Hoeveel bespaar je met LED verlichting t.o.v. gloeilampen?

Een interessante vraag: hoeveel bespaar je eigenlijk met LED-verlichting ten opzichte van de ‘ouderwetse’ gloeilamp? Iedereen weet ondertussen dat een LED-lamp vele malen minder stroom gebruikt dan een gloeilamp.

Gepubliceerd: 28 april 2016

Bron foto

Tenslotte is de reden dat de gloeilamp definitief uit de winkels is verwijderd dat de gloeilamp slecht is voor het milieu. Maar hoeveel bespaar je nu werkelijk als je overstapt?

Aanschaf

De aanschafprijs van verschillende lampsoorten kan nogal uiteenlopen. Zo werden gloeilampen zowat gratis weggegeven: één gloeilamp kostte gemiddeld zo’n €0,70. De spaarlamp is al een stuk duurder, want die kost gemiddeld €6,00. In principe is de LED-lamp het duurst, want die kost al snel rond de €10,00. In dit opzicht is de gloeilamp dus vele malen goedkoper, omdat je er voor hetzelfde geld ongeveer 14x zoveel kunt kopen. Wil je je hele huis volhangen met nieuwe lampen, dan is bij de aanschaf de gloeilamp dus verreweg de goedkoopste keuze. Hoewel…

Branduren

De aanschafprijs van gloeilampen is het laagst, maar het aantal branduren ook. Zo kan een LED-lamp zonder moeite 50.000 branduren halen (vaak zelfs veel meer), haalt een spaarlamp ‘maar’ 6.000 uren en de gloeilamp komt meestal niet verder dan 1.000 uren. Gaan we dit doorrekenen, dan liggen de verhoudingen al heel anders. Hoewel een gloeilamp vele malen goedkoper is dan een LED-lamp, moet je er wel veel meer van kopen om dezelfde brandtijd te halen. De LED-lamp komt over de loop van de tijd steeds voordeliger uit de bus. Haalt de LED-lamp de brandtijd van 50.000 uren, dan zijn er ongeveer 50 gloeilampen versleten in de tussentijd.

Bron foto

Stroomverbruik

Het is algemeen bekend dat het wattage van spaar- en LED-lampen lager ligt dan dat van gloeilampen. Bij een gloeilamp wordt de sterkte van het licht in hoge mate bepaald door de hoeveel Watt die gebruikt wordt. Hoe hoger de wattage, hoe sterker de lamp. Dit geldt echter niet voor de LED-lamp, die op een andere manier licht produceert. Daarom gebruiken we nu Lumen als waarde om te bepalen hoe fel een lamp is. De gemiddelde gloeilamp gebruikt ongeveer 60 Watt per uur. Een LED-lamp met dezelfde lichtsterkte gebruikt slechts 5 Watt per uur. Een eenvoudige rekensom leert dat een LED-lamp per uur dus 12x minder stroom gebruikt en daardoor ook op jaarbasis veel goedkoper uitkomt.Bron foto

Totale rekensom

De totale rekensom laat zien hoeveel geld het kost om één lamp 50.000 uur te laten branden. De kostenberekening is eenvoudig: de aanschaffingskosten, het stroomverbruik van de lamp en de stroomprijs van dat moment worden met elkaar verrekend.Bron foto

Hoeveel bespaar je met LED-verlichting t.o.v. gloeilampen?

Hoeveel besparen we nu eigenlijk? De tabel geeft niet het bedrag aan dat je bespaart per jaar, maar per 50.000 uren. Het kan dus voorkomen dat deze besparing verloopt in een periode van verscheidene jaren. Toch kun je hier wel goed zien hoeveel het verschil is. Stel je voor dat je 10 jaar erover doet om de lampen 50.000 uur te laten branden en je vervangt 10 lampen in je huis voor LED-verlichting, dan bespaar je nog steeds ruim 500 euro door over te stappen. Nog afgezien van de moeite die je jezelf bespaart omdat je niet meer elk jaar de lampen hoeft te vervangen op een wankel laddertje. Op zoek naar een betrouwbare webshop voor je LED-verlichting? Bij Lampdirect LED verlichting ben je aan het juiste adres!

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.