Zo maakt u gebruik van groene stroom in uw appartement

Wilt u ook duurzame en groene stroom gebruiken in uw appartement? Dat kan!

Gepubliceerd: 18 juni 2020

Het gebruik van groene stroom wordt steeds populairder. Waar het ooit nog een duurder ‘luxe product’ was, komt het nu bij steeds meer Nederlanders het stopcontact binnen. We geven een aantal tips waarmee u zeker weet dat u écht groene stroom inkoopt en geven wat meer informatie.

1. De Garantie van Oorsprong

De Garantie van Oorsprong is een Europees systeem dat echte groene stroom erkent. Heeft de aanbieder de GvO, dan is de groene stroom opgewekt uit duurzame bronnen zoals waterkracht, zonne-energie, biomassa of windenergie. Voor iedere 1.000 kWh groene stroom die opgewekt wordt is 1 groengarantie nodig. Dit betekent dus dat een energiebedrijf voldoende GvO’s moet bezitten om groene stroom aan consumenten aan te mogen bieden. Let wel: deze groene stroom hoeft niet in Nederland opgewekt te zijn maar kan ook ingekocht zijn uit landen zoals Noorwegen of IJsland.

2. Groene stroom uit Nederland

Er is veel overschot aan groene stroom in landen als Noorwegen en IJsland, en deze stroom wordt dan ook met grote mate ingekocht door Nederlandse energiebedrijven. Maar daarnaast is het ook mogelijk om groene stroom uit Nederland in te kopen: door bijvoorbeeld te kiezen voor wind- en zonne-energie die in ons eigen land opgewekt wordt. Hoe meer vraag er naar Nederlandse groene stroom is, hoe meer de leveranciers in de productie kunnen en zullen gaan investeren.

3. Kies voor een groen bedrijf

Het opwekken van duurzame energie in Nederland mag gestimuleerd worden; en dit kan gedaan worden door stroom af te nemen van een groen energiebedrijf. Alle groene energiebedrijven zijn onderzocht en vervolgens samengevat op websites van bijvoorbeeld Greenpeace, WISE en de Consumentenbond. Aan de hand van een handige ranglijst (inclusief de nodige uitleg) kunt u vervolgens zo uw nieuwe groene leverancier kiezen.

4. Kijk naar het stroometiket

Twijfelt u of de stroom wel echt groen is? Kijk dan naar het stroometiket (deze wordt jaarlijks meegeleverd bij de jaarrekening en is terug te vinden op de website van het energiebedrijf). Op het stroometiket vindt u informatie over de herkomst van de stroom; zowel de manier van opwekken als het land.

5. Het Milieukeur

Nog zekerder zijn van groene en duurzame energie? Ga dan op zoek naar een leverancier welke groene stroom aanbiedt met Milieukeur. Milieukeur stelt namelijk een aantal extra eisen aan de kwaliteit van de opwekking van de stroom; zo moeten de installaties relatief nieuw zijn bijvoorbeeld.

En nu goed geïnformeerd op zoek naar de juiste aanbieder van groene stroom voor uw appartement!

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.