Nieuw appartement kopen? Eerste hulp bij het lezen van een bouwtekening

Heb jij je zinnen gezet op een nieuwbouwwoning? Dan koop je die misschien wel alleen op basis van een bouwtekening.

Gepubliceerd: 13 december 2017

Met deze tekening kun je een goed beeld krijgen van hoe je toekomstige woning eruit komt te zien. Maar dan moet je de tekening natuurlijk wel goed kunnen lezen en begrijpen. In dit artikel geven we je tips, zodat je tijdens de bouw niet voor verrassingen komt te staan.

Wat is een bouwtekening?

Een bouwtekening is een technische plattegrond van een gebouw. Aan de hand hiervan ziet de aannemer precies wat er gebouwd moet worden. Er bestaan in totaal 5 soorten bouwtekeningen: een horizontale en verticale doorsnede, een installatietekening met een elektriciteitsplan, een tekening van de voor-, achter- en zijgevels en de situatietekening. Op de laatste tekening zie je hoe het gebouw erbij ligt ten opzichte van het perceel.

Technische omschrijving en het bestek

Een bouwtekening wordt vaak geleverd met een technische omschrijving of het bestek: dit is een gedetailleerde omschrijving over het bouwwerk, de werkzaamheden en de materialen die gebruikt worden. Kortom: de benodigde informatie om de bouw tot het gewenste resultaat te laten leiden. De bouwtekeningen en het bestek vormen samen de basis van het contract tussen jou en de aannemer. Bestudeer dit dus goed en zorg dat alles in de beschrijving klopt. Dan heb je altijd iets om op terug te vallen.

Tips voor het lezen van een bouwtekening

Goed, je weet nu wat een bouwtekening en een technische omschrijving is. Maar waarop moet je letten als je er een voor je neus krijgt? Hieronder de aandachtspunten op een rij.

1. Schaal en symbolen

Om de bouwtekening makkelijk leesbaar te maken, wordt er gebruikgemaakt van een schaal en allerlei symbolen. Lees de legenda vooraf aandachtig door, zodat je weet wat alles betekent.

2. Meer- en minderwerk

Wil je afwijken van het standaard bouwplan, omdat je een luxere keuken wilt laten plaatsen? Dan kun je meer- of minderwerk laten uitvoeren. Bespreek je wensen met de projectontwikkelaar en neem het op in de technische omschrijving.

3. Ramen en deuren

De ramen en deuren herken je in een plattegrond aan de uitsparingen met dwarsstreepjes of cirkels. Let bij de tekening goed op de grootte en plaatsing van ramen en of er voldoende lichtinval is. Vergeet ook niet te kijken of de draairichting van bijvoorbeeld de toiletdeur klopt.

4. Materiaalkeuze

5. Behang- of sausklaar De nieuwbouwwoning kan op twee manieren worden opgeleverd: behang- of sausklaar. Met behangklaar wordt bedoeld dat de aannemer de muren zo oplevert, zodat je na het drogen van de muren kunt behangen. De grootste oneffenheden zijn dan weggewerkt. Kies je voor sausklaar, dan is de woning gereed voor stucen en sauzen. Let erop dat dit goed staat beschreven in de technische omschrijving. Indien nodig kun je het zelf laten vastleggen.

6. Energiezuinigheid van de woning

Op de bouwtekening kun je zien of de woning goed geïsoleerd is en voorzien is van dubbel glas. Check goed of dit het geval is, een nieuwbouwwoning moet namelijk aan eisen voldoen op gebied van energiezuinigheid. Sterker nog: vanaf 2021 moeten alle nieuwbouwwoningen energieneutraal zijn. Dat wil zeggen dat de energie die je gebruikt in balans is het de energie die je opwekt.

De nieuwbouw hypotheek en meer

Wil jij je nog meer verdiepen in alles wat er komt kijken bij een nieuwbouwwoning? Blader dan eens ons gratis e-book ‘Nieuwbouw kopen’ door. Daarin lees je onder andere over de nieuwbouw hypotheek en wat je kunt doen als er gebreken zijn na de oplevering. Handig!

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.