Alles over de opstal- en inboedelverzekering voor een appartement

Je hebt net een gloednieuw appartement gekocht. Alles ziet er prachtig uit, zowel binnen als buiten.

Gepubliceerd: 22 juni 2018

Als trotse woningeigenaar wil jij de woning natuurlijk goed beschermen tegen inbraak, diefstal, brand of andere vormen van schade. Daarom sluit je een verzekering af met een goede dekking. Maar waar moet je op letten? 

Wel of geen opstalverzekering? 

Wanneer je een appartement hebt gekocht met een hypotheek, dan eist de bank vaak dat je een opstalverzekering afsluit. Hiermee is alles dat aard- en nagelvast zit verzekerd. In principe zorgt de Vereniging van Eigenaren (VvE) hiervoor. Is er echter geen actieve VvE is, dan kun je twee dingen doen: zet een VvE op of sluit zelf een opstalverzekering af. Kies dan wel een verzekering met een appartementenclausule, want zo is ook schade vergoed die is veroorzaakt door de buren. Er zijn ook verzekeraars die een gecombineerde opstal- en inboedelverzekering aanbieden. 

Dekking bij een luxe appartement 

Wanneer je bent verzekerd voor de opstal via een VvE, dan wordt de dekking gebaseerd op de gemiddelde herbouwwaarde van het appartement op het moment van oplevering. Als eigenaar heb je mogelijk extra verfraaiingen aangebracht. Denk aan een luxe keuken, of badkamer. Hiermee is de waarde van de woning omhooggegaan, maar dit is in de dekking niet meegenomen. In geval van schade krijg je dus niet alles vergoed.

Om dit te overbruggen, kun je het zogenoemde eigenarenbelang meeverzekeren. Dit doe je via de inboedelverzekering. Daarmee krijg je een aanvullende uitkering op alle extra's die je zelf hebt aangebracht. Bij sommige inboedelverzekeraars is eigenbelang standaard opgenomen in de verzekering, maar dit is niet bij alle verzekeraars het geval. Daarnaast wordt er soms een maximale dekking vastgesteld. Heb je al een inboedelverzekering afgesloten? Lees dan de polisvoorwaarden goed door om te controleren hoe het eigenarenbelang is geregeld bij jouw verzekeraar.
Er zijn ook VvE's die het belang van alle eigenaren laten meeverzekeren tegen een hogere premie. In de praktijk betekent dit dat eigenaren die geen extra's aangebracht hebben, wel meebetalen aan die van buren die dit wel hebben gedaan. 

Wat je verder moet weten over de inboedelverzekering?

Een inboedelverzekering sluit je als eigenaar van het appartement altijd zelf af. Hiermee zijn verplaatsbare spullen in de woning en op het balkon beschermd tegen allerlei vormen van schade zoals storm, brand, inbraak en diefstal. Hoe hoog de premie is, hangt af van het adres, de waarde van de inboedel, de samenstelling van het gezin, de bouwaard van de muren en of er wel of geen diefstalbeveiliging is. Verder kun je zelf de dekking van de inboedel bepalen. Hoe uitgebreider, hoe meer vormen van schade zijn gedekt. 

De uitkering bij schade 

Een verzekeraar zal bij het vergoeden van eventuele schade uitgaan van de nieuwwaarde of dagwaarde van de inboedel. Het staat een verzekeraar vrij om hier zelf invulling aan te geven en de maximale bedragen kunnen flink verschillen. Heb je waardevolle spullen zoals sieraden, schilderijen of antieke voorwerpen, dan moeten deze voldoende zijn verzekerd. Wanneer de dekking van de inboedelverzekering schade aan deze waardevolle spullen niet dekt, kun je overwegen een kostbaarhedenverzekering af te sluiten. En reis je vaak met kostbare spullen, sluit dan een buitenhuisverzekering af.

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws? 

Je blijft als VvE op de hoogte van het laatste nieuws door je via deze pagina in te schrijven voor de nieuwsbrief.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.