Tegen de (groene) stroom in verduurzamen – in Apeldoorn is de start gemaakt

Verduurzamen vanuit economisch inzicht, in plaats van technisch, is sneller, goedkoper en duurzamer.

Gepubliceerd: 04 juni 2019

Maandag 27 mei werd in Apeldoorn een primeur op het gebied van duurzaam wonen gepresenteerd door AE Duurzaam. Het bedrijf leverde het eerste appartementsgebouw op met een installatie inclusief noodstroom en opslag die tevens het stroomnet stabiliseert, in plaats van (kostbare) piekbelasting veroorzaakt. De appartementen voorzien in hun eigen stroomvoorziening en gebruiken de energie daar waar het opgewekt is. Appartement eigenaren, zoals VVE’s en corporaties, hebben geen subsidie nodig voor de installatie en hoeven geen investering te doen. Hiermee verduurzaamt AE Duurzaam tegen de (groene) stroom en wil zij laten zien dat we anders moeten denken om daadwerkelijk te verduurzamen.

De potentie in Nederland is er: landelijk zijn er 120.000 Verenigingen van Eigenaren en zo’n 60.000 flats van corporaties. Op weinig daken liggen echter nog zonnepanelen. Dit komt voornamelijk omdat het een grote investering is en het lastig is een dergelijk project te managen. Gemiddeld kan een dak 95.000 kwh energie opbrengen, waarmee bij zo’n 30 appartementen 0 op de meter gerealiseerd kan worden. De strategie van AE Duurzaam is om te verduurzamen vanuit economische inzichten, in plaats van oude technische oplossingen die meer problemen dan voordelen opleveren.

Apeldoorn

In Apeldoorn werden in totaal 192 appartementen, verdeeld over zes gebouwen, voorzien van een nieuw dak en zonnepanelen die in totaal 100.000 wp per pand opbrengen. Met de installatie ging het energielabel van de woningen twee niveaus omhoog. De energiekosten die men maandelijks bespaart worden over een periode van 20 jaar gebruikt om de investering af te betalen, zodat men geen extra kosten heeft.

Offgrid omvormer

De zonnepanelen worden optimaal gebruikt dankzij de toepassing van een offgrid omvormer. Bovendien heeft ieder appartement een eigen aansluiting op het net. Door de eigen opslag zijn zij daarom altijd voorzien van noodstroom.

Lange termijn zekerheid

De zonnepanelen en de energievoorziening van de woningen worden gemonitord door AE Duurzaam en wordt inclusief een nieuwe dakbedekking en isolatie opgeleverd. De oplossing van AE Duurzaam is inclusief 20 jaar onderhoud zodat men ook bij wisselende eigenaren ervan zeker is dat de installatie onderhouden blijft. Bij alle onderdelen van de installatie en het dak is gekeken naar een minimale levensduur van 40 jaar en een minimale belasting van het milieu bij einde levensduur. De meeste componenten zijn daarom minimaal 90% recyclebaar.

Meer informatie: www.ae-duurzaam.nl

Zonnepaneel-advies Zonnepaneel-advies

Er zijn diverse manieren om zonnepanelen op daken van appartementsgebouwen mogelijk te maken.

1
Introductie
2
Vragen
3
Gegevens

Wat houdt het in?

Juridisch, technisch en logistiek is het niet eenvoudig zonnepanelen te koppelen achter de meter van individuele appartement. Een gemeenschappelijke elektriciteitsmeter zorgen er echter weer voor dat het lastig is de zonnepanelen rendabel te exploiteren. Gelukkig zijn er diverse manieren om zonnepanelen op daken van appartementsgebouwen toch mogelijk te maken.

Waar bestaat het advies uit?

Analyse van de huidige situatie
Analyse van de wensen (en haalbaarheid hiervan) van de VvE
Analyse van de mogelijkheden
Prijsvergelijking van de verschillende mogelijkheden

Gegevens

Zonnepaneel-advies
Bedankt, wij hebben uw aanvraag succesvol ontvangen en nemen contact met u op.
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.