Waar let je op bij het kopen van een appartement?

Heb jij de knoop doorgehakt en ben je op zoek naar een koopappartement?

Gepubliceerd: 17 januari 2017

Dan is het tijd om op woningjacht te gaan en bezichtigingen in te plannen. Maar waarop moet je eigenlijk letten als je op zoek bent naar een appartement? In dit artikel lees je welke punten belangrijk zijn.

Bekijk de splitsingsakte en het splitsingsreglement

Als je een appartement koopt, word je eigenaar van een deel van het appartementencomplex. Daarnaast word je lid van een Vereniging van Eigenaar (VvE), die gezamenlijk verantwoordelijk is voor de gedeelde ruimtes. Als je een appartement op het oog hebt, is het slim om de splitsingsakte op te vragen bij de VvE. Daarmee zie je precies welke delen van het gebouw privé of gedeeld zijn. Neem ook een kijkje in het splitsingsreglement. Daarin vind je precies hoe de VvE te werk gaat, hoe besluiten worden genomen en wat er in vergaderingen is afgesproken.

Controleer de staat van onderhoud

Bij het bezichtigen van je toekomstige appartement moet je het onderhoud controleren van zowel jouw privéruimte als de gedeelde vertrekken in het complex. Jij hebt onderzoeksplicht en moet dus ontdekken of er gebreken zijn. Stel daarom alle vragen die je hebt aan de verkoper, want die heeft mededelingsplicht en moet eerlijk antwoord geven. Heb je serieuze overwegingen om een appartement te kopen? Dan je kun je een bouwkundige keuring laten doen, om te weten waar je precies aan toe bent.

Check het reservefonds

Zoals gezegd, is een VvE verantwoordelijk voor het onderhoud van de gemeenschappelijke zaken. Daarom wordt er geld gestort in een zogeheten reservefonds, om te sparen voor groot onderhoud. Zo’n reservefonds is verplicht. Sinds 2017 moet er zelfs minstens 0,5% van de herbouwwaarde van het complex in de spaarpot zitten. Let er daarom op of de VvE actief is en spaart. Want behalve geconfronteerd worden met mogelijke onverwachte grote uitgaven, kan het ook nog eens lastig worden om in zo’n situatie een hypotheek af te sluiten.

Informeer naar de servicekosten

Iedere bewoner van een appartement betaalt maandelijks servicekosten als bijdrage voor de gemeenschappelijke kosten, zoals het onderhoud. Informeer daarom bij de verkoper hoe hoog deze kosten zijn. Zo kun je berekenen of dit samen met de andere woonlasten financieel haalbaar is voor jou.

Bekijk de verdeling van stemmen

Iedere eigenaar binnen een appartementencomplex heeft een bepaald aandeel in stemmen in een VvE. Dit gebruik je voor het nemen van besluiten tijdens vergaderingen. Meestal vormt 80% van de stemmen een meerderheid. Elke VvE legt dit vast in het splitsingsreglement, dus check dit in het reglement. Stel, er is een woningcorporatie die een aandeel heeft in de VvE. Als zij een meerderheid vormen, kunnen ze de overige bewoners wegstemmen. Dat wil jij als koper natuurlijk van tevoren wel weten.

Check de schulden van de vorige eigenaar

Het kan zijn dat de vorige bewoner een achterstand heeft op de servicekosten en dus schulden heeft openstaan. Controleer of dit het geval is. Een notaris is verplicht om te checken of er openstaande servicekosten zijn, anders mag hij het appartement niet leveren. Mocht er sprake zijn van schulden, worden deze verrekend met de koopprijs.

Je weet nu wat belangrijk is tijdens de zoektocht naar een appartement. Wil je weten waar je nog meer op moet letten? Download dan gratis dit eBook.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.