Thema
Financieel
Juridisch
Technisch
Profiel
Inloggen
Uw vraag niet beantwoord?
Wij helpen u graag verder!
appartement
& eigenaar

Opstalverzekering bij een VvE: wat is het?

02 mei 2018
Wanneer je een woning hebt gekocht, is het fijn om verzekerd te zijn bij schade. Zeker bij schade waar je zelf niet veel aan kunt doen. Dit soort schade wordt gedekt door een opstalverzekering.
LEES VERDER

Maar hoe sluit je een opstalverzekering af en voor welke schade ben je precies verzekerd?

Wat is een opstalverzekering?

Een opstalverzekering is een verzekering voor alle schade aan je huis waar jij zelf niet schuldig aan bent. Denk dus aan brandschade en schade door extreem weer zoals storm, hagel, blikseminslag, zware regenval of vorst. Je bent ook verzekerd voor schade door inbraak en gewelddadige beroving.

Is een opstalverzekering verplicht?

Een opstalverzekering is wettelijk gezien niet verplicht, maar in de realiteit is deze verzekering bij de meeste hypotheekverstrekkers een voorwaarde voor het afsluiten van een hypotheek. Het huis is immers het onderpand voor de hypotheek, dus geldverstrekkers willen hiermee geen risico lopen. De opstalverzekering moet ingaan op de dag waarop je de woning krijgt opgeleverd.

Hoe sluit je een opstalverzekering af?

Als je een appartement koopt, word je in de meeste gevallen lid van een Vereniging van Eigenaren (VvE). In dat geval regelt de VvE het afsluiten van de opstalverzekering. De maandelijkse kosten voor de verzekering zitten dan meestal in bij de kosten voor het onderhoud van het gebouw.

Wanneer je een huis koopt, moet je de opstalverzekering zelf regelen. Er zijn ontzettend veel verschillende aanbieders voor opstalverzekeringen, met elk hun eigen voorwaarden en tarieven. Het is aan te raden om een vergelijkingstool te gebruiken om een verzekering te vinden die het beste past bij jouw situatie.

Wat kost een opstalverzekering?

Dat hangt heel erg af van de eigenschappen van de woning die je wilt verzekeren. Zo is een kleine rijtjeswoning goedkoper te verzekeren dan een grote villa. Ook is de regio waar de woning staat bepalend voor de premie die uiteindelijk betaalt.

Welke verzekeringen heb je verder nodig?

Ben je benieuwd welke verzekeringen je allemaal dient af te sluiten wanneer je een huis koopt? Knab biedt jou een handig e-book verzekeringen. Hierin vind je een overzicht van alle verplichte verzekeringen en welke dekking ze geven.

 

Uw vraag niet beantwoord?
Wij helpen u graag verder!

Reacties

Uw vraag niet beantwoord?
Wij helpen u graag verder!

ZOEKSUGGESTIES