te zijn, maar dat is het wel. Dat komt om een bel, een tiende van een decibel, bepaald wordt door de logaritme te nemen van de verhouding tussen I en Io. In mensentaal: 73 dB is dubbel zo luid als 70 dB en 70 dB is dubbel zo luid als 67 dB. Enkele decibels meer of minder maakt dus echt een wereld van verschil.

Plaats de wasmachine waar het niet stoort

Als u niet van plan bent om in de wasmachine sale op zoek te gaan naar een stillere wasmachine, zijn er ook andere dingen die je kunt doen om je wasmachine stiller te maken. Bij voorkeur plaatst u de wasmachine in een afgesloten ruimte waar het minder geluidsoverlast veroorzaakt. Sommige appartementsgebouwen hebben afgesloten garageboxen met een aansluiting voor een wasmachine. U moet dan wel wat meer sjouwen met de was, maar u hebt geen last van het geluid. Met een waszakwagen en de lift gaat het bovendien vlotter dan u denkt.

Contactgeluid beperken met foammatten

Als het voorgaande niet mogelijk is, kunt u nog een aantal dingen doen om het geluidsniveau te beperken. U kunt bijvoorbeeld het contactgeluid aanpakken. Dat is het geluid dat wordt veroorzaakt doordat de wasmachine contact maakt met de vloer, de muur of met een ander apparaat. Er bestaan speciale foammatten die u onder de wasmachine plaatst en die trillingen op de ondervloer dempen. Daarmee beperk je het geluid voor uw onderburen al heel sterk.

Wasmachine in een geïsoleerde kast plaatsen

Luchtgeluid kunt u beperken door een omkasting rond de wasmachine te maken. Hierbij gebruikt u een zware omkasting met een deur die goed kan worden afgesloten. Multiplex is bijvoorbeeld een goede keuze. Zorg ervoor dat er nog voldoende ruimte in de omkasting overblijft, zodat de wasmachine niet tegen de omkasting trilt. De binnenkant van de omkasting beplakt u met geluidsabsorberend schuim, bijvoorbeeld EASYfoam AC2.

Andere manieren om herrie aan te pakken

Weet ten slotte dat de herrie ook kan worden veroorzaakt door problemen met de wasmachine. Er kan bijvoorbeeld een probleem zijn met de schokbrekers. Misschien moet het filter worden schoongemaakt. Getik uit de waterleiding kunt u dan weer aanpakken met een waterslagdemper. Zo'n waterslagdemper vangt het drukverschil op. Er is met andere woorden veel mogelijk om de geluidsoverlast terug te dringen, maar een écht stille wasmachine kopen, is natuurlijk nog steeds de eenvoudigste oplossing.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.