Verbouwen: Hoe ga je dat financieren?

Omdat de huizenmarkt de afgelopen tijd het niet zo bijzonder goed heeft gedaan, kiezen veel mensen ervoor om hun huis een upgrade te geven.

Gepubliceerd: 12 april 2017

Op die manier krijgt het huis meer waarde. Maar verbouwen kan uiteraard veel geld kosten. Gelukkig zijn er meerdere mogelijkheden om de verbouwing te kunnen financieren.
Geld sparen voor een verbouwing

Als je genoeg spaargeld hebt, dan is het voordelig om daar de verbouwing mee te gaan betalen. Het kan ook fiscaal aantrekkelijk zijn om de verbouwing hiermee te bekostigen als je per persoon meer dan € 25.000 aan spaargeld hebt. Des te minder vermogen je boven deze grens hebt, des te minder belasting je daar over hoeft te betalen. Het geld spenderen is dus aantrekkelijk, maar het moet wel mogelijk zijn en is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Als je bijvoorbeeld een buffer wilt houden, dan moet je daar ook zeer zeker rekening mee houden.
De hypotheek verhogen

Ook is het een optie om de hypotheek van je huis te verhogen, om zo de verbouwing te kunnen betalen. Dit is voornamelijk erg interessant omdat de rente over de hypotheek fiscaal aftrekbaar is. De kosten liggen over het algemeen ook een stuk lager omdat het terugbetalen van de schuld die je over de duur/looptijd van de hypotheek hebt, wordt verspreid. Dat is meestal over een periode van 20 tot 30 jaar. Houd er wel rekening mee dat je schuld op die wijze erg langzaam minder wordt. Ook betaal je over de looptijd meer rente. En hoewel de lasten per maand behoorlijk laag zijn, zullen de kosten over de looptijd hoger liggen dan bij bijvoorbeeld een lening. Daarnaast brengt de hypotheek verhogen over het algemeen ook kosten met zich mee. Hierbij kun je denken aan advieskosten en afhandelingskosten die je aan de hypotheekverstrekker kwijt bent. Ook kunnen er taxatie- en notariskosten bij komen kijken. Dus hoewel dit een optie is, dien je er wel goed bij stil te staan wat het allemaal teweeg brengt.
Geld lenen om te kunnen verbouwen

Dan heb je ook nog de mogelijkheid om een (persoonlijke) lening af te sluiten. Hierbij leen je een bedrag dat je met een vooraf vastgestelde rente terugbetaalt, over een afgesproken looptijd. Als je de verbouwing hiermee gaat betalen, dan is de rente ook fiscaal af te trekken. Vaak wordt er door banken, maar ook financieringsmaatschappijen een bepaalde rentekorting aangeboden. Let er wel op dat je bij een persoonlijke lening die echt voor een verbouwing is afgesloten, je een kortere looptijd krijgt die beter past bij de duur van de verbouwing. Dit is meestal 5 tot 7 jaar. Omdat de looptijd vrij kort is, zullen de maandlasten wel hoger zijn. Daarentegen kunnen de totale kosten weer lager liggen. Het voordeel is dat er in ieder geval geen aanvullende kosten voor advies of voor de notaris zijn.
Creditcard gebruiken om te verbouwen

Als je een creditcard hebt of misschien hebt aangevraagd, dan zou je deze ook in kunnen zetten. Maar aangezien de kosten van een verbouwing aanzienlijk hoog zijn, is dit zeker geen aanrader. De rente die je over het terugbetalen kwijt bent, ligt over het algemeen behoorlijk hoog, waardoor je jezelf onnodig op kosten jaagt. Mocht het financieel haalbaar zijn, zou je de creditcard voor kleinere aanschaffingen kunnen gebruiken, zoals meubels en dergelijke.
Vergelijk al je opties

Als je zo alle opties bekijkt, zie je dat ze allen hun voor- en nadelen hebben. Denk er dus goed over na hoe je de verbouwing wilt financieren. Laat je goed informeren, zodat je zeker weet dat je de best passende mogelijkheid voor jouw financiële situatie kiest.

VvE Helpdesk Hulp nodig?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.