Nederland subsidieland!

Het besef dat het verstandig is je appartementsgebouw te verduurzamen, groeit bij veel VvE 's. We merken echter dat het vaak niet duidelijk is hoe je dit het beste kunt aanpakken en wat de mogelijkheden zijn. Wij helpen je graag op weg.

Gepubliceerd: 30 juni 2018

Investeren in energiebesparende oplossingen als ledverlichting, isolatie, HR++-glas, kozijnen of zonnepanelen kost geld. Vaak zelfs veel geld. En daarbij komt nog dat er ook behoorlijk wat tijd in het uitzoeken van de mogelijkheden gaat zitten. Maar gelukkig is het lang niet altijd nodig om dit allemaal uit eigen zak te betalen. Zeker niet zelfs! Het blijkt dat echter dat het overgrote deel van de VvE's niet op de hoogte is van alle mogelijkheden. In Nederland verstrekken diverse overheidsinstanties subsidies, soms in combinatie met een lening. Dit maakt het gelijk ook ingewikkeld en onoverzichtelijk voor veel VvE's. Maar het uitzoeken loont zeker, want in het ene geval is het gunstiger om bij de landelijke instantie (RVO), terwijl je in het andere geval weer beter subsidie kunt aanvragen bij de provincie of gemeente? En wist je dat je niet alleen subsidie kunt krijgen voor de energiebesparende maatregelen zelf maar ook voor het laten begeleiden van het proces van de verduurzaming? En ook voor het laten maken van een duurzaam meerjarenonderhoudsplan en/of energieprestatieadvies?

Landelijk niveau

Op landelijk niveau kent de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) subsidies toe. De RVO stimuleert ondernemend Nederland bij duurzaam, agrarisch, innovatief en internationaal ondernemen. De RVO stelt het voor gebouwen ouder dan 15 jaar loont om maatregelen te nemen voor energiebesparing en verduurzaming. Zo levert de verduurzaming meer comfort op en stijgt de verkoopwaarde van de appartementen. Daarnaast gaat de energierekening omlaag waardoor de servicekosten gelijk kunnen blijven. En, ook niet onbelangrijk, losgekoppeld van aardgas is het gebouw klaar voor de toekomst. VvE's komen bij de RVO in aanmerking voor de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH). Hiermee halen VvE’s kennis en subsidie in huis.

Waar kun je subsidie voor aanvragen?

Een VvE kan subsidie aanvragen voor:
- energieprestatieadvies (EPA) en eventueel procesbegeleiding;
- EPA in combinatie met een groen of duurzaam meerjarenonderhoudsplan (MJOP) en eventueel procesbegeleiding;
- het laten uitvoeren van minimaal 2 energiebesparende maatregelen en eventueel een energieprestatiegarantie.

Het subsidiebedrag van het energieadvies met procesbegeleiding zal 75% van de factuur zijn (inclusief btw), maar niet meer dan het maximumsubsidiebedrag. Je kunt de SEEH nog tot en met 31 december van dit jaar aanvragen.

Hoeveel subsidie kun je krijgen?

Voor het energieadvies met eventuele procesbegeleiding krijg je maximaal € 3.600,-. Voor een MJOP in combinatie met het energieadvies krijg je maximaal € 5.400,-. Daarnaast kun je als VvE subsidie krijgen als je twee of meer energiebesparende maatregelen uitvoert. Denk hierbij aan spouwmuurisolatie, gevelisolatie, dakisolatie, vloerisolatie of hoogrendementsglas.

Je kunt de subsidie ook combineren met de Energiebespaarlening. Met de Energiebespaarlening kun je energiebesparende maatregelen in of aan het appartementencomplex direct laten uitvoeren, zonder dat je als VvE je reserves aan moet spreken. Kijk voor meer informatie hierover op www.energiebespaarlening.nl/vve.

Hoeveel zit er nog in de pot?

Ondanks al deze mogelijkheden, maken nog maar (heel) weinig VvE's gebruik hiervan. Zo is er van de 12 miljoen die beschikbaar is voor het uitvoeren van energiebesparende maatregelen aan het gebouw slechts iets meer dan 3 miljoen verstrekt. Als we gaan kijken naar de 2 miljoen voor MJOP, EPA en procesbegeleiding, zien we dat er zelfs maar iets meer dan 72.000 euro (!) verstrekt is.

Provincie of gemeente

Naast de mogelijkheden op landelijk niveau is het ook mogelijk om bij je provincie of gemeente subsidie aan te vragen. Deze zijn in sommige gevallen aantrekkelijker dan de landelijke subsidie. Zo kun je bij de gemeente Gelderland het volledige bedrag voor het energieadvies met procesbegeleiding gesubsidieerd krijgen in plaats van de 75% bij de SEEH. En in de gemeentes Almere en Aalsmeer komen bijvoorbeeld ook kleinere VvE's (met minder dan 10 appartementen) in aanmerking voor een subsidie voor energiebesparende maatregelen, in tegenstelling tot bij de RVO. Benieuwd naar de subsidiemogelijkheden in jouw provincie of gemeente? Kijk op www.energiesubsidiewijzer.nl.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.