Vraag & antwoord: VvE verzekeringen

Als VvE moet je voor bepaalde dingen zijn verzekerd. In de praktijk blijkt dat veel VvE's zijn over- of juist onderverzekerd. Hoog tijd om, met een deskundige blik, een te kijken naar de zin en onzin van bepaalde polissen.

Gepubliceerd: 23 oktober 2015

Even voorstellen

Welke verzekeringen zijn voor een VvE noodzakelijk en welk absoluut niet? Die vraag legden we voor aan Arnold Stoelinga – Adviseur VvE’s bij Guijt Verzekeringen.

Het minimale en absoluut noodzakelijke verzekeringspakket voor de VvE bestaat uit…?

Arnold Stoelinga: “In mijn ogen zijn een verzekering voor het gebouw zelf en een aansprakelijkheidsverzekering minimaal. Ik begrijp de behoefte om te besparen, maar in de praktijk zien we toch vaak dat er te weinig wordt afgesloten. Minimaal verzekeren brengt risico’s met zich mee, in mijn optiek heb je als VvE dan ook niet genoeg aan het verzekeren van het appartementencomplex en de aansprakelijkheid van de VvE.”

Welk pakket is voor VvE’s aan te bevelen?

Stoelinga: “Een verzekering voor het gebouw, een aansprakelijkheidsverzekering voor de VvE, een rechtsbijstandsverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering voor het bestuur.”

Aansprakelijkheidsverzekering voor het bestuur?

Stoelinga: “In Nederland is de wetgeving zo dat je als bestuurder hoofdelijk aansprakelijk bent. Dit geldt niet alleen voor je eigen fouten, maar ook als een medebestuurder schade veroorzaakt. De schadelijdende partij kan deze schade verhalen op elk willekeurig bestuurslid, waarbij je aan te spreken bent in je privévermogen. Met een aansprakelijkheidsverzekering voor het bestuur dek je dit risico af.”

En hoe zit het met die rechtsbijstandsverzekering?

Stoelinga: “Uit de hand gelopen conflicten kunnen de VvE veel geld kosten, zeker als er gespecialiseerde advocaten en juristen moeten worden ingeschakeld. In de praktijk zien we hier regelmatig flinke problemen ontstaan. Een rechtsbijstandsverzekering bij een gespecialiseerde verzekeraar, bekend met het VvE-recht is daarom wel zo handig. Er zijn verzekeraars met een VvE-adviesdesk. Daar werken juristen die zijn gespecialiseerd in VvE recht en alles wat daarbij komt kijken. VvE’s kunnen hier met al hun juridische vraagstukken terecht, ook in de avonduren en het weekend. Onze ervaring leert dat dit VvE’s indirect geld kan besparen.”

Valt er ook direct te besparen op verzekeringspremies?

Stoelinga: “Jazeker. Er zit veel verschil in de hoogte van de premies voor verzekeringen. Het kan zeer de moeite waard zijn om bijvoorbeeld offertes op te vragen bij specialisten in VvE-verzekeringen en lonend om premies te vergelijken. Een ander punt is om te kiezen voor een verzekeringspakket. Dit kan uiteindelijk ook weer voordeliger uitpakken dan losse verzekeringen bij diverse verzekeraars. Het gaat te ver om daar bedragen aan te hangen, maar het is zeker de moeite waard om deze mogelijkheden goed te onderzoeken. Nog een punt van aandacht is de waarde van het complex en het verzekeren daarvan. Om over- of onderverzekeren te voorkomen kan het handig zijn het complex te laten taxeren, hierdoor betaalt de VvE nooit te veel premie en is het pand naar waarde verzekerd.”

Nog tips?

Stoelinga: “Laat je niet verleiden door lage premies, onderzoek altijd goed wát er uitgekeerd wordt in geval van geleden schade, maar ook hoe de schade wordt afgehandeld. Wat kan de VvE van de verzekeraar verwachten, met andere woorden krijg je waar voor je geld. En denk als VvE ook eens na over preventie. De meeste appartementencomplexen zijn voor het laatst bij oplevering grondig geïnspecteerd en daarna niet meer. Hoe veilig is het complex nog? Het is bijzonder dat een gebouw, bedoelt voor particuliere bewoning niet vaker wordt gekeurd. Zo’n keuring zou onveilige situaties kunnen helpen voorkomen. Ik vind dat echt een belangrijk aandachtspunt voor VvE’s. Mensen moeten zich veilig voelen in hun woning, verzekeringen bieden een stuk financiële veiligheid, maar daarnaast moeten ook de woning en het complex veilig zijn. Nog niet zo heel lang geleden hadden ouderen toegang tot bijvoorbeeld bejaardentehuizen. Nu wonen hulpbehoevende ouderen vaak thuis. In geval van met name brand is deze groep bewoners zeer kwetsbaar. In het kader daarvan bieden we ook de mogelijkheid het appartementencomplex te laten inspecteren, waarbij de rapportage tijdens de VvE vergadering kan worden besproken.”

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.