Verduurzamen: het nut van een onafhankelijke partij 

Het appartementsgebouw waarin u woont verduurzamen is (vaak) een verstandige stap, steeds meer VvE's zien dat gelukkig in. Alleen hoe ga je dat aanpakken en hoe krijg je de andere bewoners mee? Hier struikelen nog veel VvE's over.

Gepubliceerd: 06 april 2019

Vele (besturen van) VvE's lopen er tegenaan: alle neuzen binnen de vereniging dezelfde kant op krijgen, is nog niet zo eenvoudig. Ook niet als er op het eerste oog mooie plannen liggen. Tijdens de ALV blijken de meningen vaak toch ver uit elkaar te liggen. En dat is natuurlijk zonde van alle moeite die men als bestuur gedaan heeft. Regelmatig krijgen wij hier vragen van VvE's over; vandaar dat wij ons als Appartement & Eigenaar steeds meer zijn toeleggen op een rol als onafhankelijk belangenbehartiger voor VvE's. Bij lastige vraagstukken als verduurzamen, kan een onafhankelijke partij namelijk van grote waarde voor een VvE zijn. En het wordt vaak nog gesubsidieerd ook! Wij geven alvast een paar tips.

Begin met een enquête


Wat wij bijvoorbeeld vaak tegenkomen, is dat het grootste probleem is dat men niet precies weet wat de wensen van de bewoners zijn. En dat is uiteraard een lastig vertrekpunt. Vandaar dat wij altijd aanraden te beginnen met een (anonieme) enquête onder de bewoners. Zo heeft het bestuur een uitgangspunt om een plan te maken en kan men tijdens de ALV altijd ergens op terug grijpen. Breng de mening van de leden van uw VvE bijvoorbeeld in kaart met onze eenvoudige online enquête. Het enige wat u hiervoor hoeft te doen is uw VvE op Appartement & Eigenaar aan te maken en de enquête (digitaal) te verspreiden. Zo heeft u gelijk een goed beeld van de wensen en verwachtingen binnen uw VvE.

Subsidie?

Op landelijk niveau kent de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) subsidies toe. De RVO stimuleert ondernemend Nederland bij duurzaam, agrarisch, innovatief en internationaal ondernemen. De RVO stelt dat het voor gebouwen ouder dan 15 jaar loont om maatregelen te nemen voor energiebesparing en verduurzaming. Zo levert de verduurzaming meer comfort op en stijgt de verkoopwaarde van de appartementen. Daarnaast gaat de energierekening omlaag waardoor de servicekosten gelijk kunnen blijven. En, ook niet onbelangrijk, losgekoppeld van aardgas is het gebouw klaar voor de toekomst. VvE's komen bij de RVO in aanmerking voor de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH). Hiermee halen VvE’s kennis en subsidie in huis.

Een VvE kan subsidie aanvragen voor:
• Energieprestatieadvies (EPA) en eventueel procesbegeleiding.
• EPA in combinatie met een groen of duurzaam meerjarenonderhoudsplan (MJOP) en eventueel procesbegeleiding,
• Het laten uitvoeren van minimaal 2 energiebesparende maatregelen en eventueel een energieprestatiegarantie.
Het subsidiebedrag van het energieadvies met procesbegeleiding zal 75% van de factuur zijn (inclusief btw), maar niet meer dan het maximumsubsidiebedrag.

Voor het energieadvies met eventuele procesbegeleiding krijgt u maximaal € 3.600,-. Voor een MJOP in combinatie met het energieadvies krijgt u maximaal € 5.400,-. Daarnaast kunt u als VvE subsidie krijgen als u twee of meer energiebesparende maatregelen uitvoert. Denk hierbij aan spouwmuurisolatie, gevelisolatie, dakisolatie, vloerisolatie of hoogrendementsglas.

Ook in 2019 kunt u deze subsidie aanvragen.

Onafhankelijk


Wij zijn als onafhankelijk netwerk compleet op de hoogte van wat er mogelijk is. Wij staan dan ook gedurende het hele proces van verduurzaming aan de kant van de VvE's (van het inventariseren van de mogelijkheden, tot het helpen bij het nemen van de juiste besluiten, van het aanvragen en beoordelen van de offertes tot de uiteindelijke opleveringskeuring). Onze adviseurs zijn bovendien op geen elke wijze verbonden aan welke leverancier dan ook en kunnen daarom compleet onafhankelijk advies geven. Bovendien valt zoals gezegd onze procesbegeleiding vaak binnen de subsidie.

Wij hebben aan de hand van onze ervaringen op het gebied van verduurzamen een overzichtelijk tienstappenplan ontwikkeld. Hiermee kunnen wij VvE's zo goed mogelijk bedienen. Onder meer onze enquête maakt hier deel van uit. Uiteraard wordt dit plan voor elke specifieke situatie en VvE op maat gemaakt.

Tienstappenlan

1. Verspreid de duurzaamheidsenquête.
2. Eerste bouwtechnische nulmeting (MJOP)
door onafhankelijke expert, inclusief Energie Prestatie Advies (EPA) en inventarisatie van uw individuele wensen.
3. Bespreking bouwtechnische nulmeting (MJOP) inclusief het Energie Prestatie Advies (EPA) in relatie met de mogelijkheden binnen uw VvE.
4. De VvE besluit zelf welke verduurzaming het beste past binnen de bestaande maandlasten. Het financieringsbesluit voor verduurzaming wordt genomen vanuit besparing op de energierekening.
5. Offertes aanvragen bij verschillende (desgewenst ook uw eigen) partijen.
6. Onze adviseur bespreekt samen met het bestuur van de VvE de offertes waarna de keuze door de VvE zelf wordt gemaakt.
7. Start Project Verduurzaming.
8. Tussentijdse inspecties door onafhankelijke inspecteurs.
9. Deel en eindoplevering samen met de VvE
en onafhankelijke inspecteurs.
10. Overdracht Project Verduurzaming aan
VvE inclusief aanleveren garantiecertificaten van de betrokken dienstverleners, het afsluiten van de onderhoudscontracten en start van het DMJOP.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.